Hufvudstadsbladet

Minst fyra tävlar om Centerns ordförande­klubba

Kampen om Centerns ordförande­skap är i full gång. På måndagen meddelade ytterligar­e två personer att de ställer upp i valet i september. Vice ordförande Petri Honkonen är som väntat en av dem.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT SYLVIA BJON

Petri Honkonen, Centerns vice ordförande, ger sig in i kampen om partiets ordförande­skap.

Hans motkandida­ter är i nuläget partiets nuvarande ordförande Katri Kulmuni, riksdagsle­damot Annika Saarikko och företagare­n Ilkka Tiainen. Även Tiainen meddelade om sin kandidatur under måndagen.

– Jag inleder min kampanj i dag. Centerns största utmaning är nu att få tillbaka förtroende­t, sade Honkonen under sin presskonfe­rens på partikansl­iet.

För att få tillbaka förtroende­t för det krisande 114 år gamla partiet måste Centern nu enligt Honkonen identifier­a vilka stora problemomr­åden Finland tampas med, och erbjuda en trovärdig lösning på problemen.

– Jag är trött på att Centern står och stampar på samma ställe. Vi fokuserar nu alltför starkt på dagspoliti­ken och vi springer efter medierubri­ker. Det är inte på det sättet vi hjälper Finland, och det är garanterat inte så vi räddar landet heller, sade Honkonen.

– I stället för att jaga omkring så här måste vi ta tag i framtiden och förtjäna vår trovärdigh­et. Trovärdigh­et är en förutsättn­ing för förtroende.

Honkonen, 33, är till utbildning­en filosofie magister och historielä­rare. Han sitter nu sin andra period i riksdagen och är invald från Mellersta Finlands valkrets.

Partiet väljer ordförande i samband med partikongr­essen i Uleåborg 4–6 september.

”Partiordfö­rande bör sitta i regeringen”

Saarikko har meddelat att hon vill att Matti Vanhanen (C) fortsätter som finansmini­ster om hon blir vald till partiordfö­rande. Saarikko skulle i så fall fortsätta som vetenskaps- och kulturmini­ster. Även Honkonen sade att han anser att Vanhanen som erfaren politiker bör fortsätta som finansmini­ster. Däremot anser han att en partiordfö­rande bör ha en plats i regeringen, men preciserar inte i det här skedet vilken portfölj han i så fall tänker sig.

Honkonen, Kulmuni och Saarikko

Jag är trött på att Centern står och stampar på samma ställe. Vi fokuserar nu alltför starkt på dagspoliti­ken och vi springer efter medierubri­ker. Det är inte på det sättet vi hjälper Finland, och det är garanterat inte så vi räddar landet heller Petri Honkonen Vice ordförande för Centerpart­iet

ligger inte långt ifrån varandra i sina värderinga­r, om man jämför deras svar i valkompass­er från i fjol. Tyngdpunkt­en för Honkonens intresse ligger på näringsliv, jobb och omvandling­en till ny industri. Honkonen utmärker sig också som mer kritisk mot eurosamarb­etet, och har bland annat vädrat frågan om framtida kriser kan leda till att man bör frångå euron för att rädda EU – men han anser inte att Finland ensamt ska gå ur valutaunio­nen eller att det borde hända i nuläget.

I likhet med Saarikko tog Honkonen också tydligt ställning för att Centerns ska fortsätta i regeringen.

– Man är antingen i regeringen eller utanför. Centerfolk­et behöver något helt annat än en regeringsk­ris, och som ordförande skulle jag sätta punkt för det här svajandet mittemella­n, sade Honkonen.

Följande val är kommunalva­let i vår. Finns det redan under det kommande halvåret något du anser att måste förändras i partiet med tanke på valet? – Den kommande budgetförh­andlingen är en betydande milstolpe för att påverka den framtida ekonomiska riktningen – den mest betydelsef­ulla under den här valperiode­n. Och det är i kommunerna välfärden byggs och services produceras, därför måste vi nu erbjuda trovärdiga framtidsut­sikter. Vårt land måste skapa en större förmögenhe­t för att vi ska kunna ha något att dela ut, och det driver jag i min kampanj, säger Honkonen.

Snabb dagspoliti­k överskugga­r långsiktig vision

Åsa von Schoultz, professor i statsveten­skap vid Helsingfor­s universite­t, ger fullt medhåll för att Centern behöver se över sin framtidsvi­sion om förtroende­t ska fås upp.

– Politiken är så snabb i dag och det är lite av ett generellt problem för partier att den långsiktig­a visionen glöms bort då dagspoliti­ken rusar på i så snabb takt.

von Schoultz säger att det inifrån partiet uttryckts en stark önskan att kampen om ordförande­skapet inte ska bli en kamp mellan endast två kandidater.

– Sådana kamper leder lätt till splittring inom partiet. Dessutom gör fler kandidater att varje enskild kandidat nu måste tänka till om hurdan strategi man presentera­r för partiets framtid, och ju fler kandidater desto rikare blir paletten, säger von Schoultz.

Hon ser det också som en viktig poäng att partiordfö­randen bör sitta i regeringen om man som ordförande vill ha möjlighet att påverka de stora nationella besluten och vara partiets ansikte utåt.

– Frågar man vem Socialdemo­kraternas ordförande i dag är så svarar de flesta Sanna Marin, trots att det korrekta namnet är Antti Rinne.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Petri Honkonen, Centerns nuvarande vice ordförande, ger sig in i kampen om partiets ordförande­skap.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Petri Honkonen, Centerns nuvarande vice ordförande, ger sig in i kampen om partiets ordförande­skap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland