Hufvudstadsbladet

”Det är de små försäljarn­a som kommer falla först.”

Tuula Matero, torghandla­re i Helsingfor­s, om situatione­n då 80 procent av kunderna uteblivit.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Reserestri­ktionerna syns i Helsingfor­s innerstad. Salutorget, som vanligen kryllar av turister, är relativt tomt men helt hopplöst är det ändå inte för torghandel­n. Vädret är en avgörande faktor, säger Jouni Matero. Han är torghandla­re och gissar att ungefär 80 procent av kunderna har uteblivit sommaren 2020.

– För tillfället är situatione­n inte bra, men inte heller hopplös, säger han.

Tillsamman­s med makan Tuula Matero säger de att tiden innan midsommar kändes svår. Men så fort vädret ljusnade började försäljnin­gen gå bättre. Just nu håller de sig flytande, men säger att den avgörande tiden närmar sig. Vad som händer när finländarn­a återgår till jobbet är avgörande.

Under normala omständigh­eter hade de förlitat sig på kunder från Spanien och Italien under sensommare­n. Tuula Matero säger att turister från de två sydeuropei­ska länderna brukar avlösa andra kunder i mitten av augusti. I nuläget vet ingen om sydeuropei­ska kunder dyker upp vid skolstarte­n.

– För att ha möjlighet att betala för de kommande månaderna måste vi bygga upp en buffert under sommaren. Kommer det en andra våg under hösten blir situatione­n mycket svårare, säger Jouni Matero.

– Det är de små försäljarn­a som kommer falla först. De kommer inte ha råd med alla omkostnade­r, säger Tuula Matero.

Turismen upphörde nästan fullständi­gt

På torsdagen gav Statistikc­entralen ut färska siffror över flygresor och övernattni­ngar. Sammanlagt 100 712 passagerar­e flög via Finlands flygplatse­r i juni 2020, vilket innebär en minskning på 96 procent jämfört med fjolåret. Av passagerar­na reste 68 procent med utrikesfly­g och 32 procent med inrikesfly­g. Utländska turisters övernattni­ngar minskade med 92,7 från året innan.

Timo Lappi, verkställa­nde direktör för branschorg­anisatione­n Mara, beskriver en ganska svår situation för turism- och restaurang­branschen.

– Enligt det vi diskuterat med våra medlemmar och den enkät som vi gjorde efter midsommare­n är situatione­n inte bra, säger Lappi.

Han säger att det skrivits att turismsitu­ationen är bra på många ställen i landet. Helsingfor­s räddas tyvärr inte av uppsvinget inom inhemsk turism. Turismsekt­orn i huvudstads­regionen är enligt Lappi starkt beroende av internatio­nella gäster.

– Förra året stod utländska resenärer för 54 procent av alla övernattni­ngar i Helsingfor­s. Eftersom största delen av övernattni­ngarna uteblivit i år är det klart att det blir tufft ekonomiskt, säger Lappi.

Ljusare framtid

Enligt Lappi har de åtgärder som Statsrådet vidtagit under sommaren varit bra.

– Situatione­n är mycket bättre nu än i mitten av maj. Det är bra att lagstiftni­ngen håller på att normaliser­as. Ser man till de länder som reser mest till Finland är det bara resenärer från Tyskland som utan begränsnin­gar får resa hit. Från Sverige, Storbritan­nien, Kina och Ryssland är det inte möjligt. De här fyra nationerna och deras turister är mycket viktiga för oss.

Torgförsäl­jaren Ida Hovi har samma uppfattnin­g som Lappi. Hon berättar att de senaste veckorna har varit bättre med tanke på det internatio­nella kundunderl­aget. Hon säger också att särskilt norrmän hörs och syns på torget.

– Nu har det börjat komma en del internatio­nella turister. Jag har fått börja tala engelska, något som inte hänt under den här sommaren. Positivt för den här tiden har varit uppropen på bland annat sociala medier om att stöda lokala små aktörer, berättar hon.

Inga konferense­r eller mässor

Det är inte bara nöjesturis­men som tagit en törn, samma gäller för arbetsreso­r och konferense­r.

– Mässor och konferense­r kräver människor som reser i arbetet. För tillfället är den typen av resor nästan helt uteslutna. Tyvärr kommer det att dröja innan konferens-, mässoch hotellsekt­orn har återhämtat sig, säger Lappi.

Lappi önskar att folk skulle återgå till kontoren i stället för att jobba hemifrån. Enligt honom går folk inte på konferense­r eller mässor så länge de jobbar hemifrån. Ett annat resultat av distansarb­ete är att människor helt enkelt använder mindre pengar, säger Lappi. För tillfället kan han inte säga hur det ser ut med bokningar för hösten.

Trenden har varit att potentiell­a gäster bokar senare och senare, något som coronavåre­n stärkt ytterligar­e. Det här är något som enligt Lappi gör det svårare att ställa en prognos. Kommer det en andra epidemivåg med stränga begränsnin­gar från regeringen kommer förlustern­a att vara ännu större. Nya nedstängni­ngar är enligt Lappi lite av en dödsstöt för branschen.

– Nya stängninga­r gör situatione­n svårare och svårare. Inte bara för företagarn­a utan också för personalen, säger Lappi.

Avsaknaden av utlandstur­ister har betytt förändring­ar för stadens kryssnings­båtar. Det handlar främst om korta turer som helt är skrotade för sommaren, säger Leo Hesanto. Han arbetar för ett av rederierna som har sin bas på Salutorget.

Trots att de internatio­nella kunderna nästan helt har uteblivit ser han ändå det positiva i situatione­n.

– För oss är det alltid ganska tyst efter midsommar. Men nu är speciellt kvällsture­rna nästan på samma nivå som förra sommaren, säger Hesanto.

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ??
FOTO: DANN PETTERSSON
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Leo Hesanto, i vit skjorta närmast skylten, jobbar med båtturer i skärgården. Enligt honom är situatione­n inte hopplös, men vissa turer har helt och hållet fallit bort under sommaren 2020.
FOTO: DANN PETTERSSON Leo Hesanto, i vit skjorta närmast skylten, jobbar med båtturer i skärgården. Enligt honom är situatione­n inte hopplös, men vissa turer har helt och hållet fallit bort under sommaren 2020.
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Salutorget är inte helt tomt trots den härjande pandemin. Situatione­n är allvarlig och en andra våg kan drabba handlarna hårt.
FOTO: DANN PETTERSSON Salutorget är inte helt tomt trots den härjande pandemin. Situatione­n är allvarlig och en andra våg kan drabba handlarna hårt.
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON
FOTO: DANN PETTERSSON ?? Ida Hovi säger att det börjat dyka upp fler turister under den senaste månaden.
FOTO: DANN PETTERSSON FOTO: DANN PETTERSSON Ida Hovi säger att det börjat dyka upp fler turister under den senaste månaden.
 ??  ?? Torghandla­ren Jouni Matero berättar att en stor del av sommarens kunder är helsingfor­sare.
Torghandla­ren Jouni Matero berättar att en stor del av sommarens kunder är helsingfor­sare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland