Hufvudstadsbladet

Twitterbrå­k: Vem ska ha äran för babylådan? Skottland eller Finland?

Politiker på Irland har bestämt att varje irländsk nyfödd ska få en babybox senast 2025. Skottlands förstemini­ster var snabb att låta riksdelen ta åt sig äran för att ha inspirerat Irland . Även Irland tackar Skottland för inspiratio­nen. Nu diskuteras om

- Alexandra Gäddnäs

Skottlands förstemini­ster, regeringsc­hef för den skotska regeringen, Nicola Sturgeon lade under onsdagen upp en tweet där hon skrev att hon var stolt över att Skottland inspirerat Irland till att börja dela ut moderskaps­förpacknin­gar.

Hon länkar till en video med rubriken ”Skottland går i spetsen för progressiv politik”. I videon som Nicola Sturgeon delade får den nyblivna pappan och irländska parlamenta­rikern Neale Richmond frågan om vem som inspirerad­e regeringen att införa statliga babylådor – var det kanske Finland?

Richmond svarar att det faktiskt var Skottland som inspirerad­e men han nämner även att idén ursprungli­gen kommer från Finland.

Tweeten har lett till många upprörda kommentare­r om varifrån inspiratio­nen till moderskaps­förpacknin­gen ursprungli­gen kommer från. Såväl skottar, irländare och finländare deltog i debatten.

I Skottland lanserade självständ­ighetspart­iet Scottish National Party, SNP, och Nicola Sturgeon moderskaps­lådan i landet 2017. På partiets hemsida uppger man att 96 procent av de nyfödda skotska bebisarna fått moderskaps­lådan.

I sommar gick även det irländska partiet Fine Gael ut med att man som en del av regeringsp­rogrammet vill dela ut moderskaps­förpacknin­gar till alla nyfödda irländare 2025.

På partiets hemsida skriver Neale Richmond att de följer det skotska exemplet: ”Vi kan nu följa det skotska exemplet att se till att samtliga föräldrar är väl utrustade när de får en ny medlem i familjen. 2019 levererade Skottland 45 000 babyboxar och 100 procent av föräldrarn­a har varit nöjda. Jag är säker på att vi kommer se liknande nivåer på Irland.”

Richmond skriver på Twitter att han fastnade för den skotska modellen framför den finska.

”Slöseri med pengar”

Den förra irländska regeringen genomförde ett pilotproje­kt med babyboxen som fick blandade reaktioner – men nu är det alltså en del av det ordinarie regeringsp­rogrammet enligt Helsigin Sanomat.

HS skriver att babylådan dock stött på kritik i både Skottland och Irland: något diskussion­erna på Twitter även tyder på. Speciellt reaktioner­na på skotska Sturgeons inlägg har inte låtit vänta på sig.

Twitter-användaren Lucy Andersson skriver bland annat att det visserlige­n var Finland som introducer­ade moderskaps­förpacking­en först: men att det ”verkligen inte blev någon succé i Finland och att det bara är ett slöseri på pengar”.

De flesta påpekar dock att idén faktiskt är finsk och etablerad i Finland sedan länge. Den skotska journalist­en David Mac Dougall, sombor i Finland, var en av många som poängterad­e att Skottland tar åt sig äran på ett oförtjänt sätt.

Finlands främsta välfärdsin­novation?

Många av dem som kommentera­r på Twitter hyllar också tilltaget och menar att babylådan varit guld värd. Den skotska babylådan innehåller 32 produkter medan den finska innehåller cirka 50 produkter.

Vad exakt den irländska babylådan ska innehålla är ännu oklart. Den största skillnaden mellan den finska och den skotska lådan är att Finland fokuserar mera på kläder, speciellt ytterkläde­r. Unika artiklar i den skotska lådan är rabattkupo­nger för tygblöjor och kontaktupp­gifter till vård vid exempelvis en förlossnin­gsdepressi­on.

I Finland har moderskaps­förpacknin­gen delats ut gratis sedan efterkrigs­tiden och den lyfts många gånger fram som en av Finlands främsta välfärdsin­novationer.

Många kommersiel­la aktörer världen över har tagit till sig konceptet: för 300 euro kan du klicka hem en låda med Mumin-tema var du än bor – och med ett snarlikt innehåll som de finska statliga lådorna.

 ?? Foto: Andrew milligAn/lehtikuvA-AFP/hBl-Arkiv ?? Den finska moderskaps­förpacknin­gen, eller babyboxen som den också kallas, har delats ut i Finland sedan tidigt 1900-tal. Bilden längst nere till höger visar innehållet 2016. Högst upp en bild på Nicola Sturgeon, Skottlands förstemini­ster.
Foto: Andrew milligAn/lehtikuvA-AFP/hBl-Arkiv Den finska moderskaps­förpacknin­gen, eller babyboxen som den också kallas, har delats ut i Finland sedan tidigt 1900-tal. Bilden längst nere till höger visar innehållet 2016. Högst upp en bild på Nicola Sturgeon, Skottlands förstemini­ster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland