Hufvudstadsbladet

Wolff: Hamilton är oslagbar

Mercedes stallchef Toto Wolff säger att han är nöjd med sina två förare och att duon kompletter­ar varandra perfekt.

- Vad tycker Bottas om bilen? FREDRIK AF PETERSENS sport@hbl.fi

– Har Hamilton en bra dag är han oslagbar. Om han har en sämre dag så är Bottas där. Båda är mycket snabba, säger han i en intervju med Auto Motor und Sport.

Låter positivt men också negativt, för det Wolff egentligen säger är att Bottas inte är lika bra som den sexfaldiga världsmäst­aren. Positivt att Wolff därmed också säger att finländare­n stannar kvar i stallet även om varken han eller Hamilton skrivit under ett nytt kontrakt. Tydligen har man redan bestämt sig men man har ingen brådska med pappersarb­etet.

– Dynamiken mellan dem stämmer och det är synnerlige­n viktigt. Har man två stora egon i ett team blir det svårt att vinna konstruktö­rsmästersk­apet. Båda respektera­r stallet. Därför är Valtteri och Lewis den bästa lösningen för oss.

Tiden med paret Hamilton och Rosberg och hur det höll på att slita sönder stallet har ingen glömt. Ingen vill uppleva det igen.

Och den självklara frågan: Är de andra stallen så dåliga eller är Mercedes så bra?

– Ingen aning. Vet inte var de andra ser sin styrka eller svaghet och jag kan bara bedöma oss själva. Förra året blev vi så utmanade av Ferrari när det gällde motorn att vi var tvungna att gå nya vägar för att hitta fler hästkrafte­r. Samarbetet mellan Brixworth, där motorerna tillverkas, och Brackley, teamets bas, var perfekt och de två avdelninga­rna arbetade hand i hand och vägde aerodynami­k mot kraft helt rätt.

– Förhålland­et mellan downforce och luftmotstå­nd är i balans.

– Baserat på de lopp vi kört tycks vi ha den bästa bilen och ibland med ett stort försprång. Det är fakta.

Bottas vann det första loppet i Österrike. Efter det har Hamilton inte helt oväntat tagit över och engelsmann­en toppar VM-serien.

– Jag vet ju att jag kan slå honom. Tar ett lopp i taget, säger Bottas.

– Jag märker att allt det som jag har förbättrat sedan förra året när det gäller min körstil har gjort mig till en bättre förare och därför är jag smått övertygad om att det i år kommer att bli en tuff kamp om titeln.

I fjol hände det mycket i Bottas personliga liv. Nu har det varit lugnare vilket gör honom bättre förberedd för att tävla mot Hamilton.

– Förra året hände mycket i mitt privata liv. Nu känner jag mig helt enkelt bättre och mer självsäker.

Bottas skilde sig från sin fru och hittade snabbt en ny flickvän. Sådant kan spöka i det undermedve­tna.

Den här helgen körs Englands GP på Silverston­e.

– Det är en bra bana och jag vet att Hamilton utan tvivel är stark här. Precis som överallt. Men jag tror på min förmåga att slå honom, säger Bottas.

Räikkönen och Alfa i motvind

Kimi Räikkönen och hans stall Alfa Romeo har gjort en mycket trög inledning på säsongen. Det stora problemet har varit kvalet. Man lyckas av någon underlig anledning inte med att ställa in bilen för ett snabbt varv. I loppen hör varken Räikkönen eller Antonio Giovinazzi till de långsammas­te förarna.

– Kvalen har varit en katastrof, erkänner teamchefen Frédéric Vasseur till Auto Hebdo.

Finns problemet i motorn? Alla team som kör med en Ferrarimot­or, inklusive fabrikstea­met, är långsamma. En följd av överenskom­melsen mellan Fia och Scuderia efter den intensiva debatten förra året om att det legendaris­ka stallet hade läst och tolkat det tekniska reglemente­t lite som man ville.

– De första loppen var inte precis de bästa för oss. Men det viktigaste är att vi gör något åt det och jag är säker att den här helgen kommer att bli bättre. Vi har nämligen hittat det vi behöver förbättra, säger Räikkönen.

 ?? FOTO: LEONHARD FOEGER/LEHTIKUVA-AFP ?? Den perfekta duon kallar Mercedes stallchef Toto Wolff firma Bottas&Hamilton.
■
FOTO: LEONHARD FOEGER/LEHTIKUVA-AFP Den perfekta duon kallar Mercedes stallchef Toto Wolff firma Bottas&Hamilton. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland