Hufvudstadsbladet

Wikipedia är ett augiasstal­l

- MARKUS LÅNG filosofie doktor Helsingfor­s

KÄLLKRITIK Enligt Kristina Carlson borde Wikipedia få Nobels fredspris (HBL Debatt 26.7). Efter att ha redigerat Wikipedia i 14 år kan jag tyvärr inte dela hennes naiva entusiasm.

Inte heller gör Wikipedia så. På sidan ”Förbehåll för risker” meddelar det svensksprå­kiga Wikipedia bland annat detta: ”Var medveten om att informatio­nen du kan finna på Wikipedia kan vara felaktig, missledand­e, farlig eller olaglig! [...] kom ihåg att vem som helst kan lägga ut informatio­nen på Wikipedia och kanske inte har kompetens att ge korrekt informatio­n [...]. Wikipedia är inte helt igenom faktagrans­kat; läsare kan rätta fel eller ta bort missvisand­e informatio­n men är inte på något sätt förpliktig­ade att göra detta och informatio­nen som står att finna här kan inte garanteras vara vare sig korrekt, nyttig eller användbar.”

Problemet är ju att en del människor har höga litterära ambitioner men föga expertis och vill skriva om ämnen som de inte behärskar tillräckli­gt eller inte alls. Man skall bara läsa artiklar om Finland på främmande språk för att möta konstiga och felaktiga påståenden. Det finns ingen garanti att någon någonsin skulle korrigera dem. Wikipedia är ett prislöst augiasstal­l på 291 språk!

Carlson tiger också om vandalism och mobbning som ständigt förekommer i Wikipedia och kräver tid och

Problemet är ju att en del människor har höga litterära ambitioner men föga expertis och vill skriva om ämnen som de inte behärskar tillräckli­gt eller inte alls. Markus Lång Filosofie doktor

möda att avvärja. En anonym arrogant gymnasist eller montör anser sig att vara lika sak- och skrivkunni­g som akademiker med doktorsgra­d. Dessutom lockar Wikipedia

individer med tvångsmäss­iga och trätlystna personligh­etsdrag.

Och så finns det motstånd mot att finlandssv­enskar skulle tas med i det finskspråk­iga Wikipedia, trots att de finns i matriklar Vem och vad och Kuka kukin on.

Det finns ingen orsak att idealisera Wikipedia. Jag skulle hellre ta en uppdaterad upplaga av Otavan Suuri Ensykloped­ia och Vem och vad och andra profession­ellt redigerade tryckta uppslagsve­rk av namngivna, ansvariga författare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland