Hufvudstadsbladet

Allt fler byter arbetsgiva­re i Finland

- ALEXANDRA GäDDNäS

– De som haft ett och samma yrke under hela arbetslive­t var 1984 ungefär 40 procent, och lika många 2018, säger specialfor­skare Anna Pärnänen vid Statistikc­entralen.

Hon är en av personerna bakom Arbetsmilj­öundersökn­ingen och analyserar de enkätsvar och intervjuer som görs var femte år.

Sedan 1970-talet innehåller Arbetsmilj­öundersökn­ingen flera olika parametrar för att mäta stress. Har du sömnproble­m? Känner du dig utmattad, kraftlös, irriterad? Känner du att du hinner med alla uppgifter?

Mellan 2013 och 2018 gick alla de här indikatore­rna från att ligga på en hanterbar nivå till att, som Anna Pärnänen uttrycker det, ”visa rött”. De som upplevde stressrela­terade problem sköt i höjden.

Att arbetslive­t blivit mer hektiskt sedan 2018 förklarade forskarna i synnerhet med digitala apparater. Det ställs allt mer krav på anställda att direkt svara på mejl, samtal och sms – vilket gör att man konstant distrahera­s och inte hinner fördjupa sig i sina egna uppgifter.

Nu ska forskarna utreda om det är de inspirerad­e arbetstaga­rna som känner stark stress på jobbet – eller om inspiratio­nen tvärtom skyddar dem mot upplevd stress.

Rapporten lär bli klar redan till hösten. Då väntas forskarna även komma med svar på om det finns ett samband mellan det ett allt mer stressiga arbetslive­t och de sjunkande födelsetal­en i Finland.

Om stressnivå­n bidrar till att fler byter bransch är oklart, men oavsett har det på 2000-talet blivit allt vanligare att byta arbetsgiva­re, menar

Ari Väänänen, specialfor­skare vid Arbetshäls­oinstitute­t.

Han kopplar främst ihop det med en trendande individual­isering. Speciellt unga i stadsmiljö­er vill ”förverklig­a sig själv”.

– Jag tror det smittar av sig. Du hör en historia om någon som byter jobb och tänker att du själv också kan göra det, säger Ari Väänänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland