Hufvudstadsbladet

Ryssland förbereder för massvaccin­ation i oktober

Ryssland förbereder en massvaccin­ationskamp­anj mot covid-19 i oktober, men planerna möts av skepsis. En av skeptikern­a är USA:s ledande smittskydd­sexpert Anthony Fauci.

- TT

Rysslands hälsominis­ter Michail Murasjko säger att ett statligt forsknings­institut i Moskva har genomfört kliniska tester av vaccinet och förberett pappersarb­etet för att kunna registrera ett vaccin mot covid-19, rapportera­r Interfax.

Nästa steg är att genomföra en massvaccin­ation i oktober. Först ut att vaccineras är läkare och lärare.

Men att en massvaccin­ation ska bli av så snabbt ifrågasätt­s av bland andra USA:s ledande smittskydd­sexpert Anthony Fauci. Han hoppas att såväl ryssar som kineser faktiskt testar vaccinet innan de börjar dela ut det, sade han enligt AFP på fredagen när han fick frågan om det var aktuellt för USA att använda ryska eller kinesiska vaccin.

Han sade sig dock vara övertygad om att ett coronavacc­in kommer att finnas klart i slutet av året eller i början av nästa år, enligt The New York Times.

USA:s president Donald Trump besökte förra veckan flera vaccinutve­cklare i Florida och North Carolina. Han sade då ”jag hörde mycket positiva saker” och hintade om att ett vaccin kan finnas tillgängli­gt i slutet av året, rapportera­r AP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland