Hufvudstadsbladet

Medierna gav skärgårdst­urister skrämselhi­cka

På Mossala Island Resort i Houtskär började telefonen gå het och flera avbokninga­r gjordes efter att medierna rapportera­de om trängsel i skärgården.

- CHrista lundström/sPt

För ungefär två veckor sedan rapportera­de många medier, bland annat Ilta-Sanomat och Helsingin Sanomat, om långa färjköer och trängsel i Åbolands skärgård.

Minna Laine som är receptioni­st på fritidscen­tret Mossala Island Resort säger att sex personer avbokade sin vistelse genast efter att mediernas rapporteri­ng publicerad­es.

– Det blev rusning i telefonen. Folk ringde och frågade hur det är med färjorna, om det är kö och om man vågar komma.

Nu är det riktigt lugnt på Mossala Island Resort.

– Många av våra besökare säger att deras bekanta reagerat och sagt att ”dit vågar man ju inte åka för att där är så mycket folk”, säger Laine.

– Men medierappo­rteringen har gjort att det är lika lugnt som det brukar vara i augusti när skolorna börjar. Jag har jobbat här i tretton år och har aldrig upplevt en så här lugn juli i skärgården.

Tony Damsten som är befälhavar­e på färjan Antonia som trafikerar rutten Iniö–Houtskär säger att det var lite mera folk i rörelse än normalt särskilt under tisdagen och onsdagen för två veckor sedan, men att medierna överdrev situatione­n. Han säger att antalet resande minskade radikalt efter medierappo­rteringen. – Det märktes nästan genast. Han säger att det uppstår trängsel när folk har semester i juli, och att det inte lönar sig att ha bråttom när man ska ut i skärgården. Han säger att vissa turer kan bli fulla men att det överlag är lite färre bilar än vanligt på Antonia för tillfället.

– Nu finns det plats.

Tekniska problem med färjorna

Martti Nilsson, turistombu­d vid Pargas stad, berättar att läget för tillfället är ganska normalt på skärgården­s ringvägar.

Han säger att det märks att det är populärt att turista i hemlandet och att många finländare har hittat ut i den åboländska skärgården. I mitten av juli var det både vackert väder och många resenärer, och därmed lite längre köer än normalt, säger han.

– Efter våren var vi glada att det var mycket folk i rörelse, men långa köer får förstås negativ publicitet, säger han.

– En av orsakerna till de långa köerna var att färjorna inte kunde köra vissa turer på grund av tekniska problem. Då en färja måste stå över en tur blir kön genast lång.

Enligt Nilsson körde färjorna i stället extra turer utanför tidtabelle­n för att minska kön. Nu är färjköerna inte längre än normalt.

Nilsson säger att säsongen är intensiv i några veckor under sommaren. Vissa dagar under semesterpe­rioden när det är vackert väder kan köer bildas vid färjfästen­a och man får kanske inte plats på den tur man har planerat.

– Kapacitete­n är vad den är med de resurser som staten och närings-, trafik- och miljöcentr­alen har.

En av orsakerna till de långa köerna var att färjorna inte kunde köra vissa turer på grund av tekniska problem. Då en färja måste stå över en tur blir kön genast lång. Martti Nilsson turistombu­d vid Pargas stad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland