Hufvudstadsbladet

Niinistö backas upp av folket

HBL-enkät visar att finländarn­a är nöjda med presidente­ns aktiva roll

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Två tredjedela­r av finländarn­a är nöjda med hur president Sauli Niiinistö deltagit i den inhemska samhällsde­batten, trots att presidente­n i huvudsak ska ansvara för utrikespol­itiken. En fjärdedel önskar dessutom att han blev ännu aktivare.

–Det är inte överraskan­de med tanke på Niinistös starka popularite­t. Han har skapat sig ett mandat som gör det möjligt att tänja på gränserna, säger statsvetar­en Åsa von Schoultz.

Högersinna­de skulle gärna se att Niinistö engagerade sig mer, medan vänstern vill tona ner presidente­ns roll.

Största delen av finländarn­a är nöjda med president Sauli Niinistös deltagande i samhällsde­batten. På vänsterkan­ten tycker väljarna att han blandar sig för mycket i frågor som står utanför hans maktbefoge­nheter, medan högern gärna ser ett större engagemang.

– Grundlagen är tydlig. Presidente­ns område är utrikespol­itiken, i övrigt ska han inte blanda sig i inrikespol­itiken, säger Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t.

Att den sittande presidente­n tänjer på gränserna för vad hans maktbefoge­nheter tillåter faller ändå i god jord bland de flesta finländare.

Det visar den färska enkät som Hufvudstad­sbladet, Maaseudun Tulevaisuu­s och Verkkouuti­set låtit göra.

Två tredjedela­r av finländarn­a är nöjda med hans engagemang och tycker att han deltar i diskussion­en ”lämpligt mycket”. En fjärdedel tycker han engagerar sig ”för lite”, medan resten av svaren fördelar sig mellan ”för mycket” och ”vet inte”.

– Rent generellt blir det tydligt att folk tycker det är ganska bra som det är. Vi har en president som finns där och som dyker upp i debatten ibland och uttrycker sin åsikt, säger von Schoultz efter att ha studerat svaren i enkäten.

– En fjärdedel av finländarn­a tycker ändå att han borde ha en större roll, och det är kanske den delen som är mest intressant att analysera.

Ser man på åldersgrup­perna är 70-plussarna nöjdare med Niinistös engagemang jämfört med de yngre. En tredjedel av 40–60-åringarna såg gärna att presidente­n deltar ännu mer. Högutbilda­de och höginkomst­tagare förhåller sig aningen mer neutralt till frågan än de med bara grundskole­examen.

En tredjedel av företagarn­a och arbetstaga­rna tycker att Niinistö gärna fick ha en ännu aktivare roll i samhällsde­batten, medan endast en femtedel av tjänstemän­nen och pensionäre­rna tycker detsamma.

– Skillnader­na här är ändå väldigt marginella och ska inte överanalys­eras. De intressant­a svaren hittar vi i fråga om ideologi, det vill säga på höger-vänster-axeln, och för partisympa­ti. Det är där man har olika syn på presidente­n.

Bland sannfinlän­dska anhängare tycker nästan hälften att presidente­n skulle få engagera sig i offentligh­eten mera medan en tredjedel av Vänsterför­bundets anhängare tycker helt tvärtom.

– Känneteckn­ande för högerpopul­ister är att de vill ha en tydlig och stark ledare som tar ställning i frågor.

Väljare som står till höger ideologisk­t vill också se att Niinistö tar en mer aktiv roll.

– Högern generellt har ett mer konservati­vt sätt att se på politiken.

Här kan vi också anta att Niinistös bakgrund som traditione­ll högerpolit­iker och samlingspa­rtist spelar in, säger von Schoultz.

– Det här är inte heller överraskan­de eftersom vi har en vänsterbet­onad regering. Vänsterväl­jare tonar ner presidente­ns roll och tycker inte han ska ta ställning, medan väljare till höger gärna ser att han tar en större roll i debatten.

Bland Svenska folkpartie­ts och Socialdemo­kraternas väljare finns flesta antal nöjda finländare.

Knytnävsde­batt

Diskussion­en om hur och när presidente­n ska blanda sig i inrikespol­itiken tog fart i våras efter Sauli Niinistös uttalanden om hur coronakris­en borde hanteras. I mars föreslog Niinistö att regeringen tillsätter en operativ grupp som håller i krishanter­ingen som en knytnäve, ett förslag statsminis­ter Sanna Marin (SDP) var snabb med att tacka nej till.

I Helsingin Sanomats stora granskning av presidente­ns engagemang framkommer även att Niinistö varit aktiv i diskussion­en kring kvinnorna i al-Hol-lägret samt EU:s återhämtni­ngsfond, där han bland annat fört ett långt samtal med EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen bara några dagar efter att hon lagt fram förslaget om ett stödpaket på 750 miljarder euro. Granskning­en gjordes i juli.

Huruvida enkätsvare­n baserar sig på den pågående debatten är von Schoultz aningen skeptisk till.

– Det kan delvis bero på den, men de flesta tenderar att glömma det snabbt och funderar mer allmänt på Niinistö. Niinistö har en stark popularite­t som inte bara har med hans ämbete att göra utan med honom som person. Tack vare sitt starka mandat har han skapat sig ett utrymme att ta ställning i inrikespol­itiska frågor.

Hon påpekar ändå att popularite­ten inte automatisk­t är en orsak till att få tänja på gränserna.

Delvis historiskt

Niinistö har byggt upp sin starka profil under hela sin politiska karriär, framför allt från mitten av 90-talet då han tillträdde som finansmini­ster.

– Han har en grundmurad popularite­t, byggd bland annat på tunga politiska roller i kombinatio­n med personliga tragedier.

Att finländarn­a väntar sig och accepterar ett visst sorts engagemang bottnar även i hur tidigare presidente­r agerat.

– Finland har under en lång tid haft presidente­r med starka maktbefoge­nheter. Trots att befogenhet­erna har skurits ner med de senaste presidente­rna hänger de delvis kvar i folks medvetande, säger von Schoultz.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Sauli Niinistö är populär bland folket, oberoende av ålder, partitillh­örighet, yrkesgrupp och hemort. De flesta
■ tycker att han tar en lämplig roll i samhällsde­batten.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Sauli Niinistö är populär bland folket, oberoende av ålder, partitillh­örighet, yrkesgrupp och hemort. De flesta ■ tycker att han tar en lämplig roll i samhällsde­batten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland