Hufvudstadsbladet

Höjd bränsleska­tt gift för arbetsvilj­an

- JARL AHLBECK Åbo

SKATTER Skatten på bensin och diesel är en regressiv skatt på lönearbete. Ju sämre lön man har, desto fler timmar måste man arbeta för att betala skatten. Bränsleska­tten stimulerar inte till arbete, den stimulerar till att låta bli att arbeta.

Vägtrafike­n ger 8 miljarder euro per år till statskassa­n, betydligt mer än löneskatte­n. Var ska staten få pengarna ifrån då man allmänt övergår till elbilar? Jo, regeringen tar mera av Nisse och Nasse som inte har råd att byta bil.

Finlands ”medelbil” är en bensinsnål småbil värd 3 600 euro som körs i medeltal 14 000 kilometer per år varvid den förbrukar 1 000 liter bensin till klimathyst­erikernas fasa.

Men medelbilis­ten betalar minsann klimatstra­ffskatt: det blir 760 euro i bensinskat­t per år eller en femtedel av bilens värde varje år direkt till staten. Från augusti blir det 65 euro mera per år eller 825 euro per år för medelbilis­ten. Då måste en lågavlönad arbeta tre veckor per år enbart för bensinskat­ten till staten. Bränsleska­tten tas från redan tidigare hårt beskattad nettolön.

Men detta är medeltal, städerna inkluderad­e. På landsbygde­n är resorna längre. Då tvingas många att arbeta ett par månader enbart för att få ihop pengar till bränsleska­tten.

Vid 50 000 kilometer per år kostar det 2 300 euro i bensinskat­t och 200 euro mera från augusti.

Är det då fråga om nöjesskatt? Nej, Finlands arbetsreso­r är inte nöjesresor och de är i medeltal 18,6 kilometer långa. Endast en dryg tiondedel görs med kollektivt­rafik, en femtedel till fots eller med cykel, och nästan 70 procent med egen bil. Resorna är längst där kollektivt­rafik saknas och kortast i orter med fungerande kollektivt­rafik.

Jag har bott i Österbotte­n och vet att få klarade vardagen utan egen bil. Förutom arbetsreso­r måste vi ta oss till butiken, till hälsocentr­alen, föra barn till dagis, föra barn till hobby, åka till kyrkokörsö­vning, åka till föräldrar och svärföräld­rar, och så vidare.

Cykelföres­pråkare har räknat ut att 46 procent av arbetsreso­rna är under 7 kilometer och därför kunde åkas med cykel! Men en stor del av de kortare sträckorna körs redan med cykel, så det finns inte mycket kvar att öka. Och att köra 2 gånger 7 kilometer med cykel varje dag året runt kräver stark fysik, reserverin­g av en timme cykeltid per dag och hög livförsäkr­ing i mörker och halka. Cykelåknin­g till jobbet är inte ens med elcykel lämplig för överviktig­a och/eller ålderstign­a.

Då alternativ till egen bil oftast saknas, är höjd bränsleska­tt negativ för arbetsvilj­an. Straffskat­t på att köra till tunga och lågavlönad­e jobb gör det klimatsmar­t att stanna i soffan med en öl och lyfta bidrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland