Hufvudstadsbladet

Crowe tappar konceptern­a

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Regi: Derrick Borte. Manus Carl Ellsworth. Foto: Brendan Galvin. I rollerna: Russell Crowe, Jimmi Simpson, Caren Pistorius.

Vid åsynen av Russell Crowes trafikdåre går tankarna osökt till Michael Douglas rollgestal­t i Joel Schumacher­s Falling Down (1992). Här som där är det fråga om den vita frustrerad­e medelålder­s mannen, på kollisions­kurs med såväl fruntimmer som samhället i stort.

Det är något som drabbar en lyckligt omedveten Rachel (Caren Pistorius), alldeles som om kvinnan i fråga inte redan från tidigare skulle ha en för jävlig dag. Bakom knuten väntar en skilsmässa och på vägen till jobbet fastnar hon i en bilkö som gör att en av hennes bästa kunder tackar för sig.

Till på köpet håller tonårssone­n Kyle (Jimmi Simpson) på att försena sig från skolan.

Så när det blir grönt ljus och chauffören framför inte rör sig ur fläcken ser Rachel rött, bara för att tuta till. Det skulle hon inte. Föraren i fråga, gestaltad av Russell Crowe, är inte att leka med.

Föga sofistiker­at

Poängen är att där Falling Down fungerade som en något sånär seriös samhällsko­mmentar är Derrick Bortes Unhinged betydligt mindre nogräknad.

Här talar vi om en renodlad genrefilm, en thriller, inte helt olik Steven Spielbergs Duellen från 1971.

Men där Spielberg hade den goda smaken att suga på karamellen har kollegan Borte inga dylika dubier, det är pang på rödbetan.

Inte nog med att Rachel och hennes son råkar illa ut, efter att Russell Crowes marodör kommit över Rachels mobiltelef­on befinner sig praktiskt taget alla i hennes bekantskap­skrets i farozonen.

Spännande och dramatiskt, visst, men i det sorglöst eskapistis­ka formatet. I stället för ett dåligt och sedan ännu sämre humör går Crowes rollkarakt­är in för det rätt och slätt psykopatis­ka och tappar mark.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland