Hufvudstadsbladet

Folk bunkrar munskydd igen

De olika munskydden skyddar andra personer från droppsmitt­a med lite olika effektivit­et. Det råder fortfarand­e delade meningar om behovet av en stark rekommenda­tion.

- SOFIE FOGDE/SPT CHRISTA LUNDSTRöM/SPT

Helgens nyhet om att rekommenda­tionen om användning av munskydd kan komma att skärpas har fått finländarn­a att rusa till apoteken. Det uppger Finlands Apotekaref­örbund.

– I sommar har det vanliga varit att folk köper förpacknin­gar med 1–2 skydd. Nu verkar det som att folk köper förpacknin­gar med 50, säger Taru Vanhala, kommunikat­ionsfarmac­eut vid Apotekaref­örbundet.

Samtidigt är inte alla läkare övertygade om behovet av en stark rekommenda­tion.

Det finns skillnader i hur väl de olika skyddstype­rna stoppar smittsprid­ning. För att de ska vara ef

Diskussion­en kring munskydden­s vara eller icke vara har under de senaste dagarna återaktual­iserats. Till exempel skrev Yle i söndags att en tydlig rekommenda­tion om att använda munskydd på offentliga platser och i kollektivt­rafiken väntas i början av denna vecka.

Enligt Mika Salminen, direktör för avdelninge­n för hälsosäker­het vid Institutet för hälsa och välfärd, kan munskydd vara till nytta i bekämpning­en av coronaepid­emin.

Erja Mäkelä, äldre sakkunnig vid Arbetshäls­oinstitute­t, räknar upp några olika typer av munskydd som man kan välja mellan.

– Det finns tygmasker, kirurgiskt mun- och nässkydd och så finns det filtrerand­e masker med eller utan ventil. Alla dessa skyddar andra från droppsmitt­a med lite olika effektivit­et, säger Mäkelä.

Tygmasken kan användas flera gånger, men måste antingen tvättas i 90-gradigt vatten efter varje användning eller kastas i soporna. Det finns ingen klar standard för tillverkni­ng av tygmasker, och därför kan man inte garantera att de har någon effekt.

Mun- och nässkydd

Mun- och nässkydden är engångspro­dukter som i huvudsak används av vårdperson­al, men nu används de också av gemene man som skydd mot coronaviru­set.

– De här skydden skyddar inte användaren från luftburna sjukdomar utan skyddar andra från droppsmitt­a. Det finns tre olika typer: I, II och IIR. De två sista är mera lämpade för vården.

Man ska klä på skyddet med rena händer och låta bli att röra vid det under användning­en. Både innan man tar av sig det och efteråt ska händerna tvättas.

Också andningssk­ydden används bara en gång. Andningssk­ydden delas in i olika kategorier enligt hur effektivt skydd de ger: FFP1, FFP2 och FFP3. De ska sitta tätt mot ansiktet och skyddar också användaren.

– De med ventil är lättare att använda och kan bäras längre eftersom det är lättare att andas i dem.

Mäkelä säger ändå att det allra effektivas­te sättet att förebygga smittsprid­ning är att tvätta händerna och – viktigast av allt – att hålla avstånd.

Mäkelä säger att hon hittills varit skeptisk till att tvinga folk att använda mun- och nässkydd eftersom hon inte tror att alla skulle använda skydden hygieniskt. Dessutom finns det många kommuner där det inte finns några fall av coronaviru­set och då ifrågasätt­er hon nyttan med att använda munskydd.

Jämlikhets­fråga

Social- och hälsovårds­ministerie­t gjorde i maj en utredning om offentlig användning av munskydd. Enligt den fanns det inga vetenskapl­iga bevis för att offentlig användning av munskydd skulle vara till nytta för att begränsa coronaepid­emin.

Mäkelä tror inte att det blir några hårda rekommenda­tioner kring munskydd i Finland inom den närmaste tiden heller.

Om det skulle införas ett tvång på munskydd så skulle kostnadern­a i nuläget dessutom bli väldigt höga, då man bara kan använda mun- och nässkydden en gång.

– Om det tas ett beslut om masktvång i Finland så hoppas jag att priserna blir sådana att alla i riskgruppe­rna har råd med dem.

Enligt Mäkelä beror det höga priset delvis på att Finland antingen måste importera produktern­a eller starta upp ny verksamhet i hemlandet.

– Produktion­skostnader­na är mycket högre i Finland eftersom till exempel lönerna är mycket högre här. Eftersom efterfråga­n också är högre så stiger priserna.

Politiskt tryck

Esa Rintala, som är överläkare med ansvar för smittsamma sjukdomar vid Åbo universite­ts centralsju­khus, säger att kirurgiska mun- och nässkydd skyddar mot virus och bakterier, men att det inte finns vetenskapl­iga belägg för att ansiktsmas­ker av tyg gör det.

– Hemmagjord­a masker av till exempel vanligt lakanstyg skyddar nödvändigt­vis inte så bra som kirurgiska mun- och nässkydd med fibertyg.

Han säger ändå att tygmasker i någon mån kan förhindra att droppar sprids och att de kan vara bättre än ingenting, och om det kommer en allmän rekommenda­tion om munskydd kan man använda dem också.

– I viss mån kan tygmasker förhindra att droppar från användaren hamnar på andra personer, men deras förmåga att skydda bäraren från andra personers droppar är ännu oklar.

Han tror att det kommer att komma en allmän rekommenda­tion och säger att det också finns ett politiskt tryck på en sådan.

– Bland läkarna finns det två olika åsikter i den här frågan, men om det politiska beslutsfat­tandet vill ha maskerna så blir det så. Det finns inget belägg för att munskydd skulle vara till nytta för hela befolkning­en, men det kan finnas andra tryck på beslutsfat­tandet.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Tygmasken kan användas flera gånger men ska tvättas i 90 graders vatten efter varje användning eller kastas i soporna. Det finns ingen klar standard för tygmasker och därför kan man inte garantera att de har någon effekt.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Tygmasken kan användas flera gånger men ska tvättas i 90 graders vatten efter varje användning eller kastas i soporna. Det finns ingen klar standard för tygmasker och därför kan man inte garantera att de har någon effekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland