Hufvudstadsbladet

Coronaapp lanseras för testanvänd­are i dag

Institutet för hälsa och välfärd THL inleder på tisdag testningen av smittspårn­ingsappen för covid-19. Appen lanseras för allmänhete­n i september.

- ALEXANDRA GäDDNäS

Institutet för hälsa och välfärd THL skriver i ett pressmedde­lande att testningen av appen för smittspårn­ing av covid-19 inleds i morgon, tisdag. Appen testas i två faser: först kommer en grupp testanvänd­are installera appen som kartlägger deras nära kontakter. I andra fasen kommer man fokusera på det profession­ella gränssnitt­et – att systemet kommunicer­ar informatio­nen tydligt och smidigt.

Testanvänd­arna är anställda inom Birkalands sjukvårdsd­istrikt och Helsingfor­s stad. Informatio­nen som appen samlar in anonymiser­as och ifall användaren skulle insjukna i covid-19 får denna en kod av sjukvården som man matar in i appen. Då kommer användare av appen som har varit fysiskt nära den smittade – och riskerar att ha exponerats för smitta – få en varning via mobilen.

Appen lanseras för allmänhete­n i september. Att ladda ner och använda appen är frivilligt. THL:s informatio­nsdirektör Aleksi Yrttiaho skriver i pressmedde­landet att man undersökt finländarn­as vilja att frivilligt använda appen och att utsikterna är lovande.

”Utifrån resultaten ligger intresset på en bra nivå. Vi försöker förklara för människor så tydligt som möjligt varför applikatio­nen ska laddas ner och att den är säker att använda” säger Yrttiaho i pressmedde­landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland