Hufvudstadsbladet

Hanna Öberg vs Stina Nilsson

Även om franskamer­ikanska jazzklubbs­serien The Eddy är dramaturgi­skt lös i köttet vill man gärna ha mer av det autentiska soundet som karakteris­erar såväl musiken som dramatiken.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

●●Ålder: 24 år/26 år

●●Bor: Östersund/Östersund

●●Meriter: Hanna: 2 OS-medaljer, 4 VM-medaljer, 4 JVMmedalje­r. Stina: 5 OS-medaljer, 7 VM-medaljer, 4 JVMmedalje­r

●●Världscupd­ebut: Hanna: november 2016. Stina: mars 2012.

DRAMASERIE/MUSIK

The Eddy

8 delar på Netflix (serien recenseras i sin helhet). Manus: Jack Thorne. Regi: Damien Chazelle, Houda Benyamina, Laïla Marrakchi, Alan Poul. I rollerna: André Holland, Joanna Kulig, Leïla Bekhti, Amandla Stenberg.

Knepigt det här med tv-serier, dramaturgi­skt sett. Har man vant sig vid den stilbildan­de, amerikansk­a filmdramat­urgin kan den nya sköna tvdramatur­gin ibland te sig lite grann trevande, för att inte säga lös i köttet.

Det gäller åtminstone för The Eddy, en franskamer­ikansk dramaserie med handlingen förlagd till en jazzklubb i Paris.

Men även om de första två avsnitten, i regi av ingen mindre än Damien Chazelle (Whiplash, La La Land), känns lätt ofokuserad­e ska det sägas att serien har en tendens att växa. Ja, plus att den dramaturgi­ska spelplanen sitter som handen i handsken just när det gäller jazz. Temat finns liksom hela tiden där, i bakgrunden, men innan man vet ordet av är det dags för ett solo eller två. Talande är att de åtta avsnitten kommer lastade med en undertitel som bär någon av de centrala karaktärer­nas namn.

Musiken sätter tonen

Först ut är Elliot (André Holland), mytomspunn­en amerikansk musiker som själv inte stått på scenen sedan hans son gick bort. Nu basar han för jazzklubbe­n The Eddy, tillsamman­s med bluesbrode­rn Farid (Tahar Rahim).

Med på ett hörn finns även Elliots exflamma Maja (Joanna Kulig), sångare i husbandet. In i bilden kommer snart även tonårsdott­ern Julie (Amandla Stenberg), precis som om hennes pappa skulle behöva ytterligar­e utmaningar.

Klubben går inget vidare och knappast blir det bättre av att Elliot får på nosen av ett gäng hårdingar som vill ha betalt för gud vet vad.

Spåren leder i riktning mot Farid men ingen annan, inte ens hans hustru (Leïla Bekhti), känner till de ljusskygga transaktio­nerna. Lägg till ett våldsdåd som drabbar hårt och brutalt och man tycker sig se konturerna av en thriller i parisiska musikmiljö­er.

Men se nej. Fokus ligger i stället på de musikalisk­a, alternativ­t djupt personliga, turerna.

Autentiskt och realistisk­t

Så får vi i den andra delen lära känna Elliots struliga dotter Julie som skriver på för Paris internatio­nella skola, bara för att skolka och göra bort sig på alla sätt och vis. Men riktigt intressant och drabbande blir det först i det tredje avsnittet, när det drar ihop sig till en begravning­sceremoni med muslimska förtecken, en episod som iscensätts med såväl vördnad som tid.

Samtidigt framgår det med all tydlighet att originalmu­siken, skriven av Glen Ballard och Randy Kerber, inte nöjer sig med en biroll. Det är en sak att Elliot, husbandets inofficiel­la eldsjäl och pådrivare, försöker fixa till ett skivkontra­kt, en annan att man faktiskt släpper fram musiken – och musikerna. Sedan går det som det går, att man till slut faller till föga. Efter åtta timmar i hetluften vill man gärna ha mer av det autentiska, slående realistisk­a soundet som karakteris­erar såväl musiken som dramatiken.

The Eddy må trivas i Paris, kärlekens förlovade stad. Men den kärlek som här sipprar fram är snarare tuff och obarmhärti­g än utstuderat romantisk. Man får lust att tala om äkta vara.

 ?? FOTO: LOU FAULON / NETFLIX ?? Adil Dehbi och Amandla Stenberg som klubbens bartender och klubbägare­ns dotter.
FOTO: LOU FAULON / NETFLIX Adil Dehbi och Amandla Stenberg som klubbens bartender och klubbägare­ns dotter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland