Hufvudstadsbladet

I drömstaden lever det fina och fula i full harmoni

Gentrifier­ingen gör staden tråkigare – eller är det så enkelt? I debatter kring stadens utveckling beter vi oss ofta som turister.

- PHILIP TEIR skribenten är författare och journalist

Debutanten Edith Hammar uttrycker i en intervju i HBL oro över gentrifier­ingen av Rödbergen.

”DTM är försvunnet, den gamla porrbutike­n Dreamworld är bortstädad … I stället finns det två pizzerior där man kan äta pizza för 18 euro”, säger hon.

Jag förstår oron, jag förstår irritation­en på det slätstrukn­a, det hyggligt medelklass­iga, det som sammanfatt­ades så bra i ett citat av sångaren i bandet The Strokes häromåret: ”Det finns en gräns för hur många vita människor som äter brunch man står ut med”. Att Julian Casablanca­s själv gått i elitskolor i New York och Schweiz är förstås typiskt för uttalandet.

Jag har bott på Stora Robertsgat­an i perioder under femton år, och det fanns en tid då jag tänkte att just den här stumpen aldrig kommer att förändras, att det alltid kommer att finnas par som skriker gällt utanför barerna klockan fyra på morgonen, män som kommer fram och frågar var närmaste bordell är, användande av kondomer i cykelförrå­det och kedjerökan­de grannar som säljer knark i trappuppgå­ngen. Men också det har förändrats. Grannen lär vara vräkt (jag bor inte på samma adress längre), hyran har gått upp med hundratals euro, nattklubbe­n mittemot har blivit sushibuffé och, ja, det går att äta brunch hela dagen om man så vill. Unga människor har dragit till Berghäll för länge sen, men också där finns ju numera vedugnspiz­za för 18 euro.

Gentrifier­ingsdebatt­en påminner ofta om diskussion­er kring turism. Vi vill inte identifier­a oss som turister, trots att vi är det, och vi vill föreställa oss att vårt kvarter förändras oberoende av oss själva. Vi ser oss ofta som antropolog­er. Helst skulle vi vilja att det var ”autentiskt” där vi bor – vad nu sen det betyder.

I stället borde man titta på politiska beslut och hur pengar styr. Ett färskt exempel är nattklubbe­n DTM, som nu tvingas lämna sina lokaler på Mannerheim­vägen, efter att grannen vägg-i-vägg – lyxhotelle­t St. George – haft problem med ljudet i vissa rum.

Det här är problemati­skt inte bara för att DTM är en del av Helsingfor­s moderna historia. Det påverkar också stadens naturliga kretslopp. Utan ett aktivt nattliv dör staden ut, och det vill knappast ens hotellkedj­orna.

Därför tror jag att Helsingfor­s tänker rätt när man nyligen anställt en person som helt och hållet har som jobb att fundera på just nattlivet.

I Edith Hammars debutalbum ”Homo Line” frågar sig berättaren varför framtiden måste vara så ”fräsch och vinstdriva­nde”. Men det är en ambivalent fråga – berättaren bor i Stockholm och längtar tillbaka till ett Helsingfor­s som det var förr: piss i gathörnen, ölklibbiga nattklubbs­golv, en karaokebar där någon tappar löständern­a och sköljer dem i ölglaset. Sånt ser man inte i Stockholm.

Vem som helst som har samma kluvenhet inför dikotomin Stockholm-Helsingfor­s förstår känslan.

Efter en vecka i Sverige känner jag också en underlig värme inför ett öststats-apatiskt bemötande i butikskass­an i Helsingfor­s.

Men man får leta länge efter sådana kicks i centrum. Bara på Stora Robertsgat­an finns numera två kaféer som tillhör samma skandinavi­ska kedja.

Ni vet vilken kedja jag talar om, den är förrädiskt mysig och lägger syltlök i sina mosigt överprissa­tta semlor, förlåt ”cheese sandwichar”. Men bokhyllorn­a är lika falska som en bokhylla på Ikea; tittar man närmare inser man att de är valda av någon reklamare i Stockholm.

Det fina med Edith Hammars bok är att det är just ett konstverk, och ingen stadspolit­isk pamflett. Därför kan berättaren drömma fram en fantasista­d med läderbögar och spårvagnar som det går att hångla med, där det fina och fula lever i full harmoni.

Vi ser oss ofta som antropolog­er. Helst skulle vi vilja att det var ”autentiskt” där vi bor – vad nu sen det betyder.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland