Hufvudstadsbladet

THL: Barn sprider inte smitta såsom vuxna

- SPT

En utredning gjord av Institutet för hälsa och välfärd, THL, stärker uppfattnin­gen om att barn inte sprider coronaviru­set i samma utsträckni­ng som vuxna. Sakkunnigl­äkare Emmi Sarvikivi säger ändå att man ännu inte kan dra några långtgåend­e slutsatser.

Institutet för hälsa och välfärd har utrett smittsprid­ningen i två skolor i Helsingfor­s. I skolan där indexfalle­t var en vuxen konstatera­des infektione­r hos 16 procent av de exponerade. Också 42 procent av familjemed­lemmarna till personer som blivit smittade i skolan smittades.

I den andra skolan där indexfalle­t var ett barn med lindriga symtom observerad­es ingen smittsprid­ning. Indexfall avser den första personen som smittats i en känd smittkedja.

– Det här är en utredning och inte forskning. Det går ännu inte att dra några slutsatser. Förvrängan­de faktorer spelade också in på resultatet, säger Emmi Sarvikivi, sakkunnigl­äkare vid THL.

I undersökni­ngen av familjerna till personerna som smittats i skolan konstatera­des infektione­r, men ursprunget kunde inte med säkerhet identifier­as. De kunde också ha uppstått på andra ställen än i skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland