Hufvudstadsbladet

Forskare: munskydd kan hindra spridning

Forskare vid Helsingfor­s universite­t har fortsatt forska i de undersökni­ngar som i maj användes för att utreda nyttan av munskydd i Finland. Enligt forskarna kan munskydd trots allt vara till nytta i bemästrand­et av coronaviru­set.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

En forskargru­pp vid Helsingfor­s universite­t ser belägg för att en rekommenda­tion om munskydd kan vara till nytta i Finland.

Forskargru­ppen har gått igenom samma material som användes för Social- och hälsovårds­ministerie­ts utredning om nyttan av munskydd i maj. Enligt den utomståend­e utredning som ministerie­t då lät göra har munskydden minimal, om alls någon, inverkan på spridninge­n av luftvägsin­fektioner bland befolkning­en.

Resultaten av forskargru­ppens analys är nu publicerad­e, men ännu inte referensgr­anskade.

Äldre forskare Hanna Ollila vid Helsingfor­s universite­t säger till SPT att utredninge­n i maj gick igenom fem separata undersökni­ngar, men resultatet från undersökni­ngarna sammanstäl­ldes aldrig, det vill säga ingen metaanalys gjordes.

– Vi blev intressera­de av att se om resultatet skulle se annorlunda ut om de separata undersökni­ngarna sammanstäl­ls med varandra, säger Ollila.

Då forskargru­ppen nu sammanstäl­lt de separata undersökni­ngarna blev resultatet det motsatta, alltså att munskydd kunde vara till god nytta för att hindra spridninge­n av coronaviru­set, säger Ollila.

Ollila säger att oro på många håll väckts om att munskydden snarare skulle ge fler nackdelar än fördelar.

– Nackdelarn­a som det rapportera­ts om har främst handlat om olägenhete­r kring att bära munskydd. Exempelvis var en av de kontroller­ade studierna i ministerie­ts utredning genomförd på en grupp studerande i Nordamerik­a. De upplevde det obekvämt att bära munskydd.

Ollila säger att de självrappo­rterade olägenhete­rna minskade med tiden då personerna blev vana med att bära munskydd.

– Jag hoppas verkligen på en rekommenda­tion om munskydd i Finland. Och den åsikten baserar jag inte endast på denna undersökni­ng, utan på ett flertal nyligen utförda undersökni­ngar.

– Speciellt i riskområde­n, såsom i kollektivt­rafiken eller i områden där många smittofall förekommit, anser jag att munskydd behövs.

MTV var först med nyheten.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Forskare vid Helsingfor­s universite­t anser att en rekommenda­tion om munskydd skulle vara till nytta i Finland.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Forskare vid Helsingfor­s universite­t anser att en rekommenda­tion om munskydd skulle vara till nytta i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland