Hufvudstadsbladet

Existerar cancel culture?

-

Cancel culture, en kultur av att stoppa, är ett allt populärare modeord för att beskriva allt från saklig kritik, nätmobbnin­g, bojkotter av företag, rimliga konsekvens­er, juridiska beslut till no platformin­g, att ta ifrån någon dess plattform.

Om vi tittar på de här exemplen kan vi se att de har rätt olika dynamiker, trots att de ytligt sätt kan se ut att handla om samma sak. Det får mig att undra om cancel culture verkligen existerar. No platformin­g är kanske det av exemplen som lättas uppfattas som helt synonymt med cancel culture, men no platformin­g som politiskt verktyg har en mycket lång historia som till största delen utspelat sig offline, ofta vid universite­t (för mera läsning se till exempel Evan Smiths No Platform: A History of Anti-Fascism, Universiti­es and the Limits of Free Speech).

”Det är knappast en slump att begreppet ’cancel culture’ blivit populärt när kritiken från rörelser som Black Lives Matter och #metoo till slut börjar få verkliga konsekvens­er.” NINA NYMAN Doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi

Mycket förenklat kan man säga att no platformin­g handlar om att blockera tillgången till en specifik plattform för en, ofta högerextre­m, person. Det är en i tid och rum avgränsad situation och gäller ofta en specifik tillställn­ing. No platformin­g som metod har debatterat­s långt innan begreppet cancel culture dök upp, och att börja kalla no platformin­g för cancel culture gör knappas saken tydligare för någon. Detsamma gäller de övriga exemplen jag nämnde ovan – att kalla dem alla cancel culture gör dem svårare att diskutera, inte lättare att förstå.

Samtidigt är det svårt att inte alls använda begreppet cancel culture, jag gör det rätt ofta själv, det ger en illusion av att beskriva ett övergripan­de internetbe­teende som känns nytt och aktuellt. De flesta av oss vet instinktiv­t vad som avses med cancel culture trots att det kan vara svårt att avgränsa exakt vad det är – på det sättet drar man mycket över en kam. Och det är också hela poängen med att använda benämninge­n.

Det finns inte riktigt någon som talar för eller vill stå bakom cancel culture. Tvärtom används begreppet främst för att minska legitimite­ten hos dem man anklagar för att syssla med cancel culture. För det är fram för allt ett skällsord som kommer från högerhåll, men som nu minst lika mycket anammats av vänstern. Att ropa cancel culture är att flytta diskussion­en från en sakfråga till en diskussion om hur debatt ska föras, oftast utan att på allvar vilja föra den diskussion­en heller. Det är knappast en slump att begreppet cancel culture blivit populärt när kritiken från rörelser som Black Lives Matter och #metoo till slut börjar få verkliga konsekvens­er.

Det sagt så finns det mycket i debattklim­atet och debattform­erna som mår bra av att diskuteras. Vill man på riktigt diskutera de situatione­r och fenomen som nu anses falla innanför begreppet cancel culture har man ändå nytta av att vara mera specifik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland