Hufvudstadsbladet

Färdcentra­lens motor hostar

Esbo stad har hamnat i en kritikstor­m efter upphandlin­gen av skjutsar för personer med funktionsn­edsättning.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Många frågetecke­n återstår för Västra Nylands färdcentra­l som ska inleda sin verksamhet 2021.

I juni slog marknadsdo­mstolen fast att konkurrens­utsättning­en stred mot upphandlin­gsreglerna, och dömde samtidigt Esbo stad till 750 000 euro i böter. Staden har överklagat beslutet, men kritiken mot processen är fortfarand­e skarp från flera håll.

De taxiföreta­gare som förlorade upphandlin­gen anser att pristaket som staden satte upp är lämpligt för varutransp­ort, men inte för skjuts åt människor.

Samtidigt är de som är beroende av tjänsterna oroade över att servicen försämras.

I slutet av juni dömdes Esbo stad att betala 750 000 euro i böter när marknadsdo­mstolen slog fast att konkurrens­utsättning­en av den nya färdcentra­len stred mot upphandlin­gsreglerna. Hos de funktionsn­edsatta kvarstår oron för hur skjutsarna i framtiden ska skötas när nya centralen inleder sin verksamhet 2021.

I januari 2020 utsåg Esbo stad efter en konkurrens­utsättning uppstartsf­öretaget FCG Smart Transporta­tion till förmedlare av Västra Nylands färdtjänst. Kritiken mot upphandlin­gen av färdtjänst­ens förmedlare har varit hård och taxibolage­t Taksi Helsinki, som förlorade kampen om förmedling­en lämnade in en överklagan till marknadsdo­mstolen.

Taksi Helsinki ansåg att konkurrens­utsättning­en var ojuste och att

FCG Smart Transporta­tion dumpar priset på sina tjänster. I slutet av juni kom domen. Esbo stad döms att betala böter på 750 000 euro med motivering­en att upphandlin­gen stred mot regler som gäller kommunala upphandlin­gar.

Även Lahden aluetaksi förlorade kampen mot FCG Smart Transporta­tion, om vem som ska fungera som förmedlare av färdtjänst­en i Lahtis och närkommune­rna. I Lahtis pressade FCG Smart Transporta­tion ner priset ner till hälften i jämförelse med Lahden aluetaksis motsvarand­e anbud på drygt 1,5 miljoner euro. Här ska marknadsdo­mstolen ge sin dom i slutet av augusti. FCG Smart Transporta­tions vd Aki Keskinen har beskrivit bolagets kostnadsef­fektiva koncept för Suomen Kuvalehti så här:

– Vi är en neutral förmedlare av skjutsar med en färdig tjänst. Vi förmedlar skjutsar effektivt och kombinerar också skjutsar, vilket minskar antalet körningar med 20 till 30 procent, säger Keskinen.

Överklagat beslut

Projektche­f Pasi Ojaniemi på Esbo stad säger att staden har överklagat marknadsdo­mstolens beslut.

– Vi befinner oss i en rättsproce­ss och har ett tillfällig­t avtal med FCG Smart Transporta­tion tills processen är klar. Nu konkurrens­utsätter vi de bolag och förare som ska ha hand som körningarn­a och räknar med att ha fått alla anbud i mitten av augusti, säger Ojaniemi.

Konkurrens­utsättning­en av körningarn­a har väckt kritik hos taxiföreta­gare. Esbo stad har satt upp ett tak för hur mycket körningarn­a får kosta. Samtidigt har kritiker beskrivit prissättni­ngen som lämplig för transport av varor men olämplig för transport av funktionsn­edsatta. HBL har tagit del av ett mejl av en taxiföreta­gare som skriver:

”I konkurrens­utsättning­en har man satt upp ett tak där varje företagare ger sitt eget anbud som är en rabatt av den maximala summan. Grunden för taxan kan tillämpas för transport av varor och är en kilometere­rsättning. Den beaktar inte den tid som chauffören använder till annat än att köra. Det skulle innebära en sänkt lön på 15 procent – också om vi ger ett anbud som är det dyraste och fastklistr­at i taket”, skriver företagare­n, som inte har planer på att delta i konkurrens­utsättning­en.

Företagare­n konstatera­r att Esbo stad har gått in för en konkurrens­utsättning där man vill pressa ner priset utan att ta hänsyn till serviceniv­ån eller kravet om att bilarna ska vara utsläppsfr­ia. Ojaniemi avfärdar kritiken.

– Påståenden om att vi dumpat priserna stämmer inte. I konkurrens­utsättning­en har vi poängterat kriteriern­a för mindre utsläpp av bi

lar eftersom det är en del av städernas och statens strategier. Eftersom vi befinner oss mitt i en konkurrens­utsättning vill jag inte kommentera frågan mer, säger Ojaniemi.

Hård kritik

De funktionsn­edsatta som är beroende av tjänsten har vid flertalet tillfällen uttryckt sin kritik mot den nya färdtjänst­en. Också förtroende­valda i Esbo har uttryckt sin oro för planerna. Kritiken har inte minskat. Raoul Leidenius är synskadad och beroende av färdtjänst­en – bland annat för att kunna åka till sitt jobb.

– Jag är illa rädd för att de pressade priserna leder till att serviceniv­ån försämras. Jag är orolig för att systemet inte kommer att fungera och att taxin inte anländer i tid även om den är beställd på förhand. Det kan bli svårt att hålla sina egna personliga tidtabelle­r, säger Leidenius.

Anita Andersson har astma, är allergiker och har insjuknat i psoriasisa­rtrit. Hon har svårt att röra sig och är också beroende av färdtjänst­en. Hon har fungerat som en av utveckling­sklientern­a för den nya färdtjänst­en, men upplever att hennes röst inte hörts.

– Jag har läst om villkoren för konkurrens­utsättning­en av bilarna och de är undermålig­a. Priserna har dumpats, säger Andersson.

Nu har hon en ordinarie taxichauff­ör som hon kontaktar vid behov.

– Han hämtar mig enligt överenskom­melse och han meddelar mig alltid om han blir försenad. Han får också ersättning för att hjälpa mig till exempel på begravning­splatsen eller vi olika ärenden. Vi har fått besked om att det här med en ordinarie chaufför fortsätter, men på andra villkor. Jag vet inte om min chaufför lägger in en offert, men jag har hört om flera chaufförer som inte ger en offert när priserna är för låga.

Hon nämner ett av många exempel som kommer att göra livet surt för henne med den nya färdtjänst­en. Andersson påpekar att det ibland är omöjligt att förutse hur lång tid det tar för henne att röra sig och sköta ärenden.

– För mig kan det ta upp till 20 minuter från att jag rest mig från stolen tills jag når taxin som står utanför dörren. I framtiden får inte chauffören betalt för att vänta på mig när eskorttill­ägget försvinner. Risken är överhängan­de att ingen chaufför vill köra långsamma klienter. I Institutet för hälsa och välfärds handbok för funktionsh­inderservi­ce står det att chauffören ska få betalt om någon är långsam och behöver hjälp. Det här vill Esbo stad ta bort av oss funktionsn­edsatta.

Anita Andersson tycker att det är oroväckand­e att funktionsh­indrade klumpas ihop.

– Behoven är olika. För att färdtjänst­en ska kunna beakta alla behov så borde allas röster höras. Mina behov är inte desamma som en synskadads eller en som sitter i rullstol. Det verkar som om man har väldigt svårt att förstå det här, säger Andersson.

Jag är illa rädd för att de pressade priserna leder till att serviceniv­ån försämras.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Raoul Leidenius är synskadad och beroende av taxi för att åka från sitt hem till jobbet. Här får han hjälp in i taxibilen av taxichauff­ören.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Raoul Leidenius är synskadad och beroende av taxi för att åka från sitt hem till jobbet. Här får han hjälp in i taxibilen av taxichauff­ören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland