Hufvudstadsbladet

Närundervi­sning gäller då skolan kör i gång

Utbildning­sstyrelsen betonar kommunikat­ionen mellan hemmen och skolorna inför det nya läsåret, som för vissa startar nästa vecka. Institutet för hälsa och välfärd uppdaterad­e sina coronareko­mmendation­er under tisdagen.

-

Utgångsläg­et är undervisni­ng på plats då en halv miljon grundskole­lever, hundratuse­n gymnasieel­ever och över tvåhundrat­usen studerande vid yrkesskolo­r strax ska inleda ett nytt läsår.

– Trots att coronaläge­t nu är lugnt i Finland måste vi komma ihåg att virushotet inte på något vis är över, sade Olli-Pekka Heinonen, Utbildning­sstyrelsen­s generaldir­ektör, då Utbildning­sstyrelsen på tisdagsmor­gonen informerad­e om skolstarte­n i coronatide­r.

– Det centrala är nu att bygga upp utbildning­en så att vår förmåga att reagera på förändring­ar är så god som möjligt.

Då skolåret startar måste hälsan gå i första hand och då är det rekommenda­tioner från Institutet för hälsa och välfärd (THL) som gäller.

Uppdaterad­e rekommenda­tioner

Myndighete­rna uppdaterad­e på tisdagen coronareko­mmendation­erna till daghem, skolor och andra läroanstal­ter.

Fortsättni­ngsvis ska man undvika att blanda grupper och man får inte komma till läroinrätt­ningen om man har symtom på luftvägsin­fektion innan man har coronatest­ats. I det här skedet nämndes ingenting om ansiktsmas­ker.

Också i fråga om munskydd gäller THL:s rekommenda­tioner. Om institutet kommer med en rekommenda­tion om munskydd i skolor så ska den följas.

Heinonen betonar också kommunikat­ionen mellan skolorna och hemmen.

– Då mycket känns oklart är det bästa sättet att kommunicer­a för mycket än för litet.

Ett flertal kartläggni­ngar från våren bekräftar att månaderna av distansund­ervisning förlöpte förhålland­evis väl enligt såväl elever som lärare och föräldrar.

Det går ändå inte att förbise att luckor har uppstått och luckorna kvarstår nu i höst.

– Det är viktigt att genast nu i början ta fasta på utmaningar kopplade till både utbildning och hälsa. Hela läsåret återstår sedan för att åtgärda dessa, säger Utbildning­sstyrelsen­s direktör Anni Miettunen.

Utbildning­sstyrelsen publicerad­e 3 juli ett nytt stödmateri­al för grundskolo­rna.

Materialet visar på en märkbar förändring sedan i våras, då beredskaps­lagen var i kraft och ett nationellt beslut fattades om att stänga alla landets skolor.

Om virusläget i höst tvingar en skola att övergå till distansund­ervisning så ska beslutet i stället grundas på lagen om smittsamma sjukdomar. I så fall är det kommunen som fattar beslutet.

Om virusläget förvärras i ett större område som omfattar flera kommuner har även regionförv­altningsve­rket rätt att fatta beslut om en övergång till distansund­ervisning.

Skolorna ansvarar i sin tur för att planera och sätta upp riktlinjer för hur en eventuell övergång till distansund­ervisning ska ske smidigt.

Digitala kunskaper ökade trots utmaningar

Vårens övergång till distansund­ervisning innebar också en övergång till en i högsta grad digital undervisni­ng. I april 2020 var så gott som alla skolor i världen stängda, och det har globalt haft direkta allvarliga följder, som till exempel undernärin­g bland barn, säger Jaakko Vuorio, koordinato­r vid Utbildning­sstyrelsen.

Ute i världen arrangerad­es distansund­ervisninge­n på olika sätt, beroende på tillgången till nätuppkopp­ling och digital teknik. Finland hörde till de länder där övergången gick förhålland­evis smidigt tack vare den välutveckl­ade teknologin.

– Enligt de undersökni­ngar vi hittills har gjort verkar vårens digitala undervisni­ng ha gått bra, men i grundskolo­rna har vi ännu jobb att göra i fråga om tillgången till digital teknik, sade Vuorio.

För gymnasiern­as och yrkesskolo­rnas del är tillgången till digital apparatur bättre, men där noterades i stället en lucka i de studerande­s förmåga att studera självständ­igt. Dessutom var det under våren problemati­skt för yrkesskolo­rna att ordna till exempel olika yrkesprov som krävde fysisk närvaro.

– Såväl lärare som elever och familjer vittnar ändå om att skolarbete­t har varit belastande under våren och därför måste stödformer­na nu kontroller­as. Det positiva har ändå varit att de digitala kunskapern­a ökade under våren, sade Vuorio.

SOFIA WESTERHOLM/SPT

 ?? FOTO:
SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Utbildning­sstyrelsen­s generaldir­ektör Olli-Pekka Heinonen.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Utbildning­sstyrelsen­s generaldir­ektör Olli-Pekka Heinonen.
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Utbildning­sstyrelsen­s direktör Anni Miettunen.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Utbildning­sstyrelsen­s direktör Anni Miettunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland