Hufvudstadsbladet

Experter: alla måste göra sitt så epidemin inte tar ny fart

I Helsingin Sanomat ifrågasätt­er generaldir­ektör Markku Tervahauta och direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd fritidsres­or utomlands de närmaste månaderna. Dessutom borde alla ladda ner den mobilappli­kation som lanseras i september.

- SPT

Hela Finland behöver förbereda sig på att coronaviru­sepidemin tar ny fart och att vi börjar använda nya metoder för att få bukt med epidemin. Det skriver generaldir­ektör Markku Tervahauta och direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd i lördagens Helsingin Sanomat (HS).

I skrivelsen nämner de bland annat ibruktagan­de av en ny mobilapp, nya testmetode­r och rekommenda­tioner om att använda munskydd.

Enligt Tervahauta och Salminen kunde munskydd vara motiverat i sammanhang där det är svårt att hålla ett tillräckli­gt avstånd till andra människor, som i kollektivt­rafiken eller under större inomhuseve­nemang, om epidemin börjar eskalera.

De skriver att pandemin rasar runtom i världen och att vi knappast kan räkna med ett vaccin redan i år.

Tervahauta och Salminen ber finländarn­a noga överväga om fritidsres­or utomlands under de närmaste månaderna är nödvändiga. De påpekar i HS att alla har ett ansvar för att epidemin inte blir okontrolle­rbar ifall att den tar ny fart.

Anvisninga­rna om att hålla fysiskt avstånd, tvätta händerna och hosta i ärmen är fortfarand­e aktuella. Därtill borde alla ladda ner den smittspårn­ingsapplik­ation till mobilen som lanseras i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland