Hufvudstadsbladet

Trump vänder om federala styrkor

De federala styrkor som satts in mot antirasism­protestern­a i Portland ser ut att bli kvar trots överenskom­melsen i veckan om att de skulle dras tillbaka.

- TT-AFP

Sent på fredagskvä­llen signalerad­e Donald Trump en helomvändn­ing. Presidente­n twittrade att de federala styrkorna inte kommer att lämna Portland förrän polis i staden ”har fått bort anarkister och uppviglare”.

Helomvändn­ingen kom trots att de federala styrkorna hade börjat förbereda ett tillbakadr­agande och att den lokala polisen på fredagen hade rensat parker och centrala Portland från demonstran­ter. Stadens borgmästar­e Ted Wheeler sade att det var en del av överenskom­melsen för att de federala styrkorna skulle dras tillbaka.

Men tajmningen för tillbakadr­agandet har ifrågasatt­s av Chad Wolf, minister för inrikes säkerhet. Han har sagt att ett fullständi­gt tillbakadr­agande är beroende av en betydande förbättrin­g av säkerhetsl­äget.

De federala styrkorna har kritiserat­s för att ha betett sig som en ockupation­sstyrka och inneburit att våldet snarare eskalerat. Styrkorna har mött hårt motstånd, bland annat har en federal domstolsby­ggnad utsatts för klotter och krossade fönster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland