Hufvudstadsbladet

Åsiktskorr­idoren och det politiska språket

”När folket inte längre orkar lyssna, då skiftar åsiktskorr­idoren oftast snabbt, och vi får de ord vi (inte) reagerar på.”

- ALF REHN är professor.

Kärt barn har som bekant många namn. När det gäller sättet på vilket åsikter blir normaliser­ade inom den politiska diskursen så har detta beskrivits till exempel genom begrepp som ”Overtons fönster”, ”Hallins sfärer”, eller det helsvenska ”åsiktskorr­idor”, myntat av Henrik Oscarsson. Oberoende av vad man kallar det så är den underligga­nde idén densamma. Det finns ett fält av accepterba­ra politiska åsikter, men detta är inte statiskt. Åsiktskorr­idoren skiftar i bredd, och också över tid. Åsikter som ingen politiker som vill bli tagen på allvar skulle lufta kan, genom ett antal tester och taktiker, först bli möjliga att uttrycka och senare direkt salongsfäh­iga. Den enes populism blir den andres policy.

Det intressant­a just nu verkar vara att samma också gäller det politiska språket, och det är spännande att se hur det världen över diskuteras vad politiker egentligen får säga. Trump var givetvis en slags pionjär vad gäller detta, med sina utsagor om mexikaner som brottsling­ar och våldtäktsm­än, även om ”some, I assume, are good people”. I förra veckan stormade det om en republikan vid namn Ted Yoho som skall ha kallat sin kollega Alexandria Ocasio-Cortez ”äcklig” och ”fucking bitch”. Tiderna förändras…

Huruvida detta är inspiratio­nen till det att vissa politiker i Finland har testat liknande saker är svårt att säga. Det blev i och för sig rabalder när en riksdagsle­damot talade om ”främmande arter” i plenisalen, men betydligt mindre när en annan i sociala medier hänvisade till samtliga sittande ministrar med en folklig term för anus. Tydligen hade åsiktskorr­idoren redan hunnit skifta en del. Ska jag vara riktigt ärlig måste jag i dag tänka lite kreativt för att hitta på något som en politiker på riksnivå absolut inte kan säga utan att bli universell­t fördömd, och ändå känns det som att skiftet i politikens lingvistis­ka korridor inte pågått så länge.

Man kunde därför försynt undra hur det kommer att låta om till exempel tio år, en lång tid i det politiska, och tillika vad gäller åsiktskorr­idorers skiftninga­r. Vore man cyniskt lagd så skulle man säkert förutspå att könsord och grova förolämpni­ngar blivit vardagsmat, och att politiker tävlar om vem som låter allra mest “som folket”. Är man aningen mindre cyniskt lagd så undrar man nog huruvida “folket”, denna grupp som så ofta används som ursäkt och slagträ, faktiskt talar så där. Jo, alla svär vi väl till någon gång, och jag har till och med gjort det publikt. Men hela tiden? Nja, kraftord har som bekant sin plats, och vad vi ser nu kunde också tolkas som ett test. Inte ett test om vad man får säga, för i själva verket får man ju säga väldigt mycket, utan ett test om när folket blir trött på att politikers plumpheter skylls på dem.

För när folket inte längre orkar lyssna, då skiftar åsiktskorr­idoren oftast snabbt, och vi får de ord vi (inte) reagerar på.

Min man har stukat foten. Han kan inte röra sig från soffan, men vår son fortsätter springa omkring med den fart som bara hittas hos ettåringar som upptäckt att det går att klättra på soffor, stolar och föräldrar. Det innebär att vi landat i en av de där intensiva perioderna i livet som småbarnsfö­räldrar, när det är svårt att hinna med särskilt mycket.

Det har lett mina tankar till Winston Churchill. Innan min man stukade foten läste jag nämligen den brittiska historiker­n Andrew Roberts tegelstens­biografi över premiärmin­istern.

Det första som slog mig var att Churchill hade en ganska usel uppväxt. Hans föräldrar skickade i väg sina två söner till internatsk­olor och träffade dem bara ett par gånger per år. De orkade inte alltid svara på barnens brev och skällde ut dem då de bad om att få träffa sina föräldrar. “Var inte så själviska”, skrev de.

Churchills far var kylig och avståndsta­gande. Inget den lilla, och sedan stora, Winston gjorde var gott nog. Det är kanske inte så konstigt att den uppväxten formade en personligh­et som ville ha uppmärksam­het och som ville bli något stort i världen.

Det har ofta konstatera­ts att många framståend­e manliga politiker haft en dålig relation till sin far. John F. Kennedy var den sjukliga sonen som aldrig skulle bli lika duktig och älskad som sin äldre bror. Boris Johnsons far Stanley Johnson lämnade familjen vind för våg. Han satsade på sin karriär och sina älskarinno­r. Boris Johnsons mor, Charlotte Johnson Wahl, var tvungen att klara sig själv med fyra små barn och togs under en kort tid in på mentalsjuk­hus. Och hur är det med Donald Trump? Om man får tro boken som skrivits av hans brorsdotte­r, psykologen Mary Trump, var Donalds Trumps far en tyrann som bara belönade sina barn då de var själviska och aggressiva.

Kan längtan efter en fars kärlek bli så stark att den gör att en del pojkar börjar önska att ett helt land ska älska dem och se upp till dem? Eller är det bara en falsk korrelatio­n, som sambandet mellan ostkonsumt­ionen per capita i USA och hur många personer som dött därför att de trasslat in sig i sina sänglakan?

Den andra tanken jag slagits av är hur mycket Winston Churchill hann göra. Redan i tidig tjugoårsål­der hade han rest till både Latinameri­ka och Afrika, deltagit i olika krig, brutit sig ur ett fångläger och navigerat efter stjärnorna för att hitta fram till närmaste stad. Han skrev flera böcker, höll många tal och reste kors och tvärs över Storbritan­nien och resten av världen. Hur hann han med så mycket?

Den enkla sanningen är kanske att han inte hade något annat att göra. Han behövde inte diska eller köpa mat. Han behövde inte ta hand om barn eller städa sitt hem. Han behövde inte, liksom många jämnåriga britter, gå till en fabrik eller en gruva. Han behövde inte heller uppdatera Twitter eller Facebook. Han hörde till en elit som hade möjlighet att syssla med stora frågor och stora ambitioner – liksom John F. Kennedy, Boris Johnson och Donald Trump.

Fast egentligen tänker jag nog inte bara på Winston Churchill, jag tänker på tid och på hur vi använder den. Jag är knappast den enda som under de senaste månaderna av ovanligt leverne funderat lite extra mycket på hur tiden både tänjs ut och dras ihop beroende på vad som händer i våra liv.

Och jag undrar om för lite tid ibland, i små doser, ändå kanske är helt okej. Det finns inget som lika effektivt och hänsynslös­t skalar bort allt det oväsentlig­a som tanken på att man måste hinna. Kanske det var något som bidrog till Winston Churchills ovanliga produktivi­tet. Han var nämligen övertygad om att han bara skulle leva lika länge som sin besvärliga far som dog då han var 45 år gammal.

Det finns inget som lika effektivt och hänsynslös­t skalar bort allt det oväsentlig­a som tanken på att man måste hinna.

 ??  ??
 ?? FOTO: ÅSA WESTERLUND ??
FOTO: ÅSA WESTERLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland