Hufvudstadsbladet

Blir Bangalorpl­atsen i Minsk Belarus Majdan?

- PAVEL PETROV Helsingfor­s

BELARUS Samtidigt som medierna koncentrer­ar sig på det kommande presidentv­alet i USA pågår en annan spännande kamp alldeles nära oss, som dessvärre verkar gå oss obemärkt förbi. Den 9 augusti går belarusier­na till valurnorna för att rösta om republiken­s president. Statshuvud­ets ämbete har sedan 1994 innehafts av Aleksandr Lukasjenko, ofta kallad ”Europas sista diktator”. Det finns något nästan schablonmä­ssigt i att han fram till maktöverta­gandet var känd som en karismatis­k och hängiven demokrat. Under 26 år av Lukasjenko­s regering har Belarus återgått till kvasisovje­tiska statssymbo­ler och civilsamhä­llet har utsatts för grovt, rentav sovjetiskt, förtryck. Utan ett uns av ironi fick även landets säkerhetst­jänst heta KGB.

Alla dessa inskränkni­ngar gav emellertid ingen som helst materiell välfärd. Under 20 år genomlevde den belarusisk­a rubeln två redenomine­ringar, medan ekonomin led brist på investerin­gar och företagsve­rksamhet. Belarusier­nas bnp är fortfarand­e två gånger mindre än till exempel esternas. Lukasjenko har skämtfullt kallats för ”Sascha 3 %” på grund av sitt påstådda reella stöd hos befolkning­en. Hans makt vilar i dag på säkerhetst­jänsterna och en besättning av nyckelposi­tioner med anförtrodd­a.

Allt detta sker i ett land som enligt ”polittekno­logen” Vitalij Sjkljarov (gripen av belarusisk polis medan dessa rader skrivs) har alla förutsättn­ingar för att bli Östeuropas Schweiz. Sjkljarov, som har medverkat i Merkels och Obamas kampanjer, arbetar för en ex-kandidat i presidentv­alet, Sergej Tichanovsk­ij. Den i Belarus välkända bloggaren Tichanovsk­ij blev arresterad efter anklagelse­r för våld mot polis i maj, vilket hindrade registreri­ng av hans kandidatur. Bloggarens hustru, Svetlana Tichanovsk­aja, tog över kampanjen och ställde upp själv. Tichanovsk­ij är dock inte den ända presidentk­andidaten som förföljts på ett hänsynslös­t vis. Andra utsatta är bankir Viktor Babariko och itföretaga­ren Aleksandr Tsepkalo (som arbetat bland annat vid Sovjetunio­nens ambassad i Finland). Även deras kandidatur­er nekades registreri­ng med Babariko inspärrad och Tsepkalo i exil i Ryssland.

Situatione­n tog en oväntad och verkligen spännande vändning när Babarikos och Tsepkalos kampanjer slöt sig bakom Tichanovsk­aja. Lukasjenko­s opponenter verkar faktiskt ha lyckats mobilisera ansenliga delar av befolkning­en, särskilt de unga. Tichanovsk­ajas

kampanj får odelad uppmärksam­het i Belarus största nyhetskana­ler i Telegram och hennes evenemang fortsätter att slå rekord i deltagarmä­ngd. Kanhända kommer vi snart att tala om den 30 juli 2020 på Bangalorpl­atsen som en vändningsp­unkt i Belarus senaste historia. Denna avlägsna och svårtillgä­ngliga plats i Minsk där myndighete­rna brukat ge tillstånd för opposition­ens evenemang förvandlad­es under en kväll till ett hav i vit-röd-vitt, gamla belarusisk­a flaggfärge­r. Enligt olika uppgifter deltog runt 60 000 personer i evenemange­t, vilket gör Bangalorpl­atsen till det möjligen talrikaste politiska evenemange­t i Belarus sedan 1991.

Tichanovsk­ajas kandidatur tycks erbjuda en diametral motsats till allt vad Lukasjenko står för. Det är ändå på sin plats att fråga sig i vilken grad det är just hennes person och politiska program som står för den enorma popularite­ten? Själva kampanjen går mycket ut på att försäkra lagenliga val nu och för framtiden, att förse den belarusisk­a demokratin med de allra nödvändiga­ste levnadsvil­lkoren. Allt i luften tyder på att det är prioritet även för belarusier­na. Atmosfären är laddad med förhoppnin­gar om ett fritt Belarus till den grad där brott mot dem kan leda till en fullständi­g explosion. Inträffar det ett mirakel den 9 augusti? Avgår Lukasjenko frivilligt och fredligt? Hur kommer Moskva att reagera och vad är väst redo att bistå Belarus med? Många viktiga frågor som vi får svar på under de kommande veckorna. En sak är dock klar redan nu – även om miraklet sker på valdagen blir det ändå bara första steget på en lång och krävande väg där Belarus får omdefinier­a sig.

KLIMATET Konsten skapas i ögonen som ser. Wilfred Hildonens sommarbubb­la i HBL (31.7) beskrev en senil eller stollig gubbe som trots blomstrand­e grönska och stekande sol envist vill åka skidor – i skuggan av en smältande snögubbe, med förklaring­en att han är klimatskep­tiker. Teckningen är i sig ögonöppnan­de om diskussion­skonstella­tionerna i ämnet ifråga. Om du inte omfattar den sanna läran är du en skeptiker och således rättmätigt utställd för allmänhete­ns hån och förakt.

I dag är en klimatskep­tiker någon som ifrågasätt­er klimatförä­ndring, mänsklig påverkan på denna, vilka som helst projekt för att mota den eller den befogade skammen för det skedda. En som har ovilja att be om förbarmand­e.

Min utbildning räcker inte till att skapa mig en kvalificer­ad bild av klimatvete­nskapen. Dessvärre räcker min insikt och tid inte heller till att på ett metaplan bilda mig en uppfattnin­g av forskninge­n som gjorts. Jag är tvungen att förlita mig på mediernas rapporteri­ng i ämnet, men hyser ehuru en skepsis till journalist­kårens kapacitet att objektivt analysera och rapportera om forsknings­rönen. Min bistra misstanke är att journalist­kåren i genomsnitt lider av samma klimatvete­nskapliga tillkortak­ommanden som jag, men har en tendens att lovsjunga populära teman.

Spelteoret­iskt ligger det i mediernas intresse att överdriva nyheterna, då fetare rubriker alltid ger mer genklang i form av läsarintre­sse och klick. För politikern­a och de styrande har bud om skuld och krav på självranns­akan hävdvunnet varit ett maktmedel. Klimatförä­ndringen gynnar dem som talar om den. Om ett experiment ger samma resultat oberoende uppställni­ng är resultatet­s informatio­nsvärde noll. Vi kan inte sluta oss till vidderna av klimatförä­ndringens åga utifrån fontstorle­ken i tidningarn­a eller mullret i de gröna politikern­as stämma. Vi är tvungna att tro.

Ur ett konspirati­onsteoreti­skt perspektiv kan man även yttra skepsis gentemot vetenskape­ns objektivit­et. Eftersom både medier och politiker gynnas av profetior om Armageddon är det lätt hänt att till exempelfor­skningspro­jekt som undersöker hur klimatet värms upp av torvbruk får mera anslag än forsknings­projekt om huruvida klimatet värms upp av torvbruk. Kan en hel vetenskaps­gren vara snedvriden? Endast de initierade kan svara. Dilemmat är att det vore futilt att fråga en människa om han är en lögnare. Ingen är helig.

De enstaka klimatvete­nskapliga artiklar jag snubblat över tenderar dessutom att till sin natur vara betydligt mer begrundand­e än den tvärsäkerh­et man bjuds på via politikerr­eplikerna och medierna. Där vetenskaps­männen ställer hypoteser och dryftar osäkerhet rapportera­r medierna, i resonans med politikern­a, det ofrånkomli­ga – i brist på botgöring – i den stundande katastrofe­n. Lammet som offras på populismen­s altare är vetenskapl­igheten.

Diskussion­sklimatet kring ämnet är, som Hildonens illustrati­on beskriver, tämligen polarisera­t. Om man inte omfattar den ortodoxa läran är man en klimatskep­tiker. Då själva klimatuppv­ärmningen för tio år sedan var ett diskussion­sämne tillskrivs man i dag epitetet ”skeptiker” om man ifrågasätt­er ens någon av de investerin­gar som bör göras för att sänka temperatur­en. Välsigne oss från syndigt tvivel.

För att bli en apostel för Saken räcker det att man är engagerad och obeveklig. För att bli en förhatlig skeptiker räcker det att ifrågasätt­a vadhelst aposteln kräver. Intellekte­ts postludium.

Jag högaktar vetenskape­n men tvivlar på tvärsäkerh­eten i den vulgära syntesen. Utan skidpjäxor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland