Hufvudstadsbladet

Hur ska jag planera mina träningspa­ss?

- ANNA MARKELIN

Jag har följt Coachens artiklar här i HBL och blivit inspirerad, men jag undrar hur jag ska bolla med era olika program för att få till en bra träningspl­an. Ska jag variera passen eller jobba med ett i taget?

KVINNA 65 som insett att konditione­n borde höjas.

En bra fråga som kommer helt i rätt tid. HBL lanserade sin nya plattform Coachen i januari och under detta halvår har vi fyllt på med en mängd härliga filmade träningspa­ss på nätet. Om du inte har bekantat dig med dem ännu så gå in och titta på: hbl.fi/coachentra­ning/

När man planerar sin träning – för det tycker jag att man bör göra om man vill få resultat – måste man först formulera ett par saker. Vad är målsättnin­gen, hur mycket tid finns till träning och var vill du träna? Hemma, ute eller på gym? Det är en bra idé att skriva in sina planerade pass i kalendern eller använda en träningsap­plikation. Där kan man både planera och följa upp sin träning och se hur man utvecklas.

Två gånger i veckan

Om man har som mål att höja konditione­n så bör man få upp pulsen minst ett par gånger i veckan. På www.hbl.fi/ coachen/ finns det exempel på två härliga konditions­pass som höjer pulsen och stärker hjärtat. Skala ner dem om de känns för jobbiga men våga prova, annars vet du ju inte hur mycket du klarar!

Två pulspass plus ett styrkepass i veckan ger fina resultat på sikt. Men, ska man då köra samma pass en längre period eller ska man variera? Grundfilos­ofin i träning är att man måste överbelast­a för att få resultat. Det här kan låta komplicera­t och om man bara är ute efter att röra på sig för att må lite bättre så ska man inte krångla till det, då gäller filosofin att lite är bättre än inget. Man tränar samma pass tills man känner att grunderna sitter bra och man orkar genom passet på ett bra sätt. Därefter måste man öka farten, belastning­en eller byta till ett mer krävande pass med andra övningar för att kroppen ska fortsätta utvecklas, man överbelast­ar alltså. Om man är nybörjare kan det kännas tryggt att använda samma pass en längre tid så att man lär in rörelserna och vänjer sig vid rutinen att träna. Man kan förstås också skapa egna pass med hjälp av rörelser från våra olika filmer.

Lyssna på din kropp

Tänk på att våra filmade pass nästan alltid har med lättare och tyngre varianter av övningarna. Börja med den nivå som funkar för dig och gå vidare därifrån. Kom ihåg – om du nu tänker: ”men hur ska jag kunna träna 3-4 gånger i veckan, jag är ju nybörjare”, så notera följande: När man börjar från början och tränar på egen hand så är det viktigaste ATT man rör på sig. Lite är bättre än inget och rutinen är viktigare än vilken sorts träning du väljer. Som coach och inspiratör blir jag lycklig för varendaste en som gör en förändring mot ett bättre mående, allas insats räknas och man måste alltid utgå från sina egna förutsättn­ingar!

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Om man vill förbättra konditione­n är det bra att höja pulsen minst två gånger i veckan.
FOTO: TIMO KARI Om man vill förbättra konditione­n är det bra att höja pulsen minst två gånger i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland