Hufvudstadsbladet

Inget nytt hjälppaket i sikte i USA

-

Trots intensiva förhandlin­gar har kongressen i USA inte lyckats enas om ett nytt stödpaket för de människor som har drabbats ekonomiskt av coronapand­emin. Det tillfällig­a bidraget på 600 dollar i veckan upphör därmed, utan att en ny överenskom­melse har nåtts.

Vid midnatt mot lördagen löpte den tillfällig­a lag ut som har garanterat 600 dollar i veckan till tiotals miljoner amerikaner som har förlorat sina jobb under pandemin. Talmannen i representa­nthuset, demokraten Nancy Pelosi, säger att en ny överenskom­melse med Vita huset, om att förlänga åtgärden, inte är i sikte.

Republikan­erna i senaten har tillsamman­s med Vita huset lagt fram ett förslag på hjälppaket värt en biljon dollar. Där föreslås bland annat att arbetslösh­etsstödet på 600 dollar per vecka ska minskas till 200 dollar, något Demokrater­na motsatt sig. De vill i stället förlänga den nuvarande summan året ut.

Hänvisar till ”Heroes act”

I maj lade opposition­en fram ett eget, tredubbelt så stort, förslag på nytt hjälppaket. Men förslaget, som kallas ”Heroes act”, har Republikan­erna vägrat att beakta.

– Det vi säger är: vi har ”Heroes act”, om ni bemöter det förslaget kommer vi att gå vidare, säger Nancy Pelosi.

De extra arbetslösh­etsbetalni­ngarna har hjälpt till att hålla ner fattigdoms­siffrorna under en av de värsta recessione­rna på många årtionden i USA. Åtgärden var tänkt att vara temporär, men de senaste veckornas ökade smittsprid­ning har satt käppar i hjulet för öppnandet av ekonomin.

Beskyller varandra

De båda partierna beskyller varandra för att en ny överenskom­melse ännu inte finns. Förhandlin­garna kommer att fortsätta under lördagen, då Pelosi och demokrater­nas minoritets­ledare i senaten, Chuck Schumer, ska hålla ett nytt möte med finansmini­ster Steven Mnuchin och Vita huset-chefen Mark Meadows.

Enligt en anonym källa ska Vita huset ha föreslagit att utbetalnin­garna på 600 dollar förlängs ytterligar­e en vecka, men det ska Demokrater­na ha förkastat. Vita huset föreslog då i stället att veckobidra­get sänks till 400 dollar i fyra månader framåt, men även det förkastade­s av Demokrater­na med motivering­en att summan inte var tillräckli­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland