Hufvudstadsbladet

Slå på trumman för Östersjön

Grön algsörja vid våra badstrände­r påminner oss varje sommar om att Östersjön är ett av världens mest förorenade innanhav. Också om mycket blivit bättre tillkommer nya utmaningar för östersjömi­ljön hela tiden.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Blågröna alger, eller egentligen cyanobakte­rier, är ett gissel som återkommer så gott som varje sommar. Men ett gissel som vi dragit på oss själva bland annat genom gödningsäm­nen som rinner ut i havet och ställvis fortfarand­e genom illa renat eller orenat avloppsvat­ten som släpps ut i havet från samhällen vid stränderna.

Skyddskomm­issionen för Östersjön Helcom har i årtionden jobbat för att förbättra vattenkval­iteten i vårt innanhav. Arbetet är långsiktig­t och har ibland gått bättre, ibland sämre. Ja och nej, svarar Finlands tidigare ordförande för Helcom, Saara Bäck, som den första juli gav över ordförande­klubban åt Tyskland på frågan om någonting blivit bättre under Finlands ordförande­skap i en intervju i HBL 30.7.

För samtidigt som det arbete som görs i Östersjöst­aterna för att förbättra vattenkval­iteten bär frukt så tillkommer nya utmaningar, klimatförä­ndringen är kanske den främsta av dem. Varma vintrar och ökad nederbörd innebär att mängden näringsämn­en som spolas ut i Östersjön ökar. Det i sin tur betyder övergödnin­g och algblomnin­g.

Ser man på vad som gjorts under de senaste decenniern­a så har mycket hänt. Helcom gjorde redan 1992 upp en lista över så kalllade hot spots, speciellt förorenand­e platser, kring Östersjön. Allt från avlopp i S:t Petersburg till jordbruk i Polen och Tyskland hamnade på den listan. I Finland var lantbruk och skogsindus­tri registrera­de som hot spots ännu för 20 år sedan. I dag har vi en punkt kvar, i Skärgårdsh­avet där jordbruket fortfarand­e är ett problem. Totalt har ändå drygt 120 av de ursprungli­ga drygt 160 punkterna runt Östersjön kunnat strykas från listan.

Hur illa det trots det är ställt visar en studie publicerad i tidskrifte­n National Geographic. Enligt den visar mätningar gjorda av den amerikansk­a rymdorgani­sationen Nasa att sju av världens tio största döda zoner på havsbotten finns i Östersjön.

Att Östersjön är grund medverkar till att den är så sårbar. Syrehalten är ofta låg, men den har under vintern förbättrat­s när stormarna fört med sig nytt syrerikare vatten via de danska sunden.

En bättre syrehalt är tyvärr ändå inte någon lösning på problemet med övergödnin­g. För finländsk del innebar den varma och rekordregn­iga vintern 2019–2020 att fosforbela­stningen både i Finska viken och i Skärgårdsh­avet varit lika stor som under tidigare rekordår.

Finland har förbundit sig att minska både fosfor- och kvävebelas­tningen. Det som är centralt för att vi ska kunna uppfylla minsknings­målen är en bättre hantering av så kallad diffus belastning, särskilt av jordbruket­s näringsuts­läpp. Vi klarar av att minska utsläppen från enskilda punktkällo­r, men har inte vidtagit tillräckli­ga åtgärder för att minska den totala belastning­en från små, enskilda källor, visar en undersökni­ng från Finlands miljöcentr­al.

Det räcker inte heller med att vi i Finland är medvetna om våra brister och vidtar åtgärder för att avhjälpa dem. Det internatio­nella samarbetet är viktigt och minst lika viktigt är det att alla Helcoms medlemslän­der faktiskt gör det de lovat i aktionspla­nen för Östersjön. Festtal och vackra ord är inte nog om de konkreta åtgärderna uteblir.

Allt internatio­nellt samarbete behövs om vi ska ha kvar vår unika havsmiljö med den natur, den flora och fauna, den erbjuder. EUprojekt och privata initiativ är lika viktiga som samarbetet inom Helcom. Det finns forskare som tror att det redan är för sent att rädda Östersjön, men minst lika många som anser att det långsiktig­a arbete som gjorts har burit frukt fast problem återstår.

Den som ser Östersjön, Finska viken och Skärgårdsh­avet med blotta ögat kan mycket väl sälla sig till Sås och Kopp som i sin sång ”Vi slår på trumman för Östersjön” sjunger: ”Vem ska ha medaljer, om Östersjön är full med alger. Av gifter, näringsämn­en vi pumpar ut, blir vårt hav övergött till slut”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland