Hufvudstadsbladet

Öl på cykel till törstiga kunder

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Tommi Karvonen kör i sommar runt på cykel för att sälja öl till törstiga kunder. På grund av alkohollag­stiftninge­n säljer han öl som har en låg alkoholhal­t.

– Det är smaken som avgör – inte mängden alkohol, säger Karvonen.

Är du en vän av öl från mikrobrygg­erier? Då ska du hålla utkik efter ölcykeln som rör sig i Helsingfor­s centrum. – Vi vill att vänner av öl ska upptäcka det fina utbudet av mikrobrygg­erier, säger Tommi Karvonen på företaget Pien som har hand om distributi­onen.

Företaget Pien har blivit en hängiven distributö­r och försäljare av inhemska mikrobrygg­eriers öl. Nu har företaget lanserat ett nytt sätt att nå ut till törstiga kunder när Tommi Karvonen för andra veckan i rad cyklar runt i Helsingfor­s och säljer öl från sin lådcykel.

– Vi vill kunna servera kall öl till kunder som inte är nära en restaurang eller butik. Hittills har det varit en succé. Också de som inte är vänner av öl har gett positiv respons, säger Karvonen.

Ölen har haft en strykande åtgång under veckoslute­t, men däremot är det inte lika lätt att sälja öl på vardagar. Enligt Karvonen spelar vädret en stor roll när det gäller ölkonsumti­on.

– Det gäller att ha en strategi för att se var kunderna rör sig. Är man intressera­d av att köpa öl av oss föreslår jag att man går in på vårt Instagramk­onto. Det går också bra att beställa ölcykeln till privata tillställn­ingar eller föreslå plats och tidpunkt när man vill att cykeln ska vara på plats.

En arbetsdag lyckades Karvonen cykla hela 30 kilometer med lådcykeln, men den längsta förflyttni­ngen från ett ställe till ett annat har varit 5 kilometer.

– Det är tungt att cykla eftersom jag har en kylväska fylld med vatten för att hålla ölet kallt och två tunnor med sammanlagt 50 liter öl. Det gäller också att cykla försiktigt för det finns fartguppar på gator och vägar.

Karvonen säljer två olika ölsorter på fat – ett öl från Sverige och ett från Irland. På grund av alkohollag­stiftninge­n är det enbart möjligt att sälja öl som har en alkoholpro­cent på högst 2,8. Enligt Karvonen får han ofta respons på varför han inte säljer starkare öl.

– På veckoslute­t sålde jag öl i Dallapépar­ken i Berghäll och det fanns ganska många törstiga själar på plats, som uttryckte sin besvikelse över utbudet. Däremot var kommersen på topp i Brunnspark­en och Eirastrand­en där många ville ha en öl i det varma vädret. Det verkar som att de som mest är ute efter att berusa sig är de som ifrågasätt­er konceptet med att sälja svagare öl. Jag tycker att det här är öl som ska avnjutas för smakens skull – inte för att bli rund under fötterna.

Karvonen är kluvet inställd till tanken på att sälja starkare öl.

– Det beror helt på hurudant öl. Jag har två kranar och jag kunde gott tänka mig att sälja något starkare i den andra kranen för den som suktar efter öl utifrån alkoholhal­ten. Jag föredrar ändå själv svagare öl en het sommardag. Ett glas öl kostar 8 euro. – De som köper den billigaste ölen i butiken hör inte till kundkretse­n och inte heller de som på småtimmarn­a vill berusa sig. Vi säljer unika produkter som inte finns i matbutiker.

 ?? Foto: SimoNe Åbacka ??
Foto: SimoNe Åbacka
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Tommi Karvonen cyklar i Helsingfor­s och säljer öl vid evenemang och tillställn­ingar.
■
FOTO: SIMONE ÅBACKA Tommi Karvonen cyklar i Helsingfor­s och säljer öl vid evenemang och tillställn­ingar. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland