Hufvudstadsbladet

Rörande och rörigt om normer, hattar och byråkratis­kt krångel

Nästan i mål! beskriver transkvinn­an Olivias vardag med en ton som stundvis är lättsam och stundvis desperat. De orimliga och gripande situatione­rna Olivia hamnar i berör läsaren även om den ”cartooniga” teckningss­tilen är krävande för ögonen.

- CHRISTA LUNDSTRöM

Olivia Skoglunds Nästan i mål! är en av de senaste spännande utgivninga­rna från det svenska serieförla­get Galago. Seriealbum­et har undertitel­n En komisk transition och skildrar autofiktiv­t en pågående könskorrig­ering med både allvar och humor.

Olivia befinner sig hos psykologen. Samtalen är en obligatori­sk del av transproce­ssen och hon får berätta om sig själv och svara på standardfr­ågor. I korta strippar som går inte djupare än de måste, avhandlas normer, biologi och skönhetsid­eal. Det här varvas med väl inbakad informatio­n och upplysning­ar om transperso­ner. Det är både snärtigt och smidigt och fungerar riktigt bra.

I en ton som stundvis är lättsam och stundvis desperat berättar Olivia till exempel om hur svårt det kan vara att lägga upp håret i en hästsvans när man aldrig fått lära sig det, eller hur knepigt det är att hämta ut en försändels­e från posten när ens juridiska namn inte överensstä­mmer med det som står på paketet.

Orimligt och gripande

Skoglund vågar visa både tvivel och övertygels­e som gör att man trots det svepande berättande­t kommer Olivia nära. En av de finaste seriestrip­parna, ”Den förbannade hatten”, beskriver Olivias balans mellan glädje och osäkerhet. En vacker solhatt i kombinatio­n med Olivias långa hår gör att män på stan plötsligt catcallar henne i hög grad. Catcalland­et är hemskt, men hon inser att hon smälter in bland de andra kvinnorna: ”En genuin kvinnlig upplevelse!”

Situatione­n är orimlig och gripande på samma gång. Nog är det ju galet att det här är en genuin kvinnlig upplevelse, tänker man upprört samtidigt som man gläds åt Olivias seger. Undertitel­n utlovar som sagt komik, men Skoglund låter också allvaret ta plats och balanserar skickligt mellan de två motpolerna.

Det absurda i hattsituat­ionen gör att Olivia brister i gråt. Psykologen försöker hjälpa:

”– Jo, så är det ju att vara kvinna, inget att göra åt saken.

– Jag tyckte ändå att han var ett creep.

– Jo, men han respektera­de i alla fall din könsidenti­tet.”

Psykologen får förkroppsl­iga den oförståend­e, stelt byråkratis­ka vården. Gång på gång avbryter hon Olivias viktiga och angelägna resonemang med i sammanhang­et tondöva standardfr­ågor som ”Vad är din favoritfär­g?” Med enkla medel tydliggörs varför det är så viktigt att Olivia får berätta sin historia och varför det är lika viktigt att den blir hörd (eller läst).

Rörig och mörk teckningss­til

Serien som genre lämpar sig väl för den här typen av berättelse. Bilderna tillför ytterligar­e en dimension av berättande och möjliggör humoristis­ka vändningar. Den ”cartooniga” teckningss­til som Skoglund använder är ändå inte helt lätt för ögat. Texten är enkel och lättillgän­glig men det tar ett tag för ögonen att vänja sig och lära sig att orientera i de röriga och mörka teckningar­na. Ibland blir kontrasten mellan den nästan barnsliga teckningss­tilen stor gentemot textens allvar.

Men överlag är Olivias historia fint berättad. Nästan i mål! är en utmärkt bok att sticka i handen på den som behöver bekanta sig med hur det är att leva som transkvinn­a, eller den som bara vill bli underhålle­n och berörd på samma gång.

 ?? ■ Foto: DaviD Möller ??
■ Foto: DaviD Möller
 ??  ?? seRIealbuM
Olivia Skogberg
Nästan i mål! Galago 2020
seRIealbuM Olivia Skogberg Nästan i mål! Galago 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland