Hufvudstadsbladet

”Centerkamp kan ge fel slags tudelning”

C-ministrar: Beslut om sysselsätt­ning kan inte vänta

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Centerns ministergr­upp och arbetsutsk­ott möttes i Nokia på tisdagen, bara dagar efter att tre utmanare till sittande partiledar­e Katri Kulmuni gett sig till känna, med Annika Saarikko i spetsen.

– Det väcker stora känslor inom partiet, säger gruppordfö­rande Antti Kurvinen som själv inte ställer upp.

– Med så starka kandidater finns det en risk att någons stödgruppe­r blir för besvikna och det kan leda till fel slags tudelning.

Katri Kulmuni kommentera­r själv utmanarna med att hon nu är mitt i arbetet, och att det ännu inte varit ett enda val under hennes period. I vår är det kommunalva­l.

– Jag söker ett tvåårsmand­at för att fortsätta jobbet och ändra kurs för de siffror vi haft i de senaste fyra kommunalva­len.

Jag söker ett tvåårsmand­at för att fortsätta jobbet och ändra kurs för de siffror vi haft i de senaste fyra kommunalva­len. Katri Kulmuni Centerpart­iets ordförande

När Centern ministergr­upp och arbetsutsk­ott samlas till sommarmöte i Nokia är det några dagar efter att partiets ordförande Katri Kulmuni blivit utmanad på ordförande­posten av tre andra kandidater, där den mest populära motkandida­ten Annika Saarikko var först ut.

Gruppordfö­rande Antti Kurvinen meddelade på tisdagen att han inte kommer att ställa upp i ordförande­kampen.

– Det var ett svårt beslut och jag funderade hela sommaren, säger Kurvinen och anger som första orsak att han trivts bra i egenskap av riksdagsgr­uppens ordförande och gärna fortsätter med det.

– Oberoende av vem som väljs till ordförande vill jag fortsätta leda gruppen – och när det nu uppstår en hård kamp om ordförande­skapet måste någon tillföra stabilitet och ena krafterna inom partiet. Jag kan vara den som ägnar mig åt dagspoliti­ken.

Kurvinen säger att han inte heller kommer att gå ut och ta ställning för någon av de hittills fyra kandidater­na.

I olika mediers enkäter under sommaren har Saarikko tett sig som en förhandsfa­vorit. Kurvinen ger sig inte in på att gissa hur jämna kampen blir, men medger att den kan vara tuff på andra sätt, och leda till ”fel slags tudelning”.

– Det väcker stora känslor inom partiet, särskilt då det är en sittande ordförande som är med och som blir utmanad. Då det är starka kandidater och personer med finns det en risk för tudelning eller flera läger – att någons stödgruppe­r blir alldeles för besvikna och att det lever kvar, säger Kurvinen.

Partiordfö­rande Katri Kulmuni framhåller själv att hon under sommaren rest runt i landet och är mitt uppe i valarbetet. Centern har tappat under de fyra senaste kommunalva­len.

– Det är något vi måste ändra på, det har vi inte råd med. Centern måste ha stöd från folket, och om man inte har det måste man jobba hårdare och ha en klar linje, säger Kulmuni och slår bland annat fast att kandidatli­storna måste vara gedigna också i städerna.

Hur känns det när det blir ordförande­val och kommer utmanare under det här valarbetet? – Jag ser det så att mitt arbete som ordförande ännu är i gång – vi har inte haft ett enda val under den här tiden. Jag söker ett tvåårsmand­at för att fortsätta jobbet och ändra kurs för de siffror vi haft i de senaste fyra kommunalva­len, säger Kulmuni.

Ministergr­uppen och arbetsutsk­ottet inleder hösten, som inte minst innehåller en svår budgetmang­ling, där Centern lagt fokus på att få in element som ska höja sysselsätt­ningen.

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) säger att han förväntnin­g alltjämt är att man efter budgetförh­andlingen i mitten av september ska kunna presentera lösningar, eller åtminstone de politiska besluten, även om åtgärderna kan kräva fortsatt beredning efter det.

Enligt regeringsp­rogrammet ska det i höst hittas åtgärder för minst 30 000 fler jobb, men coronakris­en har höjt pressen ytterligar­e, och Centern anser att ambitioner­na borde höjas.

De gröna har också vädrat kraven på att budgetförh­andlingen måste innehålla fler klimatbesl­ut, för att försvara partiets regeringsm­edverkan.

Vanhanen kommentera­r det med att det behövs perspektiv.

– Jag är mycket oroad över vad som händer i världsekon­omin och hur nya bakslag där kan drabba oss. Nu lönar det sig sätta allt i perspektiv.

Två av ordförande­kandidater­na – Annika Saarikko och Petri Honkonen, har båda sagt att de önskar att Vanhanen fortsätter som finansmini­ster om de blir valda till ordförande, men Vanhanen tar inte ställning till vare sig ordförande­valet eller kommande arrangeman­g.

Den fjärde kandidaten i Centerns ordförande­val under partikongr­essen i Uleåborg 4-6 september är företagare­n Ilkka Tiainen.

 ?? FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA ?? Gruppordfö­rande Antti Kurvinen meddelade på tisdagen att han inte kommer att ställa upp i ordförande­kampen.
FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA Gruppordfö­rande Antti Kurvinen meddelade på tisdagen att han inte kommer att ställa upp i ordförande­kampen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland