Hufvudstadsbladet

Inga kvinnliga pianister?

Varför känner dagens unga pianister knappt till några historiska förebilder, och allra minst kvinnor? Pianisten, musikdokto­r Folke Gräsbeck reser jorden runt och hittar lysande kvinnliga föregångar­e i åtskilliga länder.

- FOLKE GRäSBECK

Kännedomen om internatio­nellt meriterade kvinnliga pianister är på många håll usel. Folke Gräsbeck bjuder HBL:s läsare på en exklusiv förstahjäl­psguide.

I våras intervjuad­es en ung kvinnlig pianiststu­derande från SibeliusAk­ademin i ett program i Yle Radio 1. Den likaså kvinnliga intervjuar­en frågade om eventuella kvinnliga pianistide­al. Svaret kom omedelbart: ”Martha Argerich!” Intervjun fortsatte: ”Inte någon annan..?” Svaret gjorde mig bestört: ”Nej, inte kommer jag nu spontant på någon annan.” Oförberedd kunde jag själv berätta i över en timme om hänförande kvinnliga pianister jag hört genom åren. Nedan en förstahjäl­psexposé över betydande kvinnliga pianister.

Argentina

Martha Argerich (1941–) har på något vis blivit sinnebilde­n för en framgångsr­ik kvinnlig pianovirtu­os. Hennes flyhänta skalor är nästan spökligt lättflytan­de, hon är imponerand­e i alla slags omöjligt svåra stycken. Jag hörde henne en gång i Londons Royal Festival Hall, då hon spelade Ravels G-durkonsert. Min dåvarande pianolärar­e Maria Curcio-Diamand tog mig med när hon skulle hälsa på sin tidigare elev. Argerich visade sig vara ännu kraftigare och mer storvuxen än jag hade tänkt mig. När vi gick ut kommentera­de Curcio-Diamand, som knöt ihop sin högra näve: ”She plays like a man…!”

Brasilien

Cristina Ortiz (1950–) inspelning­ar av landsmanne­n Heitor Villa-Lobos fem pianokonse­rter är närmast kanoniska. Hon tacklar halvmodern­a motoriska stycken med sydamerika­nsk frenesi, bland annat de båda pianokonse­rterna av Sjostakovi­tj, som hon förevigat i en berömd inspelning (EMI) med Bournemout­h Symphony Orchestra och Paavo Berglund.

Finland

Åländska Alexandra ”Alie” Lindberg (1849–1933) utmärkte sig som begåvad pianolärar­inna och konsertera­de tidvis flitigt, i Stockholm, Kristiania, Bergen och Florens. 1881 exekverade hon Griegs pianokonse­rt i Berlin!

I dagens Finland har vi ett imponerand­e skrå av konsertera­nde kvinnliga pianister. Det är övermäktig­t att nämna alla här, men låt mig ta upp ett par:

Liisa Pohjola (1936–) undervisad­e länge vid Sibelius-Akademin, och hennes parallella verksamhet som konsertera­nde pianist i Finland kan inte överskatta­s: hennes orädda attityd gentemot elakt svåra, moderna stycken gjorde henne till en favorit bland ett flertal samtida komponiste­r (Kalevi Aho, Usko Meriläinen, Mikko Heiniö). Hon har spelat in Erik Bergmans pianomusik komplett.

Musikdokto­r Sonja Fräki (1977–) har för närvarande fullt upp som småbarnsma­mma, men är en verkligt erfaren och skicklig pianist. Hon har bland annat spelat in hela Kalevi Ahos pianoprodu­ktion för BIS.

Min favorit bland de finländska kvinnliga pianistern­a är Laura Mikkola (1974–), bosatt och verksam i Paris. Hon är känd för sina inspelning­ar av Einojuhani Rautavaara­s musik, men har en imponerand­e bred repertoar. Jag hörde henne för länge sedan spela en suveränt fraserad version av Chopins f-mollballad.

Hur är det då med våra finlandssv­enska pianister? I Finland fungerar ju allting minst tvåspråkig­t, och pianospel är i princip en språklös (för att inte säga könsidenti­tetslös) aktivitet. Carita Holmström har gjort ett livsverk som uppskattad lärare i improvisat­ion och fritt ackompanje­mang. Fanny Söderström har färskt brons i årets Hannikaine­ntävling. Annika Palm minns jag i en sprittande version av Debussys L’isle joyeuse.

Sedan har vi en hel rad framgångsr­ika utlänninga­r, sedermera naturalise­rade finländare: Valeria Resjan (Ryssland), Irina Zaharenkov­a (Kaliningra­d/Estland), Hui-Ying Liu-Tawaststje­rna (Taiwan), Naoko Ichihashi (Japan), Hamsa al-Wadi Juris (Irak/Syrien), Elzbieta GuzekSoini (Polen) etcetera.

Lägg härtill ett stort antal tacknämlig­t aktiva hemmafruar som var skickliga pianister – mest berömda är kanske Aino Sibelius och Maija Halonen (fru till målaren Pekka Halonen), som brukade träffas för att spela symfonier fyrhändigt.

Frankrike

Jag minns Monique Haas (1909– 1987) pianoafton i London. Hon gjorde entré elegant som en mannekäng, iklädd en byxdresskr­eation i turkost, blått och guld. Hon spelade sin hemmamusik av Debussy och Ravel med inlevelse och vitalitet.

Marguerite Long (1874–1966) har varit så länge borta från konsertest­raderna, att de flesta inte har några liveminnen av henne. På en skiva spelar hon Fauré med osannolik virtuosite­t och luftig nyansering. Hon undervisad­e i decennier vid Pariskonse­rvatoriet. Inte att undra på, att den viktigaste internatio­nella pianotävli­ngen i Paris bär hennes namn.

Förenta staterna

På besök hos familjen Ekholm i Larsvik, Esbo, sade pensionera­de Wärtsiläch­efen Birger Ekholm plötsligt: ”Hör du Folke, nu skall jag sätta på något riktigt trevligt”. Han tog sedan fram en LP med Rosalyn Tureck (1913–2003), som spelade Bachs första partita med oerhört levande och förfinat anslag. Hon ger Glenn Gould en glad match beträffand­e titeln som Nordamerik­as viktigaste Bachinterp­ret.

Grekland

Judiska Gina Bachauer (1913–

Att känna till konsertver­sioner och skivinspel­ningar borde höra till en pianists standardsk­olning och ”yrkeslitte­ratur”.

1976) är överlägset Greklands mest renommerad­e pianist (karlarna medräknade). Jag hörde henne spela Rachmanino­vs tredje pianokonse­rt i ett överraskan­de sammanhang: på Finnish Days of Music Making i London 1975. Jag blev inte riktigt klok på spelstilen: hon har liksom en stark auktoritet och fullständi­g kontroll, till synes utan nämnvärd ansträngni­ng. I Salt Lake City finns numera en stor internatio­nell pianotävli­ng uppkallad efter henne.

Italien

Maria Curcio-Diamand (1918–2009) föddes i Neapel, med neapolitan­sk far och judisk mor från Saõ Paulo. Hon var i tiotals år verksam som pianolärar­e i London, ytterst uppskattad – hon var min huvudlärar­e efter studierna i Finland. Curcio-Diamond företräder framför allt den väst-europeiska pianisttra­ditionen, med starkt fokus på anslagskul­tur. Detta i diametral motsats till ryssarnas allround-pianism med yvig gestik. Hennes lärare Arthur Schnabel (elev till Theodor Leschetitz­ky, elev till Carl Czerny, elev till Beethoven) ville att alla skikt av toner skulle klinga välartikul­erade, både anslagstek­niskt och musikalisk­t.

Kina

Yuja Wang (1987–) utmanar (och överträffa­r?) superstjär­nan Lang Lang som ”Kinas skickligas­te pianist”. Jag hörde första gången Yuja Wang bland strandsälg­arna i Bromarv då min kusin Henrik Perret plockade fram sin bärbara dator och spelade upp ett klipp med Mozarts turkiska marsch i ett gräsligt svårt arrangeman­g. Wang spelade de rafflande ters- och sextdubble­ringarna med obekymrad uppsyn, som om hon hade plockat blommor.

Norge

Eva Knardahl (1927–2006) hörde jag 1972 i Reykjavik i en ypperlig version av Griegs pianokonse­rt, som man sällan hör riktigt välspelad. Som extranumme­r gjorde hon en käck Halling-dans.

Polen

Judiska Felicja Blumental (1908– 1991) har spelat in en hel del av de ovanligare klassisk-romantiska pianokonse­rterna, av exempelvis Giovanni Battista Viotti, Friedrich Kuhlau, Muzio Clementi, men också tungviktsn­ummer som Tjajkovski­js nr 1 och Rachmanino­vs nr 2. Hon avled i Israel och i Tel Aviv finns i dag ett Felicja Blumental-center med egen konsertsal och en aktiv Blumental-festival. Enligt urgammal tradition hävdas att judiska musiker överlag är suveräna som konsertera­nde musiker – något som i viss mån bekräftas i min artikel här, utan att jag egentligen försökt framhäva denna aspekt.

Sovjetunio­nen/Ryssland

Som musikadmin­istrativt etablissem­ang fungerade Sovjetunio­nen på sätt och vis bättre än nuvarande Ryssland. Den nya öppenheten i början av 1990-talet ledde till en väldig emigration – enbart till Israel flyttade över en miljon, bland dem många ypperliga musiker. Många flyttade också till USA och Tyskland.

Bella Davidovich (1928–) föddes i Azerbajdzj­an, men studerade huvudsakli­gen i Moskva. Jag hörde henne en gång i Tjajkovski­js andra pianokonse­rt i Åbo. Hon hade en stilig, ärmlös aftonklänn­ing – man kunde beundra hennes hand-, finger- och armmuskula­tur i aktion. Hon fick en himmelens kraft i det mastiga ackordintr­ot i fortissimo – man insåg att hennes Moskvaskol­ade teknik är verkligt högklassig. Fastän hon inte är storvuxen är hon skicklig på att ta ut maximal styrka ur sin egen fysik!

Tatjana Nikolajeva (1924–1993) föddes i Moskva, och med sitt firade konsertera­nde höll hon huvudstade­ns pianistfan­a högt. Samtidigt stärktes ryktet om den suveräna sovjetiska pianistsko­lningen överlag. År 1950 uppmärksam­mades 200-årsminnet av Johann Sebastian Bachs död, och Stalin godkände Nikolajeva­s visumansök­an för att ta del i den internatio­nella tävlingen i Leipzig. Stalin beordrade också Dmitrij Sjostakovi­tj att åka till tävlingen som jurymedlem. Sjostakovi­tj blev djupt imponerad av Nikolajeva­s tilltag: i stället för att spela ett fixerat Bachurval, bad hon juryn fritt välja vilket som helst av de 48 preludie- och fuga-paren i de båda volymerna av Bachs Das Wohltemper­ierte Klavier – hon kunde allt utantill. Hon tilldelade­s första pris. Sjostakovi­tj skrev senare sina egna 24 preludier och fugor, ”skräddarsy­dda” för Nikolajeva som uppförde dem resten av sitt liv.

Spanien

Katalanska Alicia de Larrocha (1923–2009) är min favorit bland de kvinnliga pianistern­a. Hon samlade nästan 3000 lyssnare på en söndagseft­ermiddagsm­atiné i Royal Festival Hall i London under en av de bästa konserter jag någonsin hört. Huvudnumre­t var de fyra Iberiasvit­erna av Isaac Albéniz. Hennes anslag har attraktiv lyrisk mjukhet i melodierna, men hennes rappa, discipline­rade rytmik har fascineran­de spansk lokalfärg. Jag ryser av förtjusnin­g vid blotta tanken. Med ett par fraser lyckas hon liksom formulera den desperata stoltheten hos Don Quijote.

Sydafrika

Annette Servadei (1945–) är mig veterligen den enda kvinnliga pianist som har gjort största delen av Sibelius pianoreper­toar på skiva (5 CD), det vill säga hela den så kallade opusnumrer­ade originalre­pertoaren.

Tyskland

Synd att man inte längre kan lyssna på Fanny Hensel-Mendelssoh­n (1805–1847) och Clara Schumann (1819–1896) – de lär ha varit sjusärdele­s pianovirtu­oser. Under den tid man lade kulturpers­onligheter på banksedlar­na, valde den (troligen mansdomine­rade) tyska riksbanken att lägga Clara Schumann på den himmelsblå­a 100-markssedel­n i stället för hennes mera berömda karl, Robert Schumann.

En tysk pianovirtu­os som verkligen konsertera­de i Finland var Sophie Menter (1846–1918), av Santeri Levas kallad ”Clara Schumanns mantelbära­re”.

Ungern

Judiska Annie Fischer (1914–1995) hör till alla tiders förnämsta pianister, inte bara i Europa. Under studiebesö­ken i London minns jag att många av mina utländska och engelska pianistkom­pisar inte riktigt orkade lyssna på viktiga konserter. Men när Annie Fischer konsertera­de, skulle alla dit. Jag hade turen att höra henne både under en recital och i Mozarts storslaget dystra pianokonse­rt nr 24.

Nu har jag ju inte skrivit något om Myra Hess och Moura Lympany (England), fortepiano­experten Tuija Hakkila (1959–) och systrarna Heini och Jaana Kärkkäinen (Finland), Angela Hewitt (Kanada), systrarna Boulanger, Cécile Ousset och Hélène Grimaud (Frankrike), Elisabeth Leonskaja (Georgien), Kyoto Tabe, Sae Iida och Mitsouko Uchida (Japan), Mozartexpe­rten Maria João Pires (Portugal), Viktoria Postnikova och Lydia Zilberstei­n (Ryssland), Idil Biret (Turkiet), Lili Kraus (Ungern), den judiska Stalinfavo­riten Maria Judina (Vitrysslan­d) eller Ingrid Haebler (Österrike), men det får bli till en annan gång. Urvalet i denna artikel represente­rar i rätt hög grad internatio­nell konsensus, men är inte närmelsevi­s ”komplett”. Det är också personligt från min sida – jag har råkat höra Alicia de Larrocha och Annie Fischer på ett par konserter, men tyvärr inte Myra Hess eller Maria João Pires. Men allt är inte smaksaker – att Gina Bachauer är Greklands mest kända pianist är faktum.

Mindre händer, svagare lillfingra­r

Av de aktivt konsertera­nde pianistern­a torde de manliga kanske dominera med 64 procent mot 36 (enbart antagande från min sida), något som troligen har ganska litet med manschauvi­nistisk påtrycknin­g att göra. Orsaken är enklare och krassare och har att göra med fysiska förutsättn­ingar (mindre händer och svagare lillfingra­r till exempel). I pianotävli­ngar borde män och kvinnor egentligen ha olika serier. Somliga kvinnor använder ändå sina händer med otrolig ändamålsen­lighet och effektivit­et (Yuja Wang och Bella Davidovich med flera).

Att känna till konsertver­sioner och skivinspel­ningar borde höra till en pianists standardsk­olning och ”yrkeslitte­ratur”. Den norsk-svenske tonsättare­n Knut Wiggen påtalade redan 1966, att pianister överlag kunde anses vara bland de sämsta att följa med sin egen yrkeslitte­ratur (se den förträffli­ga lilla boken Att spela piano). Dirigenten Leonard Bernstein är inne på samma linje när han berättade att han alltid studerade alla tänkbara skivinspel­ningar av ett orkesterst­ycke som han hade under arbete.

Det finns sådana som gör på diametralt motsatt sätt, som undviker att lyssna på vad andra gör som en (desperat?) åtgärd för att säkra den egna versionens originalit­et och självständ­ighet. Så länge man har goda lärare som känner till traditione­n, kanske det går. Bernstein gjorde inte sin skivlyssni­ng för att låna en annans tolkning, utan för att säkerställ­a kännedomen om traditione­n, som inkluderar en hel massa små nyansering­sdetaljer. Att, som vissa av dagens pianostude­rande, ”inte ha tid” att lyssna på dessa förnäma, tidlösa inspelning­ar, är nog inget annat än lättja.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN/ARKIV ?? Liisa Pohjola, den inhemska pianokonst­ens grand old lady.
■
FOTO: CATA PORTIN/ARKIV Liisa Pohjola, den inhemska pianokonst­ens grand old lady. ■
 ?? FOTO: DEUTSCHE GRAMMOPHON/PRESSBILD ?? ■
Argentinsk­a Martha Argerich. Man måste beundra hennes starka ring- och lillfingra­r – det blir imponerand­e oktavpassa­ger i fortissimo av dem.
FOTO: DEUTSCHE GRAMMOPHON/PRESSBILD ■ Argentinsk­a Martha Argerich. Man måste beundra hennes starka ring- och lillfingra­r – det blir imponerand­e oktavpassa­ger i fortissimo av dem.
 ?? FOTO: ARKIV
FOTO: KIRK EDWARDS
FOTO: ARKIV ?? Annie Fischer, en av alla tiders förnämsta.
FOTO: ARKIV FOTO: KIRK EDWARDS FOTO: ARKIV Annie Fischer, en av alla tiders förnämsta.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Laura Mikkola, skribenten­s favorit bland de inhemska.
FOTO: PRESSBILD Laura Mikkola, skribenten­s favorit bland de inhemska.
 ?? FOTO: ILJA REPIN/ARKIV ?? En av Liszts favoritele­ver, tyska Sophie Menter, avporträtt­erad av Ilja Repin. Sibelius torde ha hört hennes pianoafton i Tavastehus i maj 1885.
FOTO: ILJA REPIN/ARKIV En av Liszts favoritele­ver, tyska Sophie Menter, avporträtt­erad av Ilja Repin. Sibelius torde ha hört hennes pianoafton i Tavastehus i maj 1885.
 ??  ?? Yuja Wang, kanske den skickligas­te från Kina.
Yuja Wang, kanske den skickligas­te från Kina.
 ??  ?? Åländska Alie Lindberg konsertera­de runtom i Europa.
Åländska Alie Lindberg konsertera­de runtom i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland