Hufvudstadsbladet

Virus i religiösa kolonier nytt problem i Kanada

Den kanadensis­ka sjukvården har svårt att bekämpa de coronaviru­sutbrott som sker bland hutteriter, en religiös minoritet som bor i avskilda kolonier runtom i landet.

- TT-REUTERS

Tre provinser i västra Kanada har rapportera­t hundratals nya coronafall i hutteritko­lonier de senaste veckorna, vilket bidragit till en stigande kurva för landet som annars klarat sig relativt bra under pandemin.

Hutteriter­na är en liten kristen rörelse vars utövare bor i tätknutna kolonier. De förkastar delar av det moderna samhället och lever som jordbrukar­e. Samtidigt är kolonierna en viktig del i den kanadensis­ka matförsörj­ningen eftersom de driver jordbruk i industriel­l skala, som försörjer delar av Kanada med stora mängder säd, ägg, kött och grönsaker.

Livsstilen bidrar till smittsprid­ning

Familjerna arbetar tillsamman­s på gemensamma jordbruk, äter sina måltider i gemensamma kök och går i kyrkan tillsamman­s varje kväll – aktivitete­r som alla kan bidra till smittsprid­ning.

– Utbrottet är mycket allvarligt, sade provinsen Saskatchew­ans förstemini­ster Scott Moe till reportrar tidigare i veckan.

Antalet bekräftade fall i provinsens hutteritko­lonier väntades då nå 400 under de kommande dagarna, och de närliggand­e provinsern­a Manitoba och Alberta hade liknande siffror i sina kolonier.

I stort har Kanada sett en ökning av antalet coronafall sedan butiker och offentliga platser öppnat igen. Hutteriter­nas kolonier är inte helt slutna och flera fall tros ha kommit in till dem genom lokala och regionala resor.

Fallen i hutteritko­lonierna visar hur komplicera­t det kan bli att få bukt med viruset – i vissa kolonier undviker de boende att testa sig av rädsla för att jordbruken ska stängas ner, och i andra fall finns religiösa ledare som ignorerar hälsodepar­tementets riktlinjer.

”Riktigt tufft för dem”

– Det har funnits hutteritle­dare som inte har tagit det på allvar. Det har lett till en del av de här utbrotten, säger Mary-Ann Kirby, som skrivit memoarer om sin uppväxt i en hutteritko­loni i Manitoba.

Stigmatise­ringen kring sjukdomen drabbar också kolonierna ekonomiskt, enligt Mary-Ann Kirby.

– Den här tiden på året är det bondens marknad, och hutteriter­nas stånd är ibland slutsålda innan marknaden ens öppnar. Men nu är det ingen som köper deras varor, och då är det riktigt, riktigt tufft för dem, säger hon.

”Covid-19 diskrimine­rar inte”

Många kolonier samarbetar nu med folkhälsom­yndigheter för att begränsa spridninge­n. Inga jordbruk har än så länge stängt ner, men många kolonier har valt att isolera sig för att undvika ytterligar­e smittsprid­ning.

Flera kolonier har under pandemin infört krav på att bära mask, en del har också börjat inta måltider familjevis istället för gemensamt, och det finns också de som håller gudstjänst­er över högtalare.

– Covid-19 diskrimine­rar inte. Det här viruset kan drabba vem som helst av oss, säger Kanadas chefsläkar­e Therese Tam, angående utbrotten i hutteritko­lonierna.

 ?? FOTO: JORDAN VERLAGE/TT-AP-THE CANADIAN PRESS ?? ■
Hutteriter­na lever i tätt sammanknut­na kolonier. En stor del av tillvaron kretsar kring gemenskap, något som kan ha förvärrat smittsprid­ningen. Arkivbild.
FOTO: JORDAN VERLAGE/TT-AP-THE CANADIAN PRESS ■ Hutteriter­na lever i tätt sammanknut­na kolonier. En stor del av tillvaron kretsar kring gemenskap, något som kan ha förvärrat smittsprid­ningen. Arkivbild.
 ?? FOTO: JORDAN VERLAGE/TT-AP-THE CANADIAN PRESS ?? ■
”Det här viruset kan drabba vem som helst av oss”, säger Kanadas chefsläkar­e Theresa Tam om coronautbr­otten bland hutteriter­na.
FOTO: JORDAN VERLAGE/TT-AP-THE CANADIAN PRESS ■ ”Det här viruset kan drabba vem som helst av oss”, säger Kanadas chefsläkar­e Theresa Tam om coronautbr­otten bland hutteriter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland