Hufvudstadsbladet

Tyska veteöl bjuder på skum och smak

Alko har ett överraskan­de stort utbud av tyska veteöl, en lättdrucke­n ölstil där humlen inte dominerar.

- PATRIK WESTERBACK & ANDRé BRUNNSBERG

Ett traditione­llt tyskt veteöl bryggs med två tredjedela­r vetemalt, resten kornmalt. Den karaktäris­tiska jästen ger ölet smak av både banan och kryddnejli­ka medan vetet ger kropp och grumlighet samt en vacker skumkrona. Dessa öl jäser på flaska, då man häller upp ölet i glas brukar man också hälla med bottenjäst­en.

739706 Weissbier Hell 5,5 %, Klosterbra­uerei Andechs, Tyskland

■ Bryggeriet ligger i samband med benediktin­erklostret Andechs nära de tyska Alperna. Detta ljusa veteöl har ett stadigt, tjockt skum. Doften är en gnutta syrlig med kryddiga toner av koriander och citrusskal, dock en smula gummi och svavel. Smaken är fyllig och aningen söt med maltig eftersmak. Ett gott veteöl som dock har problem med doften. Betyg:

HHHII Pris: 4,26 euro / 50 cl

753276 Ayinger Urweisse 5,8 %, Brauerei Aying, Tyskland

■ Med lokaltåg söderut från München kommer man lätt till detta kända bryggeri. Ölet är mörkare i färgen med en typisk doft av banan och kryddnejli­ka men också värmande alkohol. Smaken är balanserad, maltig och fyllig med en fräsch syrlighet. Ett behagligt och gott samt starkare och mörkare veteöl. Betyg:

HHHHI Pris: 3,98 euro / 50 cl

750756 Benediktin­er Weissbier 5,4 %, Benediktin­er Weissbräu, Tyskland

■ Klosterbry­ggeriet ligger nära den kända skidorten GarmischPa­rtenkirche­n. Ölet har ett tjockt skum och är klart i färgen, inte lika grumligt som många andra tyska veteöl. Man hittar toner av honung och halm men också syrlighet i doften. Smaken är balanserad och bjuder på det mesta man förknippar med tyska veteöl men en viss komplexite­t saknas för högre poäng. Betyg:

HHHII Pris: 4,58 euro / 50 cl

906443 Duckstein Weizen 5,3 %, Carlsberg, Tyskland

■ Detta grumliga och ljusa veteöl med ett tämligen svagt skum har fått sitt namn efter ett traditione­llt öl från staden Elm i Niedersach­sen. Doften är kryddig med mogen banan och en svag nyans av papaya. Fastän ölet först känns torrt är det lämpligt fylligt, läskande och fräscht. Som helhet är det ett enkelt men gott och stilenligt veteöl. Betyg:

HHHHI Pris: 3,81 euro / 50 cl

748056 Erdinger Weissbier 5,3 %, Erdinger, Tyskland

■ Bryggeriet är Tysklands största veteölsbry­ggeri. Detta öl på burk har en fräsch, men endimensio­nell smak med toner av citrus och en svag kryddighet samt en mellanstor kropp, men känns torrt på tungan. Påminner om belgiska veteöl, i och med att ölet saknar de karaktäris­tiska banan- och nejliksmak­er. Måhända fungerar ölet bättre på flaska. Betyg:

HHIII Pris: 3,69 euro / 50 cl

737766 Sommer Weizen 5,2 %, Friedenfel­ser, Tyskland

■ Detta ljusa veteöl kommer från ett av de många mindre bryggerier­na i Bajern. Skummet är stadigt och man hittar mycket banan i doften men också något limaktigt. Försmaken känns klibbig, typ libbsticka. Örtigheten passar inte in och smaken är inte i balans. Betyg:

HHIII Pris: 3,79 euro / 50 cl

744266 Maisel’s Weisse Original 5,1 %, Maisel, Tyskland

■ Bryggeriet i Bayreuth har kammat hem många internatio­nella priser för detta veteöl som till färgen är aningen mörkare och har ett stadigt, vackert skum. Doften är trevligt i balans med både banan och kryddighet. Smaken är medelfylli­g med en fräsch kolsyrligh­et, som helhet ett mycket läskande och angenämt tyskt veteöl. Betyg:

HHHHI Pris: 4,76 euro / 50 cl

734296 Paulaner Weissbier 5,5 %, Paulaner Brauerei, Tyskland

■ Paulaner är ett av de traditione­lla stora Münchenbry­ggerier som får delta i Oktoberfes­t. Doften i detta ljusa och grumliga veteöl är kryddig men ändå balanserad. Smaken är lite klibbig med citrus i bakgrunden och något som för tankarna till pascha. Smaken är trevligt fräsch, skall man hitta något att klaga på så är det måhända komplexite­ten i detta goda veteöl! Betyg:

HHHHI Pris: 3,99 euro / 50 cl

703476 Hefe-Weizen Hell 5,2 %, Riedenburg­er, Tyskland

■ Den pittoreska staden Riedenburg ligger i mitten av Bajern vid den så kallade Europakana­len. Detta ljusa veteöl har ett tjockt, vitt skum. I doften hittar man citrus och jäst samt kryddig vitpeppar som för tankarna till den belgiska ölstilen saison, smaken är lämpligt fyllig med en trevlig humlebeska. Inte ett typiskt tyskt veteöl men ändå mycket gott med influenser från Belgien. Betyg:

HHHHI Pris: 3,71 euro / 50 cl

744876 Schöfferho­fer Hefeweizen 5,0 %, Schöfferho­fer, Tyskland

■ Bryggeriet ligger i Frankfurt am Main i västra Tyskland. Ölet har smak av banan, en viss syrlighet och kryddnejli­ka i doften. Det är lättdrucke­t med rå vetemalt i smaken. Läskande, men känns som något saknas för högre poäng. Betyg:

HHHII Pris: 3,90 euro / 50 cl

009475 Franziskan­er Hefe-Weissbier 5,0 %, Spaten-Franziskan­erBräu, Tyskland

■ Från bryggerist­aden München kommer detta välkända, ljusa veteöl. Ölet har ett vackert skum, doften är lätt med toner av halm med banan i bakgrunden. Gomkänslan är aningen stickig och torr men ändå söt. Ett fräscht och läskande öl som länge har funnits i Alkos sortiment. Betyg:

HHHII Pris: 4,29 euro / 50 cl

798246 Weihenstep­haner Hefeweissb­ier 5,4 %, Weihenstep­han, Tyskland

■ Världens äldsta bryggeri är också duktigt på att brygga veteöl. I denna ljusa klassiker hittar man karamell eller kolasås i den inte helt balanserad­e doften samt en viss kryddighet i bakgrunden. Ölet smakar fräscht med en intressant sötma som blir kvar på tungan. Känns dock som om ölet tidigare varit mer balanserat, nu faller alla pusselbita­rna inte på plats. Betyg:

HHHII Pris: 3,59 euro / 50 cl

752296 Schneider Weisse Tap 7 Original 5,3 %, Weisses Bräuhaus G. Schneider & Sohn, tyskland

■ De tyska veteölen höll på att försvinna i glömska under 1800-talet men räddades av Georg Schneider. Detta mörkare veteöl har en tämligen kraftig arom av banan och kryddnejli­ka men också vitpeppar. Smaken är också överraskan­de kryddig med kittlande kolsyra men ändå len på tungan. Det är något sahtiaktig­t i smaken, måhända skumbanan. En ölklassike­r med en distinkt, god smak! Betyg:

HHHHH Pris: 3,49 euro / 50 cl

Det är något sahtiaktig­t i smaken, måhända skumbanan. En ölklassike­r med en distinkt, god smak!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland