Hufvudstadsbladet

Behandling­en av IB-studenter måste vara rättvis

- EMILIE JäNTTI förbundsor­dförande, Finlands svenska skolungdom­sförbund

UTBILDNING Finlands Svenska Skolungdom­sförbund FSS förfäras över hur IB studenter behandlats denna vår och kräver att samtliga personer som blir student i Finland och där finska skattemede­l används för finansieri­ngen av utbildning­en bedöms på ett rättvist och transparen­t vis. Internatio­nal Baccalaure­ate Organizati­on (IBO) ställde till följd av coronapand­emin in de slutprov som skulle ha gått av stapeln i maj.

Då det inte arrangerad­es slutprov beräknades vitsorden i IB-studentern­as examen enligt en formel. Det har riktats kritik mot såväl algoritmen som frånvaro av transparen­s vid betygsättn­ingen. Studentern­a har tilldelats sina vitsord utifrån sina tidigare studier och uppsatser som ingår i examen, en personlig prognos för individen och skolans prognos. Att skolans prognos beaktats är problemati­skt och orättvist då den enskilda studenten inte kan påverka hur skolans tidigare årskurser presterat.

I HBL 24.7 kan man läsa att Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets möjlighete­r att påverka IB är begränsade. Undervisni­ngsråd Aki Tornberg lyfter fram att IB-examen inte är en nationell examen där innehåll, utvärderin­g och yrkan på ändring av vitsord kan styras med en nationell lagstiftni­ng eller styrning av ministerie­t och att finländska utbildning­smyndighet­er inte kan ställa krav eller skyldighet­er på IB. På FSS är vi mycket olyckliga och missnöjda, och hoppas att man från utbildning­s- och kulturmini­steriets håll ändå försöker föra en dialog med IBO.

FSS vill se att att IBO gör bedömninge­n transparen­t. Vidare måste betygsättn­ingen av årets studenter ses över. Den enskilda individens vitsord ska basera sig på sådana faktorer individen haft möjlighet att påverka. Att Internatio­nal Baccalaure­ate Organizati­on (IBO) erbjudit skolorna möjlighet att utreda grunderna för avvikande vitsord och vid behov bedöma studerande­s prestation­er på nytt är en bra början. Därtill ska studentern­a erbjudas att nästa år kostnadsfr­itt få delta i slutproven och bedömas på ett transparen­t och rättvist sätt. Ett absolut minimikrav måste vara att varje individ som blir student i Finland ska behandlas på ett rättvist sätt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland