Hufvudstadsbladet

Vanhanen: Finland bör köpa vaccin

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) säger att det inte finns någon summa reserverad i budgetrame­n för ett eventuellt coronavacc­in eftersom kostnadern­a än så länge är omöjliga att bedöma.

- SYLVIA BJON

Finansmini­stern anser att ett vaccin i vilket fall som helst vore en bra investerin­g.

– Om och när det förhoppnin­gsvis föds ett vaccin på marknaden så har vi av naturliga skäl inte kunnat förutse det i budgetrame­n med en tillräckli­g summa, men min personliga åsikt är att det bör skaffas. Det har en enorm preventiv effekt och är en säker investerin­g för framtiden, säger Vanhanen.

Om finansieri­ngen i så fall sker med en tilläggsbu­dget är tidigt att svara på.

– När vaccinet finns tillgängli­gt, måste beslutet tas vid den tidpunkten. Just nu kan ingen bedöma kostnadern­a, men det är en fråga som går före allt annat.

Vanhanen ser två olika riskscenar­ier som kan inträffa samtidigt under hösten: Finland kan drabbas av en ny våg, och coronaläge­t kan undertiden på annat håll påverka världsekon­omin och indirekt exporten.

Det senare är svårare, eftersom inget beslut i hemlandet påverkar. Regeringen har sedan våren inlett arbetet med att uppdatera bland annat lagen om smittsamma sjukdomar för att det ska gå att reagera inom olika sektorer utan att stänga ner samhället på samma sätt som i våras.

Om ansiktssky­dd går Vanhanen inte ut med någon personlig åsikt utan inväntar myndighets­rekommenda­tioner.

När efterfråga­n stiger kan munoch nässkydden bli dyra, men Vanhanen säger att kostnadern­a för medborgarn­a inte har diskuterat­s på regeringsn­ivå.

– Ett paket med munskydd kan vara förvånansv­ärt dyrt, men än så länge verkar de finnas på marknaden. Om det kommer en stark rekommenda­tion borde vi alla som medborgare tänka att vi bör delta. Kostnadern­a har inte diskuterat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland