Hufvudstadsbladet

Skärgården har usla bredbandsf­örbindelse­r

- LENNART ANDERSSON Högsåra

SKÄRGÅRDEN Arbetsgiva­rna uppmuntrar sina anställda att distansarb­eta på grund av coronaviru­set. Skolorna distansund­ervisar ungdomen. De anställda och barnen följer samhällets och arbetsgiva­rens råd och arbetar hemifrån. Men när de försöker jobba hemifrån i skärgården, meddelar arbetsgiva­rens kund att det inte går, eftersom bredbandsf­örbindelse­rna är för långsamma. Då har man inget annat val än att ta sig tillbaka till staden och utsätta sig för smittorisk­en.

Detta trots att EU kommission­är Neelie Kroos sagt att ”EU-länderna måste göra mer för att målen om 30 Mbit/s till alla EU-medborgare ska kunna nås år 2020”. Detta trots att Finlands förra kommunikat­ionsminist­er Anne Berner sagt år 2018 att ”vårt mål är att vara bäst i världen på datanät. Den digitala infrastruk­turen ska göra det möjligt att bo, arbeta och driva företag överallt i Finland. I målen och åtgärderna i strategin har vi tagit hänsyn till näringsliv­ets och konsumente­rnas behov”. När det gäller bredband tycks man inte följa EU:s och den finska statens direktiv. Löftena till medborgarn­a tycks vara utan värde och substans.

Några exempel från Skärgårdsh­avet. Den 25 till 27 juli 2020 fick vi endast sporadisk kontakt med internet och då även med plågsamt långsamma hastighete­r. Endast två kanaler syntes på TV.

När turistsäso­ngen kom i gång i juni försämrade­s bredbandst­illgången gradvis för att helt upphöra när säsongen var som bäst.

Hur är det tänkt att turismnäri­ngen i glesbygden skall klara sig och utvecklas med dessa usla bredbandsf­örbindelse­r?

Vad tänker de politiska partierna, kommunerna, staten, Elisa och de övriga bredbandso­peratörern­a göra för att hålla sina löften, och möjliggöra för människorn­a att undvika coronaviru­set genom att dels turista i hemlandet, dels kunna jobba hemifrån och kunna fortsätta bo och verka i glesbygden?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland