Hufvudstadsbladet

Från Köpenhamn till 20-talets Föglö

För mindre än ett år sen bodde paret i centrala Köpenhamn med toppjobb inom bank- respektive marknadsfö­ringsbrans­chen. Nu bor de i den åländska skärgården och har till stor del själva renoverat en sekelskift­esvilla – för att återuppliv­a Ålands badhustid.

- TEXT OCH FOTO: ALEXANDRA GÄDDNÄS

Paret Delfs hade ett fint liv i Köpehamn: Ebbe gjorde karriär inom marknadsfö­ringsbrans­chen – Johanna inom bankvärlde­n. För ett år sedan lämnade de lägenheten nära Ströget för att bli skärgårdsb­or. Nu har de renoverat en gammal redarvilla i den åländska skärgården och uppfyller drömmen om att driva ett badhotell.

Det blåser lätt och det är framför allt tunga fordon som väntar på färjan till skärgårdsk­ommunen Föglö på Åland. På fördäck är det folktomt – det är bara några enstaka resenärer ombord. Detta är antagligen inte normalfall­et denna sommar och en gladlynt anställd bekräftar misstanken – det lilla kaféet på båten har gått bättre än förra sommaren och det är många cyklister och fotgängare som dagligen hoppar på båten.

Det finns skäl att tro att det inte bara är skepparbur­garen på M/S Skarven som lockar – även om den är ett trevligt inslag – det har nämligen öppnat en danskfinsk restaurang i Degerby. Nytillskot­tet drivs av ålänningen Johanna Delfs och dansken Ebbe Delfs och har fått såväl ålänningar som finländare att vallfärda till den lilla skärgårdsk­ommunen.

Från Ströget till Föglö

Johanna och Ebbe Delfs träffades för elva år sedan i Köpenhamn. Johanna gjorde karriär inom bankvärlde­n – Ebbe inom marknadsfö­ringsbrans­chen. De levde storstadsl­ivet med en lägenhet ett stenkast från populära Ströget, men Johanna hade alltid haft en dröm om att driva ett hotell och Ebbe hade förälskat sig i Åland. Det var för fyra år sedan som Ebbe plötsligt kastade ur sig: ”Ska vi inte flytta till Åland?”

– Jag blåste inte liv i drömmen just då. Jag hade en liten tanke om att han trodde att Åland var en romantisk sommardröm, säger Johanna med ett skratt.

När familjen semestrade på Åland förra sommaren dök frågan upp igen. Denna gång gjorde de slag i saken, direkt. Innan semestern tog slut var Ålandsflyt­ten ett faktum. Första dagen tillbaka efter semestern sade Johanna upp sig, tog med sig sonen August och flyttade till Åland för att ta itu med allt pappersarb­ete som krävdes för att förverklig­a drömmen.

– Vi hade en känsla av att ”sen” kommer aldrig, vi måste ta ett aktivt beslut för att det ska hända och att drömmen blir mer än bara en idé. Vi kände bara att vi kör, nu.

Redarvilla­n blev drömmarnas hotell

Jakten på fastighet började och när de hittade Carlsro, en gammal redarbosta­d från 1910-talet, kändes allting rätt.

– Vi började med grundliga undersökni­ngar av huset – vi ville verkligen inte köpa grisen i säcken.

Huset var i behov av renovering och paret tvekade inte att ta tag i det själva, även om ingen av dem hade

någon erfarenhet av sådant jobb i grunden – men de kunde dra stor nytta av sina kunskaper i ekonomi och att leda stora projekt.

– Jag har till exempel tapetserat allt själv. Jag hade aldrig tapetserat innan, men man får ju försöka i alla fall. Vi hyrde in en duktig tapetserar­e en dag som lärde mig grunderna – och ifall det skulle skita sig skulle vi hyra in någon ytterligar­e.

– Det som har överraskat mig mest är hur mycket spackel det går åt. Jag är också jätteöverr­askad över vad vi faktiskt har klarat av – hemma i Köpenhamn skulle jag knapp låtit Ebbe spika upp en tavla själv, säger Johanna och ler stort.

Det är precis innan öppning och Johannas telefon går varm med gäster som vill boka bord. Ebbe tittar in i köket för en kort stund, jag hinner ta en bild på dem men sedan försvinner han ut i hallen. Det är svårt att tro att duon aldrig renoverat något tidigare – eller för den delen aldrig drivit restaurang när gästerna börjar strömma in i den ståtliga salen.

Danska badhotell och den åländska badhusepok­en

Hur parets hotell faktiskt skulle se ut berodde mycket på vilken typ av fastighet de hittade. I och med Carlsros lilla brygga blev det just badhotell.

– Vi vill på något vis väva ihop

Det blev en succé, det är så roligt. Det kanske är ett uttryck för att många värderar det gamla och de vackra och uppskattar att någon ruskat liv i traditione­r från förr i vacker miljö.

våra historier. Det finns en lång och fin tradition av badhotell i Danmark och Åland hade också sin egen badhusepok under tidigt 1900-tal.

Själva hotellet öppnar först nästa vår: det återstår ännu att renovera rummen på övervåning­en och att bygga ett litet strandhus med tillhörand­e lång badbrygga. Känslan finns dock redan där, i gårdsbutik­en och restaurang­en går allt i 1910-tals stil – och all personal har tidstypisk­a kläder.

Dekoration­erna berättar om husets historia, det som en gång varit redaren Carl Helins ståtliga hem.

– Här, vid baren, var Carl Helins arbetsrum. När vi öppnade dörren stod allting kvar – som om han varit här i går. Skrivmaski­nen stod på skrivborde­t med pappret redo och arbetsport­följen bredvid stolen.

På väggarna hittar man bland annat Lars Soncks blåpappers­ritning på när redaren Helin skulle bygga ut huset och i hörnen står pampiga kakelspisa­r.

”Våga testa!”

Paret Delfs lät sig inte nedslås av de mörka utsikterna för besöksnäri­ngen i och med coronakris­en.

– Vi levde i en liten renovering­sbubbla här på Föglö.

När de väl slog upp dörrarna fanns ingen tid för oro eftersom de i princip haft fullsatt varje dag sedan de öppnade. Varför det gått så bra vet de inte riktigt – om det är tack vare alla ”hemestrare” eller en tyst efterfråga­n.

– Det blev en succé, det är så roligt. Det kanske är ett uttryck för att många värderar det gamla och de vackra och uppskattar att någon ruskat liv i traditione­r från förr i vacker miljö.

Trots succén är det framför allt hastighete­n i livsföränd­ringen som Johanna återkommer till: det har knappt gått ett år sedan Ebbe slängde ur sig idén om att de skulle byta storstadsl­ivet mot skärgårdsl­iv.

– Hastighete­n har varit otrolig. Det är full rulle alla dagar. Jag vill passa på att uppmana folk som har drömmar att faktiskt kasta sig ut och våga testa.

 ?? Foto: AlexANdrA gäddNäs ??
Foto: AlexANdrA gäddNäs
 ??  ?? En klassisk åländsk redarvilla med detaljer från 1918: en liten rysk soldatstug­a på bakgården – men också en glasverand­a ritad av Lars Sonck.
En klassisk åländsk redarvilla med detaljer från 1918: en liten rysk soldatstug­a på bakgården – men också en glasverand­a ritad av Lars Sonck.
 ??  ?? Även personalen­s klädsel går i 1910-tals tema.
Även personalen­s klädsel går i 1910-tals tema.
 ??  ?? Den danska touchen är tydlig i det renoverade hotellet: smørrebrød gjorda på åländska råvaror är ett stående inslag.
Den danska touchen är tydlig i det renoverade hotellet: smørrebrød gjorda på åländska råvaror är ett stående inslag.
 ??  ?? Johanna och Ebbe Delfs lämnade stadslivet i Köpenhamn för att bli hotellägar­e i den åländska skärgården – en dröm som Johanna haft länge.
Johanna och Ebbe Delfs lämnade stadslivet i Köpenhamn för att bli hotellägar­e i den åländska skärgården – en dröm som Johanna haft länge.
 ??  ?? Trots hårda tiden i branschen slog duon Delfs satsning precis rätt. Det har gått precis ett år sedan Ebbe ville flytta till Åland – nu är det redan full rulle i den renoverade villan.
Trots hårda tiden i branschen slog duon Delfs satsning precis rätt. Det har gått precis ett år sedan Ebbe ville flytta till Åland – nu är det redan full rulle i den renoverade villan.
 ??  ?? Exklusiva danska detaljer samsas med den åländska 1910-tals stilen: ett åländskt blivande badhus kombinerat med element hämtat från den danska societeten vid sekelskift­et.
Exklusiva danska detaljer samsas med den åländska 1910-tals stilen: ett åländskt blivande badhus kombinerat med element hämtat från den danska societeten vid sekelskift­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland