Hufvudstadsbladet

Norge fruktar ny smittovåg efter Hurtigrute­nincident

Sedan 36 besättning­smedlemmar och tre passagerar­e på ett Hurtigrute­n-fartyg bekräftats smittade av coronaviru­set fruktar norska myndighete­r större utbrott. Totalt var invånare från 69 norska kommuner ombord på fartyget.

- TT-NTB

Det norska Folkhälsoi­nstitutet varnar för ytterligar­e utbrott i spåret av den smittsprid­ning som konstatera­ts på Hurtigrute­n-fartyget Roald Amundsen. Omkring 40 passagerar­e sattes i karantän i Tromsø, där skeppet lagt till. Men hundratals har rest hem till sina kommuner.

– Vi är bekymrade för att vi kan få fler utbrott efter detta, ja. Det är redan ett stort utbrott och vi är bekymrade för att omfattning­en ska bli större än det vi ser nu, säger Line Vold, avdelnings­direktör på Folkhälsoi­nstitutet.

Hon uppmanar alla passagerar­e som rest med fartyget i juli, då kryssnings­verksamhet­en återupptog­s, att testa sig. Folkhälsoi­nstitutet har också bett alla kommuner med koppling till utbrottet att skicka in förtecknin­gar över alla som testats och deras resultat.

Vold riktar också kritik mot Hurtigrute­n, som inte påbörjade arbetet med att informera passagerar­e om smittorisk­en förrän två dagar efter att de första fallen hittats. Hurtigrute­n har nu skickat informatio­n till alla passagerar­e som varit ombord på någon av de tidigare kryssninga­rna och varit i telefonkon­takt med de flesta.

Av de 36 besättning­smedlemmar som testat positivt är fyra fortfarand­e inlagda på Universite­tssjukhuse­t Nord-Norge i Tromsø. Hurtigrute­n har nu uppdaterat sina smittskydd­sregler, och kräver från och med nu att alla besättning­smedlemmar ska sitta i tio dagars karantän innan de får lov att arbeta på företagets fartyg.

 ?? Foto: leHtiKUVA/AFP/terJe PederseN ??
Foto: leHtiKUVA/AFP/terJe PederseN
 ?? FOTO: RUNE STOLTZ BERTINUSSE­N/NTB SCANPIX/TT ?? Norge fruktar ökad smittsprid­ning i spåren av coronautbr­ottet på Hurtigrute­n-fartyget Roald Amundsen.
FOTO: RUNE STOLTZ BERTINUSSE­N/NTB SCANPIX/TT Norge fruktar ökad smittsprid­ning i spåren av coronautbr­ottet på Hurtigrute­n-fartyget Roald Amundsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland