Hufvudstadsbladet

Vem kan man lita på?

- MIKAEL SANNER

Den japanska forskninge­n är underskatt­ad, verkligen underskatt­ad. Då pratar jag inte om den verkliga japanska forskninge­n utan om den som användes som täckmantel för att kunna påstå i princip vad som helst under hänvisning till någon diffus japansk forskning som aldrig hade ägt rum.

– Vet du att om man kliar sig riktigt hårt i hårbotten så simuleras hjärnan och kreativite­ten ökar. – Va? Det låter som en saga. – Nej, det är sant, jag hörde om en forskning i Japan som visar det.

Det var perfekt att ta till den japanska forskninge­n och det fungerade utmärkt då för tio, femton år sedan när vi inte hade så goda insikter i vad som hände på de japanska universite­ten.

Men i takt med att vi blir allt mer globaliser­ade så har vi fått bättre kontakt med Japan och den japanska forskninge­n. Då gäller det att hitta på nya argument för tokiga idéer som vi har tagit del av på sociala medier. Nej, det måste vara något i stil med japansk forskning, men här krävs ett mått av kreativite­t.

Å andra sidan kanske det inte behövs eftersom vår tilltro till det som står att läsa på nätet och på sociala medier blir allt större. Alla vill inte ens se skillnaden mellan seriös journalist­ik i en dagstidnin­g och ett provokativ­t inlägg på Facebook.

Dessutom finns det förstås andra delar av världen som fortfarand­e är relativt okända för oss. ”Har du hört det senaste från forskarvär­lden i Tchad?”, kan man alltid dra till med. Eller varför inte ”forskargru­pper i Östtimor har hittat ett vaccin mot vaccinatio­ner! Har du inte hört det?”

Jag är av den ullen att jag alltid tror på den jag lyssnat på senast. Det innebär att jag kan växla åsikt många gånger på kort tid, beroende på hur många jag stöter på som har åsikter i just den frågan. Det betyder också att jag vid ett flertal tillfällen omfattat och förespråka­t ”japansk forskning”, fram till dess att någon annan, mer begåvad, kommit med nya insikter och kunskaper och då har jag trott på den.

Det viktiga då är att den sista som säger något i ämnet säger något bra, annars är risken stor att jag går och bär på åsikter som är helt bort-i-tok.

Men när det gäller japansk forskning är det lugnt, det senaste jag hörde var att den är tillförlit­lig!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland