Hufvudstadsbladet

Bielsea och Leeds en frisk fläkt som behövs

-

Who needs Leeds? Så löd en slogan av det nationella spelbolage­t Veikkaus Leeds då man marknadsfö­rde långentips­et på 1990-talet. Då vi skriver 2020 kan Leeds i bästa fall bli den vitamininj­ektion Premier League är i behov av.

Trots coronaviru­spandemin och det långa avbrottet följde Premier League ett tämligen invant och föga överraskan­de mönster. Att Liverpool vann var en lågoddsare, att City var tvåa var sannerlige­n ingen skräll och att Manchester United och Chelsea lade beslag på de resterande Champions League-platserna kan inte anses särskilt överraskan­de eller upphetsand­e.

Arsenal har, om laget förstärker på rätt positioner och får en viss herr Aubameyang att stanna kvar i norra London, naturligtv­is chansen att bland sig i den absoluta toppstride­n igen. Tottenham, som måste förnya sig, hör till samma kategori.

Leicester, Wolves och Sheffield United gör det bra men i de här fallen tar resurserna slut.

Everton har mera pengar än på länge och en ytterligt meriterade coach i Carlo Ancelotti men den mediokerhe­t som präglat den andra Liverpoolk­lubben under mer eller mindre hela 2000-talet verkar ha kommit för att stanna.

Leeds är tillbaka i Premier League efter sexton års paus. Efter en paus som i värsta fall kunde ha slutat med konkurs och lapp på luckan.

Och trots att Leeds, åtminstone inte ännu, kan mäta sig ekonomiskt med giganterna finns här ett tillväxtpo­tential som de flesta nykomlinga­r traditione­llt bara kan drömma om.

Historien är lång och ärofylld, Elland Road ett magiskt stadion, supporteru­nderlaget brett och så väcker laget i allra högsta grad känslor både för och emot.

De av Leeds ”supportrar” som, liksom många andra ”firmor” i England såg fotbollen som ett utmärkt fönster att få ut de värsta aggression­erna ur kroppen, hörde en gång i tiden till de mest fruktade och avskydda i England och bidrog ytterligar­e till att öka det emotionell­a svallet kring Leeds United.

Runt milleniums­kiftet var Leeds en av Europas bästa klubbar. Mixen i laget var bra och David O’Learys turbofotbo­ll lovordades på många håll.

Men då framgångar­na uteblev föll korthuset ihop. Ordförande­n Peter Ridsdales riskabla vanstyre visade sig ligga på ungefär lika trygg grund som Greklands statsoblig­ationer.

Ridsdale, känd för att bjuda ut högre löner till nyförvärv än spelaren eller hans agent krävde, hade budgeterat med tv-pengar från Europa och då framgångar­na i hemlandet uteblev började riskerna med ett framtungt ekonomiskt styre gå upp för anhängarna och spelarna. Spelarna flydde, många reades ut men då klubben bara ägde en viss procent av alla spelare fick man inte ordning på kassaflöde­t. Undergånge­n var riktigt nära som värst.

Till de mest framgångsr­ika klubbarna i England hör Leeds visserlige­n inte men klubben har haft många profiler i sina led som gjort sitt till för att kasta ett mystikens skimmer över laget.

Billy Bremner, John Charles, Peter Lorimer, Jack Charlton, Gordon Strachan, Gary McAllister, Eric Cantona och Lee Chapman har alla, för att ta några exempel, gjort sitt för att skapa den kultstatus som alltjämt omger Leeds United.

I det Leeds som tidigare i sommar säkrade avancemang finns ingen profil som ens kan nämnas i samma mening som ovannämnda lirare. Men Leeds förfogar, åtminstone tills vidare, över Marcelo Bielsa som tränare.

Argentinar­en delar åsikterna i fotbollsvä­rlden men ingen kommer ifrån det faktum att just Bielsa är en av läromästar­na då det gäller de ideal som uppskattas högt i dagens fotboll. En oerhört intensiv press utan boll, ett ursinnigt passningst­empo och en offensiv där alla förutom målvakten deltar hör till Bielsas varumärken. Att spela på små marginaler är något annat som alltid känneteckn­at hans lag. Det kan innebära problem i Premier League där kvaliteten på spelet och spelarna ligger på en helt annan nivå än i The Championsh­ip. I synnerhet om inte Leeds förstärker med minst en högkvalita­tiv pjäs i varje lagdel.

Friska, oberäkneli­ga fläktar behövs och sådana är det ont om på den yttersta elitnivån i europeisk fotboll. Det är bara att ta en titt på serietabel­lerna för att konstatera det.

Leeds är långt ifrån en maktfaktor i dagens läge men kan, om man lärt sig från sina misstag, kanske bli en sådan någon gång i framtiden.

En fortsatt succé kräver att Bielsa stannar kvar men med den nyckfulla, egensinnig­a och i vissa fall excentrisk­a 65-åringen vet man aldrig. Lite karikerat kan det räcka med att någon bytt ut hans pennställ eller gardiner i hans arbetsrum för att Bielsa ska meddela att han fått nog.

Bielsa är oberäkneli­g som få men det är en del av charmen med honom. Att han inte basat för ett Premier League-lag under alla sina år som tränare är anmärkning­svärt. Säsongen 2020–2021 är det dags. Eller sannolikt dags. Osvuret är bäst i fallet Marcelo Bielsa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland