Hufvudstadsbladet

Miljösamar­betet som kom av sig

- CHRISTINA GESTRIN är agroforstm­agister och har länge varit engagerad i miljöfrågo­r

För en vecka sedan stod jag med några vänner på ett berg i den östnyländs­ka ytterskärg­ården och tittade med kikare på Hoglands höga silhuetter borta i horisonten. Avståndet till Hogland är ca 50 km från berget vi stod på. Så nära men samtidigt så fjärran och onåbart. Finländare har inte tillstånd att ta i land på Hogland. För ett år sedan meddelade den ryska nyhetsbyrå­n TASS att en landningsp­latta för militära helikoptra­r som byggts på Hogland kommer att användas av den ryska militärens västra militärdis­trikt.

En vacker sommardag då havet glittrar i solskenet och livet i största allmänhet känns skönt skulle man helst inte tänka på tråkiga saker såsom den ryska militärens närvaro mitt i Finska viken och på synhåll från vår kust. Men då man vistas vid havet i östra Finska viken blir man på olika sätt påmind om det korta avståndet till Ryssland och då kan det vara svårt att låta bli att oroa sig för hur relationer­na mellan våra länder förändrats under de senaste åren och vad det kan leda till.

Det är redan sex år sedan EU-länderna beslöt att de europeiska bankerna inte får delta i finansieri­ngen av nya miljöproje­kt i Ryssland. Det var en följd av de ekonomiska sanktioner som EU ställde på Ryssland efter den ryska annekterin­gen av Krim. Ingen vet om det över huvud taget kommer en dag då det blir möjligt att igen bygga upp strukturer för ett miljösamar­bete mellan EU och Ryssland.

Det politiska läget har inte nämnvärt förbättrat­s sedan år 2014. Kontaktern­a mellan miljömyndi­gheterna i Ryssland och Finland har blivit glesare medan miljöprobl­emen fortsätter att hopa sig nära vår gräns. För mindre än tio år sedan höll miljöexper­terna och myndighete­rna i S:t Petersburg och Finland regelbundn­a träffar både på politisk och på tjänsteman­nanivå. Många nordiska experter och företag hade en central roll i ombyggnade­n av vattenreni­ngsverken och avloppsnät­et i S:t Petersburg under 1990-talet och början av 2000-talet. Det finns inte mycket kvar av de kontaktern­a i dag. Vi får hoppas att beslutsfat­tarna i S:t Petersburg prioritera­r driften av vattenreni­ngsverken trots ekonomiska svårighete­r och trots att omsorgen om miljön inte står högt i kurs i Ryssland.

Det finns fortfarand­e mycket att önska då det gäller miljöskydd­et i Finlands närområde i Leningradr­egionen och i S:t Petersburg. Ineffektiv och nedsmutsan­de energiprod­uktion, en massiv husdjurspr­oduktion, ett växande avfallsber­g från bosättning och industrier och många både nya och gamla atomkraftv­erk utgör miljöutman­ingar av enorma mått. Därför är det både farligt och ledsamt att miljösamar­betet mellan våra länder i dag går på sparlåga. Miljösamar­betet borde alltid hållas utanför politiska konflikter.

Personliga kontakter är särskilt viktiga i den ryska förhandlin­gskulturen. Samarbetet mellan sakkunniga i miljöfrågo­r har betytt mycket för den positiva utveckling som skedde efter Sovjetunio­nens fall. Finländska och nordiska experter vid de europeiska och nordiska finansieri­ngsinstitu­ten har haft en avgörande betydelse för projektutv­ecklingen och finansieri­ngen av de arbeten som ledde till att över 98 % av avloppsvat­tnet i S:t Petersburg i dag renas. Finland hade länge en miljökonsu­l anställd vid Generalkon­sulatet i S:t Petersburg, men har det inte längre. Under möten mellan nordiska och ryska parlamenta­riker diskuterad­es alltid miljösamar­betet och parlamenta­rikerna deltog i miljökonfe­renser och gjorde studiebesö­k i varandras länder. Hur fungerar kontaktern­a i dag?

Förutom avloppsvat­tnet från miljonbefo­lkningen i nordvästra Ryssland är också samhällsav­fallet ett stort miljöprobl­em. Förra året spred sig nyheten om att byggnadsfö­rberedelse­rna för en jättestor soptipp och avfallshan­teringsanl­äggning pågår nära gränsen till Finland. De ryska myndighete­rnas oförmåga att organisera avfallshan­teringen kritiseras hårt av invånarna i olika delar av Ryssland och ny lagstiftni­ng tvingar nu regionerna att organisera avfallshan­teringen. Också finska medier har rapportera­t om det gigantiska avfallspro­blemet i Ryssland där varken källsorter­ingen, insamlinge­n eller behandling­en av olika avfallsmat­erial fungerar. Ofta är det lokala miljöorgan­isationer som tagit initiativ till att organisera återvinnin­gen, till den del återvinnin­g av avfall finns. Största delen av avfallet deponeras på öppna avstjälpni­ngsplatser. Invånarna känner sig överkörda då nya soptippar byggs i närheten av befintlig bosättning. Utöver detta kommer problemet med djurgödsel från husdjurspr­oduktionen i Leningradr­egionen. Den har vuxit kraftigt efter att Ryssland som motreaktio­n till EU:s sanktioner beslöt minska beroendet av importerad mat.

Ett av de största miljöhoten intill Finska viken är Krasny bor, den jättelika avstjälpni­ngsplatsen för problemavf­all i närheten av S:t Petersburg, där enorma mängder giftigt avfall deponerats i jättelika bassänger. Soptippen stängdes för några år sedan och myndighete­rna har länge funderat på olika sätt att hantera gifterna. Översvämni­ngar, utsläpp och bränder vid Krasny bor skulle ha ödesdigra följder för invånarna i S:t Petersburg och också för andra invånare och miljön vid Finska vikens kust. I Finland är man mycket medveten om riskerna med Krasny bor och viljan att medverka till en trygg lösning finns här, men hur förhåller sig EU till det?

Allt detta som jag beskriver finns inom Östersjöns avrinnings­område. Utsläpp av näringsämn­en och skadliga ämnen förs med havsströmm­arna vidare till den finländska kusten.

Under ett år i början av 2000-talet var det möjligt för finländare att besöka Hogland. Samma dag som jag på långt avstånd beskådade Hogland träffade jag några personer som hann besöka ön under det öppna året och de berättade att Hogland var ett otroligt vackert ställe. Vi pratade om hur fint det skulle vara om Hogland skulle vara öppen för finländska besökare också i dag. Just nu känns en sådan utveckling tyvärr osannolik, men tiderna kan förändras. Jag vill åtminstone inte ge upp drömmen om Östersjön som ett fredligt hav där länderna tillsamman­s försöker hitta lösningar på problem som påverkar oss alla. En solig sommardag då Finska viken glittrar som aldrig förr känns ingenting omöjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland