Hufvudstadsbladet

Yle: Beslut om munskydd väntas i början av veckan

En tydlig rekommenda­tion om att använda munskydd på offentliga platser och i kollektivt­rafiken väntas i början av veckan, uppger Yle.

- SPT

Enligt uppgifter till Yle kommer Institutet för hälsa och välfärd att ge en rekommenda­tion om att använda munskydd på offentliga platser och i kollektivt­rafiken.

Mika Salminen, direktör för avdelninge­n för hälsosäker­het vid institutet, uppgav under söndagen att saken kommer att diskuteras genast i början av veckan.

Enligt Salminen kunde munskydd vara till nytta i bekämpning­en av coronaepid­emin. Han hänvisar till att hösten närmar sig och att människor återvänder från sin semester.

– Därtill är en del av de metoder med vilka man stävjade epidemin i våras inte längre i bruk. Vi behöver överväga nya åtgärder, säger Salminen till Yle.

Enligt Salminen rekommende­rar institutet redan nu att man använder munskydd. Den nya rekommenda­tionen skulle innebära en skärpning av den nuvarande rekommenda­tionen.

Han tog inte ställning till om institutet kommer att föreslå för regeringen att även den ställer sig bakom rekommenda­tionen.

Salminen anser ändå inte att smittoläge­t i Finland har försämrats i någon oroväckand­e grad.

Vi behöver överväga nya åtgärder. Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland