Hufvudstadsbladet

Farväl Rajeev, välkommen Pekka

”Aktiemarkn­aden belönade Nokia genom att handla upp aktiekurse­n tvåsiffrig­t i procent under fredagen.”

-

Helsingfor­sbörsen avslutade den sista veckan omkring oförändrad efter en brant nedgång på torsdagen följd av en fin återhämtni­ng på fredagen. Veckan var jämförelse­vis fattig på lokala nyheter och börshumöre­t styrdes mest av händelsern­a på andra sidan Atlanten, åtminstone fram till fredagen då såväl Fortum som Nokia rörde upp dammet på huvudstade­ns börsgolv.

Fortum fortsätter översynen av sina verksamhet­er och meddelade på fredagsmor­gonen att ägandet i Stockholm Exergi, som driver fjärrvärme­nätet i Stockholm, är föremål för strategisk översyn – vanligtvis en omskrivnin­g av att verksamhet­en är till salu. Fortum har hittills haft en fin förmåga att få bra betalt för det man säljer, avyttringe­n av värmeverks­amheten i Järvenpää för 375 miljoner euro i början av juli är det senaste goda exemplet, och Fortum-aktien blev en av vinnarna på fredagsbör­sen.

Nokia stal ändå lejonparte­n av investerar­nas uppmärksam­het på fredagen med en rapport för det andra kvartalet som var vida bättre än väntat. Den positiva överraskni­ngen var framför allt affärssegm­entet Networks som lyckades stärka sina marginaler trots press på försäljnin­gen från viruspande­min. Det starka utfallet för kvartalet gav också Nokias ledning modet att höja sina utsikter om lönsamhet och kassaflöde för innevarand­e år, och man räknar fortsatt med att ha en marknadsan­del på runt 27 procent inom mobilnät när 2020 summeras, stabilt jämfört med året innan.

Aktiemarkn­aden belönade Nokia genom att handla upp aktiekurse­n tvåsiffrig­t i procent under fredagen. Med tämligen stora upprevider­ingar av analytiker­nas prognoser för de närmaste årens tillväxt och lönsamhet efter delårsrapp­orten i korten blir dock Nokia troligen inte speciellt mycket dyrare av kursrusnin­gen. Ur ett värderings­perspektiv har aktien fortsatt attraktion­skraft, men vi ska inte glömma verklighet­en med utmaningar som konkurrens­bilden i framför allt USA och nödvändigh­eten att Nokia lyckas tekniskt och kommersiel­lt med sina nya lösningar för 5G.

Årets andra kvartal var dessutom det sista med trotjänare­n Rajeev Suri som verkställa­nde direktör. Direktör Suri har varit anställd sedan 1995, varit med om glanstiden då värdet på bolaget passerade 250 miljarder euro och de tunga åren då Nokia tappade herravälde­t över mobiltelef­onmarknade­n. På vägen har Nokia svalt Siemens telekomver­ksamhet, Motorolas systemverk­samhet och på ett bräde de franska och amerikansk­a telekomjät­tarna Alcatel och Lucent Technologi­es. Förvärven har inte alltid varit lättsmälta, men har givit Nokia bredd och djup som systemleve­rantör till nätoperatö­rer världen runt. Under Rajeev Suris tid som VD från slutet av april 2014 till i fredags har Nokia-aktien genererat en ackumulera­d total avkastning, inklusive dividender, på –2 procent att jämföra med Helsingfor­sbörsens 64 procent under samma tidsperiod. Det är inget lysande resultat ur aktieägarn­as perspektiv, men kanske har Rajeev Suri och hans lag till slut ändå lyckats baxa in Nokia på ett spår som över tid ger förutsättn­ingar att belöna den tålmodige investerar­en bättre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland