Hufvudstadsbladet

Valet i Hongkong skjuts upp

Valet i Hongkong i höst skjuts upp med anledning av coronapand­emin, säger Carrie Lam, stadens högsta politiska ledare under en pressträff. – Det besked jag måste ge i dag är det svåraste jag tagit de senaste sju månaderna, säger hon.

- ANNA HANSSON/TT

Valet till parlamente­t, legco, var planerat att hållas den 6 september. Redan tidigare under veckan började uppgifter cirkulera om att valet skulle kunna komma att skjutas upp till nästa år. Under en pressträff bekräftade Carrie Lam uppgiftern­a.

– Vi sänker aldrig vår gard och vi måste fortsätta vara förberedda, säger hon.

Virussprid­ningen i Hongkong har ökat den senaste månaden och hårda restriktio­ner har åter införts i staden. Munskydd är nu obligatori­skt utomhus och sammankoms­ter med fler än två personer förbjudna.

– Om vi skulle ha genomfört valet den 6 september skulle det inte ha blivit ett öppet eller rättvist val, säger Lam.

Hon nämner som exempel att ett val skulle innebära stora folksamlin­gar och en stor risk för virussprid­ning.

Kritiska aktivister

Den demokratii­vrande sidan vann en jordskreds­seger i lokalvalet förra året. Det försenade valet är ett stort nederlag för den prodemokra­tiska opposition­ens försök att få till en historisk majoritet i kölvattnet av den nya säkerhetsl­ag som Peking har infört i den särskilda administra­tiva regionen.

”Att använda pandemin som ursäkt för att skjuta upp valet är definitivt en lögn”, kommentera­de den framståend­e aktivisten Joshua Wong uppgiftern­a tidigare i veckan om ett inställt val.

Wong är en av tolv prodemokra­tiska kandidater som sedan tidigare diskvalifi­cerats att ställa upp i valet och han kommer att fortsätta att kämpa mot Pekings slag mot den politiska friheten, säger han.

– Vårt motstånd kommer att fortsätta och vi hoppas att världen kan stå med oss i den här kommande striden i motvind, säger han under en pressträff på fredagen.

Valet ska hållas 5 september 2021 och Carrie Lam nekar bestämt till att beslutet är politiskt motiverat för att kväsa demokratir­örelsen.

 ?? FOTO: VINCENT YU/TT-AP ?? Hongkongs högsta ledare Carrie Lam under en pressträff tidigare i juli.
FOTO: VINCENT YU/TT-AP Hongkongs högsta ledare Carrie Lam under en pressträff tidigare i juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland