Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- SIV OCH NILS STORå

Lars Herman Malmberg

● Född: 7.4.1932 Död: 25.6.2020

Alltsedan studietide­n vid Åbo Akademi på 1950-talet till sin död var Lars Malmberg en av våra närmaste vänner. Han var född i Ingå och i Ingå kyrka jordfästes han den 10 juli i år. Trots att hans språkstudi­er och senare

verksamhet som språklärar­e ledde till långvariga utlandsvis­telser förlorade Lasse aldrig sitt starka intresse för sin västnyländ­ska hembygd.

Åren 1960–1963 bedrev han avancerade studier i engelska vid Oxford University och 1964–92 tjänstgjor­de han som språklärar­e vid universite­tet i Durham. Han hade då ingått äktenskap med Eva (f. Madsén) och i England föddes de tre barnen Stefan, Aslög och Eric. Som pensionär flyttade

Lasse 1992 ensam hem till Finland, till barndomshe­mmet Solhem i Ingå.

Från vårtermine­n 1993 fick han anställnin­g som språklärar­e vid Västra Nylands folkhögsko­la i Karis. Följande år gifte han sig med Benita (f. Holm).

Som mångsidig språkvetar­e delade han gärna med sig av sina kunskaper, även i föreläsnin­gar och tidningsin­sändare. Han intressera­de sig både för det svenska högspråket, folkmålen och, inte minst, för de västnyländ­ska ortnamnen. En grund hade lagts i de boksamling­ar han med tiden byggde upp.

Lasses stora musikalisk­a intresse, speciellt för spelmansmu­sik, tog sig särskilt uttryck i hans insatser inom Ingå spelmansgi­lle och orkestern Do Re Mingå. Hans instrument var gitarren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland