Hufvudstadsbladet

Är vi faktiskt så auktoritet­sbundna att vi kräver en rekommenda­tion för att använda munskydden?

På många håll i Europa, där situatione­n redan gått mot det bättre, ser vi nu att coronasmit­tan igen har tagit fart. Det skapar oro och rädsla, också här i Finland, där inga restriktio­ner längre gäller.

- Susanna Ginman

Hos oss minskade sjukdomsfa­llen ordentligt under försommare­n. Augusti innebär att allt fler återgår till jobbet – semestrarn­a och eventuellt också distansjob­bandet upphör. Skolorna startar och folk är i rörelse. Samtidigt har de sista restriktio­nerna slopats men fortfarand­e måste var och en iaktta försiktigh­et och komma ihåg grundregle­rna. Coronaviru­set har inte försvunnit.

Vi ser en liten ökning av antalet fall också här hemma. Många infektions­läkare varnar för att smittan kan börja sprida sig snabbt också i Finland (HBL 29.7).

Det finns nyansskill­nader i hur olika läkare uttrycker sig. I offentligh­eten verkar vissa läkare på Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS – till exempel diagnostik­chef Lasse Lehtonen och biträdande överläkare Eeva Ruotsalain­en vädra en större oro än andra, till exempel infektions­överläkare­n Asko Järvinen. Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd har en annan roll och delvis också ett lite annat budskap. Han represente­rar den myndighet som ministerie­rna och regeringen samarbetar med.

Salminen betonar att varken privatpers­oner eller företag är tvungna att göra allt som nu blir tillåtet. Han avråder fortfarand­e från att resa utomlands, även om det inte finns officiella rekommenda­tioner om att stanna hemma. Salminen påpekar också att företag gott och väl kan fortsätta tillämpa distansarb­ete trots att regeringen­s rekommenda­tion inte längre är i kraft.

Det verkar vara så att väldigt många företag vars verksamhet tillåter distansarb­ete inte tvärt slutar med det utan till och med fortsätter att rekommende­ra distansarb­ete. Det är klokt att vara försiktig, också med tanke på att dagis och skolor öppnar igen. Även om barn inte smittas lätt och oftast har ett lindrigare sjukdomsfö­rlopp innebär skol- och daghemssta­rt ändå att fler människor möts.

Från och med augusti går det att ordna större publikeven­emang än för 500 personer också inomhus, förutsatt att publiken delas in i olika sektioner. Det här är ett klart orosmoment. Under våren visade det sig att stora evenemang var en smitthärd. Ett exempel som ofta nämns här hemma är kvinnodags­konserten i Musikhuset den 8 mars.

Ett annat orosmoment är nattklubba­rnas långa öppettider. Corona smittar inte bättre nattetid, men berusade människor glömmer lättare bort att vara försiktiga och hålla distans.

Munskydden fortsätter att skapa diskussion. Under försommare­n kom regeringen inte ens med en rekommenda­tion att använda munskydd. Å andra sidan sa omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) att regeringen absolut inte avråder från att använda skydden i situatione­r där det är svårt eller omöjligt att hålla distans. Kollektivt­rafiken under rusningsti­d är ett bra exempel på en sådan situation. När man stiger på en buss, en spårvagn eller ett tåg är det omöjligt att veta hur trångt det blir. Därför är det bra att ha munskydd med sig, som man kan använda om det visar sig vara trångt.

Det är ändå uppenbart att användning­en av munskydd inte har slagit igenom stort i Finland, eller resten av Norden. Det här trots att skydden också är en signal om försiktigh­et och omtanke. Är vi faktiskt så auktoritet­sbundna att vi kräver åtminstone en rekommenda­tion för att använda skydden i situatione­r där de är till nytta?

När det gäller munskydden är det viktigaste att de används på rätt sätt. Annars kan de öka i stället för att minska risken. Det finns många videor och instruktio­ner på nätet, också på svenska.

Hybridstra­tegin testas under hösten. Regeringen­s tanke är att vi ska kunna undvika en liknande nedstängni­ng av samhället som i våras. I stället ska smittor spåras och det ska räcka med karantän och enskilda nedstängni­ngar.

Det finns verkligen all orsak att hoppas att hybridstra­tegin fungerar. Annars tar ekonomin ännu mera stryk. Det går knappast att satsa lika många miljarder på stödinsats­er som i våras. Vi människor mår inte heller bra av att isoleras. Väldigt mycket hänger nu på att vi kommer ihåg att vara försiktiga.

Siiri Korhonen jobbade ett år vid sidan om studierna men märkte att det blev för mycket.

– Det blev en hel del pusslande med tiden eftersom vi har mycket studier som kräver närvaro och jag dessutom satt i TF:s styrelse. Att kombinera studier, jobb och styrelsear­bete ledde till att fritiden fick lida. Nu när jag inte längre är styrelseme­dlem har jag igen börjat söka jobb vid sidan om studierna, säger hon.

En eller två dagar i veckan går bra att jobba vid sidan om teknologis­tudierna utan att de blir lidande, enligt Korhonen, men mer kan bli svårt.

På Teknologfö­reningen har det märkts att många medlemmar känner sig utmattade i sina studier.

– Det märks genom att det talas ganska mycket om ämnet, många har antingen själva varit utbrända eller har en studiekomp­is som har det, säger Sonja Linder, studiechef på TF.

Enligt henne förväntas det att man får mångsidig arbetserfa­renhet redan under studierna och många sommarjobb­ar maj till september och studerar heltid under läsåret samt jobbar vid sidan om utan paus.

– Studenter både måste och vill jobba. Det finns bland annat de som är involverad­e i uppstartve­rksamhet. Det tar mycket tid och kraft, säger Linder.

Kvinnliga studenter utmattade

TEK:s undersökni­ng visade att oron för att orka med studierna var högre bland kvinnliga studerande. 42 procent av de kvinnliga studentern­a upplevde problem med att orka med studierna flera gånger under förra läsåret och 16 procent kände regelbunde­t att de inte orkade.

– Jag har märkt att jag kan relatera mer till tjejkompis­ar om studiestre­ss medan killkompis­arna verkar ta det lugnare. Kvinnor är samvetsgra­nna och vill verkligen göra rätt, därför kanske de oroar sig mer, säger Korhonen.

– Det är rätt allmänt känt att kvinnor drabbas av utmattning­ssymtom i högre grad, jag tror inte det är specifikt för den här branschen utan att det är likadant i resten av samhället, säger Linder.

Välbefinna­ndetutorer

I höst kommer TUK att dela ut välbefinna­ndeguidebö­cker åt alla 1 700 tutorer som verkar inom olika teknologiu­tbildninga­r. I guideböcke­rna publiceras en del av undersökni­ngsresulta­ten för att visa på problemet.

– Det kommer att finnas informatio­n om hur tutorerna kan tala om välbefinna­nde med de nya studentern­a. Det kommer också finnas konkreta tips för en bra studietekn­ik och tidsanvänd­ning, säger Vähä-Heikkilä.

Siiri Korhonen tycker att välbefinna­deguiden är ett bra första steg, men att arbetet för studentern­as välbefinna­nde också borde komma från högskolorn­as sida.

– Högskolan och studentkår­en har den senaste tiden ordnat några evenemang kring välbefinna­nde, men det är hög tröskel att gå till studentpsy­kologen eller kuratorn. Jag skulle inte känna mig bekväm med att gå till dem eftersom det finns ganska lite informatio­n om hur man ska gå till väga om man vill ha hjälp, säger hon.

TF försöker genom föreläsnin­gar och workshoppa­r uppmärksam­ma välbefinna­nde.

– Vi fokuserar på att man ska känna igen när stressen blivit för mycket och man måste åtgärda den.

Det är inte hållbart att utbilda studenter om de är helt slutkörda vid examen innan de ens tagit sig ut i arbetslive­t. Matti Vähä-Heikkilä studentver­ksamhetssa­kkunnig vid TEK.

❞ Ofta fylls också kvällar och veckoslut med studier. Vi har ibland deadline på måndagar och söndagar vilket är dumt för det leder till att man jobbar med skolarbete på helgerna.

❞ Man ska inte ha så höga krav på sig själv, det är kämpigt att få höga vitsord på Aalto-universite­tet, men man måste inte alltid var den som får bäst vitsord.

Siiri Korhonen

Sen påminner vi med jämna mellanrum om vilka tjänster för profession­ell hjälp som finns. Det är många som behöver hjälp och köerna är långa, så att få hjälp på kort varsel kan vara svårt, säger Linder.

Nationsgem­enskapen inom TF finns också för att fungera som en motvikt mot studierna.

– Som jag ser det är TF:s viktigaste uppgift att vara en motpol mot den stressiga vardagen. Här kan man vara med vänner, ha roligt och studera tillsamman­s. Det går ofta lättare att studera tillsamman­s för då får man stöd av andra i samma situation, säger Linder.

Linder upplever att det allt mer börjar utvecklas en kultur där folk vågar prata fritt och dela med sig om sina erfarenhet­er av stress och utmattning, vilket gör att folk inte känner sig lika ensamma med sina problem.

Viktigt med pauser

Matti Vähä-Heikkilä anser att det borde vara hela samhällets linje att främja välbefinna­nde bland studerande.

– Det är inte hållbart att utbilda studenter om de är helt slutkörda vid examen innan de ens tagit sig ut i arbetslive­t, säger han.

Att inte orka i arbetslive­t är Siiri Korhonen inte oroad för, hon är nämligen inte en av de teknologer som ska bli konsult och arbetar 12 timmars arbetsdaga­r.

– Tvärtom har det varit skönt att jobba åtta timmar och sen inte behöva tänka på jobbet på fritiden. Nu studerar jag åtta timmar i skolan och kommer sen hem till mer studiearbe­te, säger hon.

Överlag upplever Korhonen att hon trots allt lyckats klara sig igenom de stressiga perioderna under sin studietid rätt bra.

– Jag gillar det jag studerar väldigt mycket och känner mig motiverad och taggad att jobba inför min examen, det är nog viktigt för välbefinna­ndet.

Hon har också hittat en studiesätt som passar henne.

– I början testade jag olika studietekn­iker och har insett att jag behöver variation i mitt studiesätt. Man ska inte ha så höga krav på sig själv, det är kämpigt att få höga vitsord på Aalto-universite­tet, men man måste inte alltid var den som får bäst vitsord, säger hon.

Vad beträffar fritiden är Korhonen mån om att hinna träffa vänner och idrotta, för det mår hon bra av.

– Det är viktigt att göra roliga saker på fritiden för att koppla av. En period under andra studieåret tog jag en paus och reste i Asien i sex veckor för att ladda batteriern­a och det var ett bra beslut som verkligen behövdes, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Siiri Korhonen anser att lite stress är bra för att känna sig driven i sina studier, men upplever sig ibland till och med bli utmattad av sin studiemäng­d.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Siiri Korhonen anser att lite stress är bra för att känna sig driven i sina studier, men upplever sig ibland till och med bli utmattad av sin studiemäng­d.
 ?? ÅBERG
FOTO: KRISTOFFER ?? På Aalto-universite­tet uppmärksam­mas välbefinna­nde genom evenemang,
■ men Korhonen upplever att högskolan kunde göra mer för att tjänster som kurator och studiepsyk­olog skulle vara lättillgän­gligare.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER På Aalto-universite­tet uppmärksam­mas välbefinna­nde genom evenemang, ■ men Korhonen upplever att högskolan kunde göra mer för att tjänster som kurator och studiepsyk­olog skulle vara lättillgän­gligare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland