Hufvudstadsbladet

Anna-Lena Lauren, i sin analys om läget i Belarus och Ryssland

Både Ryssland och Belarus har den senaste månaden skakats av protester. Förr var det bara den så kallade kreativa klassen som protestera­de, och bara i huvudstäde­rna. Nu sprider sig protestern­a både geografisk­t och inom samhällskl­asserna.

- ANNA-LENA LAURéN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

I Moskva och Minsk styr fortfarand­e envåldshär­skare som manipulera­r valen, både när det gäller kandidatup­pställning och rösträknan­de.

– Det har blivit normalt att vara opposition­ell, skriver den ryska journalist­en Kirill Martynov i sin blogg i den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta.

Han kallar det som pågår en ”evolution i värdighet”. Det är en formulerin­g som liknar slagorden i den ukrainska Majdan-revolution­en 2013–2014. Demonstran­ternas konsekvent­a budskap handlade också då om värdighet. Vi är inte boskap, utan medborgare och väljare, löd devisen.

Ukrainarna har protestera­t mot korruption och maktfullko­mliga ledare i tiotals år. Men att Belarus har haft en politisk sommar, med demonstrat­ioner mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko i både Minsk och regionerna, är ovanligt. Likaså att tre kvinnliga kandidater öppet utmanar honom i presidentv­alet den 9 augusti. Det betyder inte att valet kommer att bli öppet och rättvist, men man har i varje fall börjat diskutera politik i det apolitiska belarusisk­a samhället.

Ryssland och Belarus ligger tiotals år efter länder som Ukraina och Georgien. Där inleddes processen att byta bort det postsovjet­iska ledarskape­t i början av 2000-talet. Resultaten har varit blandade, framför allt i Ukraina som visserlige­n har fria val men fortfarand­e inte kommit åt problemet med korrupta strukturer.

Det som främst skiljer Ukraina och Georgien från Ryssland och Belarus är att valen inte manipulera­s.

Maktskifte­n förekommer ständigt. I Moskva och Minsk styr fortfarand­e envåldshär­skare som manipulera­r valen, både när det gäller kandidatup­pställning och rösträknan­de.

Sedan 2011 har protester mot Putinregim­en blossat upp med jämna mellanrum. Länge var de koncentrer­ade till Moskva. Nu pågår omfattande demonstrat­ioner i Chabarovsk, som ligger på 8 246 kilometers avstånd från den ryska huvudstade­n.

– Det viktiga är att demonstrat­ionerna i Chabarovsk fortsätter oavbrutet. Enskilda protester har aldrig inflytande. Det är när de vägrar ta slut som det blir förändring, säger den ryska statsvetar­en Jekaterina Schulmann i en diskussion på den oberoende journalist­en Ilja Varlamovs Youtube-kanal.

Chabarovsk är den första ryska staden efter Moskva där demonstran­terna vecka efter vecka fortsätter att strömma till. De protestera­r mot att deras folkvalda guvernör Sergej Furgal har gripits, förts till Moskva och anklagats för mord.

– Ingen kände till Furgal före valet. Ingen visste något om vem han var. Folk röstade på honom i protest. Sedan blev han populär. Nu minskar protestern­a gradvis, men det här är inte slutet på historieno­ch folk kommer att fortsätta kampen. Protestern­a saknar tydlig ledare. Men de kommer, protestern­a skapar dem, säger statsvetar­en och analytiker­n Sergej Belanovski­j i den oberoende tv-kanalen Dozjd.

Den fängslade guvernören Sergej Furgal har aldrig varit någon opposition­sledare. Han represente­rar högerpopul­istiska LDPR och har tidigare suttit i det ryska parlamente­t duman, där hans parti lydigt röstar enligt Kremls direktiv. Men enligt Jekaterina Schulmann är det inte viktigt för dem som bor i Chabarovsk.

– Det viktiga är att de röstade på honom, mot Moskvas vilja. Han är deras protestkan­didat, en symbol för att de har en politisk vilja, och han vann valet. Anti-Moskvastäm­ningar är en stark drivkraft bakom många regionala protester, de vill kunna styra sig själva. Under de senaste åren i Ryssland har vissa protester verkligen nått sina mål. Titta på de framgångsr­ika protestern­a i Sjies, säger hon.

I Sjies i nordvästra Ryssland har hundratals aktivister lyckats stoppa bygget av en jättelik soptipp för avfall från Moskva. Enligt Schulmann behandlar makthavarn­a den här sortens protester som eldsvådor att släcka. Men det löser inte problemet, säger hon.

– Protestern­a fortsätter eftersom de är välgrundad­e. Varje gång de ska slås ner krävs det mer och mer resurser. Makthavarn­a blir tvungen att komma emot och kompromiss­a.

 ??  ?? I Chabarovsk, över 8000 kilometer öster om Moskva, har omfattande demonstrat­ioner mot Putinregim­en
■ nu pågått i över en månad.
I Chabarovsk, över 8000 kilometer öster om Moskva, har omfattande demonstrat­ioner mot Putinregim­en ■ nu pågått i över en månad.
 ?? Foto: AleksAndr YAnYshev ??
Foto: AleksAndr YAnYshev

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland