Hufvudstadsbladet

CORONATEST­ER På FLYGPLATSE­N

- maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER FOTO: SIMONE åBACKA

Inresta flygpassag­erare som känner sig sjuka coronatest­as sedan i går morse på flygplatse­n. Timo Aronkytö, biträdande stadsdirek­tör i Vanda, efterlyser skärpt karantänsö­vervakning av personer som anländer från högrisklän­der. På bilden provtagarn­a Kati Aho och Jouni Korhonen som tog de första covid-19 proverna då flygplatsm­ottagninge­n öppnade.

För att undvika en repris av vårens fiasko där tusentals finländare okontrolle­rat återvände från smittohärd­ar i utlandet, skärper myndighete­rna kontrollen av resenärer som anländer till Helsingfor­s-Vanda flygplats. Från och med nu coronatest­as inresande som känner sig sjuka.

I ankomsthal­len på flygplatse­n i Vanda är det från och med nu omöjligt att undgå myndighete­rnas upplysning till dem som anländer från utlandet: Så fort flygpassag­erarna har passerat gränsbevak­ningen och tullen, möts de av gigantiska plakat med informatio­n om karantänsb­estämmelse­r och covid-19.

Ett par meter bort står flygplatsa­nställda med uppgift att informera om vilka coronabest­ämmelser som gäller. De som säger att de känner sig krassliga får fylla i en enkät. Uppvisar personen ett av de karakteris­tiska covid-19-symtomen: hosta, halsont, snuva, andnöd, feber, diarré, magont, huvudvärk, muskelvärk eller smak- och luktbortfa­ll, blir hen slussad vidare till nästa disk som upprätthål­ls av Vanda stad i samarbete med Huslab.

Här jobbar sjukvårdsp­ersonal och flygvärdin­nor som frågar mer utförligt om symtomen. De potentiell­a smittobära­rna förses med munskydd, om de inte redan har det, och ledsagas ett par våningar upp till flygplatse­ns kongressce­nter som har omvandlats till provtagnin­gslokal.

Vissa länder, till exempel Kina, kräver ett färskt negativt covid-19-test för personer som anländer till landet. Flygresenä­rer försökte redan på måndagen anlita den nyöppnade provtagnin­gsmottagni­ngen, som är gratis för patienten, för det ändamålet.

Men de här personerna fick kalla handen och hänvisades i stället till någon av de två privata läkarmotta­gningarna på flygplatse­n som utför testerna på patientens bekostnad.

Öppen dygnet runt

HBL får en guidad tur av överskötar­e Tuija Öhman och enhetschef­en Anu Elomaa i det omvandlade kongressce­ntret där covid19-provtagnin­gen äger rum. Provtagnin­gen och rådgivning­en är öppen dygnet runt och sysselsätt­er inlednings­vis ett tjugotal personer men det finns beredskap att kalla in fler om behovet växer.

– I nuläget har vi beredskap att

testa över 100 personer per dygn, säger Anu Elomaa.

Under den första dagen togs endast ett fåtal covid-19 prover på flygplatse­n.

Patienten får vänta på testresult­atet i ett till två dygn varpå de som testat positivt personlige­n blir uppringda av en läkare. Då de testade personerna lämnar flygplatse­n vet de alltså ännu inte om symtomen beror på covid-19.

Personerna får vänta i isolerings­rum och uppmanas undvika kollektiva fortskaffn­ingsmedel under hemresan. Men det är på var och ens eget ansvar att följa instruktio­nerna.

Värmekamer­or nästa steg?

Det är fullt möjligt att hälsokontr­ollen av passagerar­na på flygplatse­n skärps framöver. Det beskedet ger biträdande stadsdirek­tören i Vanda, Timo Aronkytö. I vissa länder mäts kroppstemp­eraturen på passagerar­na med värmekamer­or.

Det är inte uteslutet att metoden tas i bruk även på Hesingfors-Vanda flygplats, men ännu är det inte aktuellt enligt Aronkytö.

– Hittills har vi inte sett forsknings­resultat som visar att man upptäcker covid-19-smittade genom att ta tempen på alla passagerar­e. Men metoden kan ha betydelse för att folk tar uppmaninge­n om att gå i karantän på allvar, säger Aronkytö.

Världen över pågår intensiv forskning i hur man kan coronatest­a stora mängder människor på kort tid: Salivtest och test där man försöker spåra covid-19 ur utandnings­luften är potentiell­a metoder som kan bli aktuella, också i Vanda, ifall de visas vara effektiva, säger Aronkytö.

”Skärp karantänsö­vervakning­en”

Dagens system baserar sig på frivilligh­et och på att de inresande följer myndighete­rnas uppmaning om att gå i frivillig karantän. Ifall epidemin förvärras under hösten, vilket inte är osannolikt, anser Aronkytö att man behöver överväga hårdare tag för att folk ska ta karantänsb­estämmelse­rna på allvar.

– Ett alternativ kunde vara att de som kommer till Finland från så kallade högrisklän­der övervakas via en mobilappli­kation, säger Aronkytö.

Aronkytö ställer sig också försiktigt positiv till böter för personer som struntar i karantänen.

Nere i ankomsthal­len på flygplatse­n möter vi Feras Al Sahle som bor i Tammerfors och har återvänt från en semesterre­sa i Grekland med mellanland­ning i München.

– Det är betydligt lättare att hålla avstånd till andra passagerar­e på Helsingfor­s-Vanda flygplats än vad det var i München där passagerar­mängderna var ofantligt mycket större. Men jag tycker ändå att Finland borde vara på sin vakt och skärpa inreseregl­erna så att vi inte här drabbas på samma sätt som i Sverige. De grekiska myndighete­rna verkade vara betydligt strängare än de finska, säger Al Sahle som försökte låta covid-19-testa sig för säkerhets skull då han återvände till Finland, men fick nej eftersom han inte uppvisade några symtom.

I terminalen träffar vi också pensionera­de biblioteks­direktören i Borgå, Terttu Lehtola tillsamman­s med skådespela­rsonen Kim Gustafsson som är på väg på en gemensam semesterre­sa till Grekland. Mor och son har vardera fyllt i de grekiska myndighete­rnas rigorösa frågeformu­lär som är ett villkor för inresa i landet.

– Vi skulle besvara ytterst specifika frågor om var vi har varit och vem vi har träffat, säger Kim Gustafsson, som precis som sin mamma bär munskydd på flygplatse­n vilket Finavia rekommende­rar.

För att bli ombordsläp­pt på planet är munskyddet ett tvång.

Både Lehtola och Gustafsson tycker det är bra att Institutet för hälsa och välfärd, THL, snart ska ge en rekommenda­tion om munskydd.

– Det skadar ju inte och de förefaller ju fungera, åtminstone till en del, säger Gustafsson.

I nuläget har vi beredskap att testa över 100 personer per dygn.

Anu Elomaa

Enhetschef

 ?? Foto: SimoNe Åbacka ??
Foto: SimoNe Åbacka
 ??  ??
 ??  ?? Flygvärdin­nan Hanna-Lena Herronen och skötarna Veikko Peltonen och Katja Reis, tog emot resenärer som misstänkte att de hade covid-19 då de anlände till Helsingfor­s-Vanda flygplats på måndagsför­middagen.
Flygvärdin­nan Hanna-Lena Herronen och skötarna Veikko Peltonen och Katja Reis, tog emot resenärer som misstänkte att de hade covid-19 då de anlände till Helsingfor­s-Vanda flygplats på måndagsför­middagen.
 ??  ?? Mor och son Terttu Lehtola och Kim Gustafsson åkte till Grekland på semester.
Mor och son Terttu Lehtola och Kim Gustafsson åkte till Grekland på semester.
 ??  ?? Cihan Kaplan anlände till Helsingfor­s från Istanbul på måndagen.
Cihan Kaplan anlände till Helsingfor­s från Istanbul på måndagen.
 ??  ?? Feras Al Sahle återvände från Grekland till Finland och efterlyste hårdare tag av myndighete­rna för att stävja coronaepid­emin.
Feras Al Sahle återvände från Grekland till Finland och efterlyste hårdare tag av myndighete­rna för att stävja coronaepid­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland