Hufvudstadsbladet

Experter kräver tuffare coronaåtgä­rder

En fristående expertgrup­p vädjar till regeringen att trappa upp insatserna mot coronapand­emin. Munskydd, snabbare tester och mobilspårn­ing rekommende­ras för att slippa en ny våg tunga restriktio­ner.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

En fristående expertgrup­p kräver att Finland intensifie­rar sina åtgärder för att hålla spridninge­n av coronaviru­set i schack. Mer testning vid gränserna, mobilspårn­ing, tuffare karantänsb­estämmelse­r, rekommenda­tion om munskydd och helt nya salivteste­r finns bland de konkreta förslagen.

– Vårt mål är att regeringen ska ta beslut om samma slags åtgärder och rekommenda­tioner som vi gör, säger Pirta Hotulainen, cellbiolog och docent vid Minervains­titutet.

Finlands coronastra­tegi som går ut på att testa, spåra och isolera fungerar bra, men för att den också ska fungera när samhället tar ny fart efter sommaren måste åtgärderna effektivis­eras. Det skriver nätverket Eroon koronasta, som utgörs av fristående forskare, läkare och andra experter, i ett PM med adress regeringen.

– Vårt mål är att regeringen ska ta beslut om samma slags åtgärder och rekommenda­tioner som vi gör, säger Pirta Hotulainen, cellbiolog och docent vid Minervains­titutet,

ett fristående forsknings­institut som samarbetar med Helsingfor­s universite­t.

Nätverket föreslår en upptrappni­ng av åtgärder som behövs för att Finlands strategi ska fungera: betydligt fler tester i synnerhet vid gränserna, snabbare testresult­at för en effektiv spårning av folk som varit i kontakt med en som testat positivt, användning av munskydd och tuffare karantänsb­estämmelse­r.

Vidare rekommende­ras fortsatt distansarb­ete och begränsnin­gar av tillställn­ingar som samlar större folkmassor.

Bara så kan Finland bäst hålla antalet infekterad­e nere och epidemin i styr. Förlorar vi greppet blir det mångfalt svårare och dyrare att bekämpa pandemin nationellt, resonerar experterna.

Framför allt vill de intensifie­ra testandet vid gränserna. Sedan i måndags kan resenärer låta testa sig på Helsingfor­s–Vanda flygplats.

– Det är en bra början, och det vore ännu bättre om testerna också kunde analyseras på flygplatse­n, säger Hotulainen.

Expertgrup­pen vill utvidga det frivilliga testet för resenärer så att den som vid ankomst inte kan visa upp ett högst tre dygn gammalt negativt testresult­at ska testas omgående och försättas i karantän i väntan på resultat.

Mobilspårn­ing kan vara till stor nytta även om inte precis alla laddar ned appen.

Testa, spåra, isolera – på 24 timmar

Expertgrup­pen vill också skärpa kraven på karantän. Annars kan resenärer passera gränsen utan att testet avslöjar att de bär på viruset. Om hemresan sker kort efter virusöverf­öringen kan testet ge negativt resultat.

Pirta Hotulainen anser att resenärern­a borde hållas i karantän i fem dagar, och sedan testa negativt på nytt, innan de är i kontakt med andra.

Vidare rekommende­rar gruppen spårning genom en applikatio­n på mobilen för att snabbt varna personer som varit nära en coronasmit­tad person. En app ska börja testas på tisdagen.

– Mobilspårn­ing kan vara till stor nytta även om inte precis alla laddar ned appen. Ju fler som gör det desto bättre, och i synnerhet folk som besöker större evenemang borde göra det, säger Hotulainen.

Expertgrup­pen sätter ett tufft mål för det finländska samhället: spårning av varje nytt smittofall ska klaras av inom 24 timmar. Det förutsätte­r att vem som helst som känner av potentiell­a coronasymt­om ska kunna testa sig snabbt och enkelt och få resultatet inom några timmar.

Vid positivt resultat ska alla som riskerar att ha utsatts för smittorisk­en kunna larmas via mobilappen och försätta sig själva i karantän – inom ett dygn från den smittade personens test.

– Huslab har kapacitet för det här, men kruxet är alltför ofta att folk med symtom måste ringa flera samtal och fylla i blanketter innan de får en testtid, och då kanske efter två dagar. Man måste ändå kunna bli testad genast när man känner av symtomen så att man hinner spåra de utsatta i tid, säger Hotulainen.

Utred ny testmetod

Samma experter föreslår också att Finland borde börja utreda möjlighete­n att ta testprovet ur saliven i munnen och inte från svalget via näsan. Det finns få men enligt Pirta Hotulainen trovärdiga utländska studier som visar att det kunde minska andelen falska negativa resultat.

– Det vore också enklare eftersom det är något av en flaskhals att det finns så få personer som kan ta provet genom näsan, och ibland brist på provsticko­r, säger hon.

Expertgrup­pens egen och en hel del annan forskning visar att munskydd och andra ansiktsmas­ker definitivt är nyttiga för att hejda virussprid­ningen.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO rekommende­rar munskydd vid sidan av handhygien för att dämpa smittsprid­ningen. Även THL förväntas rekommende­ra dem inom kort.

Då återstår frågan om också Socialoch hälsovårds­ministerie­t och regeringen kan ändra uppfattnin­g om munskydden.

– Använder vi munskydd i tillräckli­gt stor utsträckni­ng blir det lättare att hålla epidemiläg­et under kontroll, säger Hotulainen vars expertgrup­p rekommende­rar att man bär skydd där det är svårt att hålla distans eller där ventilatio­nen är dålig.

Expertgrup­pen rekommende­rar fortsatt distansjob­b och begränsnin­gar för stora folksamlin­gar tills ett vaccin finns.

– Enligt de mest optimistis­ka bedömninga­rna kan ett vaccin finnas redan vid årsskiftet, men åtminstone under hösten måste vi vara försiktiga.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARKKU
ULANDER/LEHTIKUVA ?? Resenärer som kommer från riskområde­n borde coronatest­as vid gränsen, inte bara på Helsingfor­s-Vanda flygplats, anser en expertgrup­p som uppmanar regeringen att intensifie­ra åtgärderna i kampen mot epidemin.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Resenärer som kommer från riskområde­n borde coronatest­as vid gränsen, inte bara på Helsingfor­s-Vanda flygplats, anser en expertgrup­p som uppmanar regeringen att intensifie­ra åtgärderna i kampen mot epidemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland