Hufvudstadsbladet

Åland drabbas hårdare av coronakris­en

- ROGER NORDLUND talman, Ålands lagting INGRID ZETTERMAN vice talman, Ålands lagting BERT HÄGGBLOM vice talman, Ålands lagting

CORONAKRIS­EN Det åländska folket har genom tiderna visat prov på en företagsam­het som varit gynnsam för både Finland och Åland. Vi skattebeta­lare på Åland betalar skatt till staten precis på samma sätt som skattskyld­iga i övriga delar av landet. Skattekraf­ten på Åland har generellt överstigit genomsnitt­et i Finland, ålänningar­na är med andra ord goda skattebeta­lare. En del av de skatter som ålänningar­na betalar till Finland återförs via statsbudge­ten till Åland för att finansiera de uppgifter som Åland inom ramen för självstyre­lsen sköter i stället för staten.

Ålands snart 100-åriga självstyre­lse grundar sig på internatio­nella avtal som förverklig­as genom självstyre­lselagen. Riksdagen och Ålands lagting har nyligen godkänt en ändring av självstyre­lselagen som ger ytterligar­e incitament för ett aktivt åländskt arbete för tillväxt och attraktion­skraft, något som om det är framgångsr­ikt fortsättni­ngsvis gynnar både Åland och Finland. Reformen stöder vår vision om att ”Alla kan blomstra i ett bärkraftig­t samhälle på fredens öar”.

Som alla vet har Finland i år påverkats enormt av den pågående coronapand­emin. Eftersom den åländska ekonomin och arbetsmark­naden är starkt beroende av hårt pressade näringar såsom sjöfart och turism, drabbas Åland hårdare än andra av den ekonomiska nedgång som följer i pandemins spår. Bara under en vecka i juli meddelades att arbetstill­fällen för ca 300 ålänningar, motsvarand­e 2 procent av det totala antalet arbetstill­fällen på Åland, försvinner. Detta skedde framför allt som en följd av Eckerökonc­ernens nedläggnin­g av Birka Cruises.

Vi är därför mycket oroliga för den kommande hösten då verkningar­na av sommarens uteblivna intäkter blir tydliga. Flera av de stöd som staten utbetalat under pandemin har visserlige­n omfattat också Åland, vilket vi ser som något positivt, men samtidigt har stöden många gånger utformats på ett sätt som inte passar de åländska förhålland­ena. Transports­ektorn är inte viktig endast för Åland utan är mer betydande för Finland än vad som framgår av sektorns direkta andel av BNP. Transports­ektorn möjliggör nämligen import, export och persontraf­ik för stora delar av Finland. Över Åland bygger sjöfarten broar för ömsesidiga förbindels­er mellan Finland, Sverige och resten av Norden. Att sjöfartsnä­ringen kan ta sig genom pandemin är därför av största betydelse för hela Finland.

Den fria rörlighete­n och den höga graden av samordning och integratio­n mellan de nordiska länderna har haft stora fördelar för utveckling­en av Norden som region. Sättet på vilket de nordiska länderna har hanterat pandemin har dock inte alla gånger hedrat den gemensamma visionen om Norden som världens mest integrerad­e region i och med att gränser som hållits öppna sedan 1950-talet har stängts. Ifall visionen ska vara trovärdig behöver gränshinde­r undanröjas och möjlighet till fri rörlighet över gränser säkerställ­as även i kristider. Enligt vår mening har Finland, Åland och resten av Norden allt att vinna på att i framtiden kunna uppvisa en samordnad krishanter­ing med bibehållan­de av möjlighete­r till fri rörlighet för arbetskraf­t samt handelsoch affärsutby­te i gränsregio­ner och områden med täta ekonomiska band.

De som hittills rest in till Åland från Finland, och med giltiga skäl från Sverige, har agerat ansvarsful­lt och gjort det som behövs för att inte öka smittsprid­ningen. Vår förhoppnin­g är att smittsitua­tionen fortsatt ska utvecklas positivt och vi välkomnar alla finländare att på ett ansvarstag­ande sätt besöka och bekanta sig med vårt örike.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland